Mesečnik Družinskega centra mir 9/2012

September 2012

Kot včeraj se zdi, da se je šele začelo poletje, ko smo se veselili prihajajočih počitnic, oddiha, zdaj pa se poletni čas že počasi poslavlja. Večina se nas je že vrnila nazaj v delovni ritem, odprla so se šolska vrata. Na počitnice in počitniška doživetja ostajajo spomini; nekateri od njih nas bodo spremljali vse življenje, druge pa bo izbrisal čas.

Vstopili smo v mesec september, ki je spet prinesel stare in nove spremembe. Zdi se, da je isto kot prej: na ulicah so spet otroci in mladostniki s šolskimi torbami na ramah, v bližini šol nas opozarjajo signali, naj bomo previdni, spet je treba biti pozoren na uro in se držati urnika … pa vendar ni vse isto kot prej. To najbolje vedo otroci, ki so pred novimi izzivi.

Ob mislih in spominih na šolo, ki se mi v začetku septembra vedno vsaj za kratek čas prebudijo, pa sem se zamislila nad tem, ali se znam učiti? Otrokom vedno poudarjamo, kako pomembno je učenje in/ali da se je treba učiti. Kaj pa mi odrasli, ali se znamo učiti? Pa ne mislim samo na učenje iz knjig, ampak na lekcije našega življenja. Ali se znamo učiti v naših odnosih, družinah, službah?

Pred kratkim sem slišala zgodbo ameriškega zdravnika, ki je delal na urgenci in se vsak dan srečeval z različnimi pacienti in njihovimi poškodbami. V svoji dolgoletni praksi je pridobil veliko izkušenj in njegovo delo je postalo rutina. Nekega dne so v času njegovega dežurstva pripeljali mamico, ki je rojevala, in ker niso mogli priklicati njenega zdravnika, je – tako kot že velikokrat prej, pomagal pri porodu. Otrok se je rodil zdrav in brez zapletov. Ko ga je zdravnik prvi vzel v naročje, preveril življenjske znake in hotel dati mamici, je otrok odprl oči in ga pogledal. Tisti trenutek je bil za zdravnika poseben. Že tolikokrat je pomagal dojenčkom priti na svet, tokrat pa ga je otrokov pogled, ki je zrl v njega, presunil in spomnil na to, da je njegovo delo pomembno, da ni rutina. Spomnil se je, zakaj se je odločil za ta poklic. Zdravniku je otrokov pogled spremenil pogled na svoje delo. Od takrat drugače pristopa do pacientov in o tem govori na predavanjih.

Kaj pa se mene dotakne? Ali znam opaziti možev ljubeč pogled, ženin iskren objem, otrokov nagajiv nasmeh, prijateljevo drobno pozornost …?

Učenje ni samo zbiranje informacij in znanja, ampak tudi spreminjanje. Ko se nekaj naučimo, se spreminja  naš pogled na določene stvari, spreminjajo se naše misli, vedenjski vzorci … Ko se nekaj naučimo, rastemo in postajamo boljši. Ni enostavno. Življenjske lekcije so velikokrat težke, pogosto zaznamovane z bolečino in zahtevajo veliko truda, včasih kar nekaj napak in vedno nove poskuse, ampak če vztrajamo in ne obupamo, pridemo tudi do cilja.

Življenje je največja šola. Pred nas postavlja vedno nove izzive. Da bi jih le zmogli sprejeti, se iz njih učiti, se spreminjati in rasti.

 

mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka

 

Vabimo vas:

Jesen je tukaj in v Družinskem centru mir smo razširili paleto programov. Vabimo vas, da se vključite  v naše programe, ki  so namenjeni reševanju osebnih stisk in osebnostni rasti. Morda tudi poznate koga, ki bi potreboval ali si želel tovrstno podporo. Vključite se lahko v:

–          terapevtsko skupino mir

–          zakonsko skupino

–          večere za starše

–          skupino za osebe z motnjami hranjenja

–          skupino za samopomoč mamam samohranilkam

–          individualno, zakonsko ali družinsko terapijo

Skupine se bodo srečevale od 15. septembra 2012 do 15. junija 2013. Vanje se lahko vključite tudi kadarkoli med letom. Srečanja bodo ob večerih v prostorih Družinskega centra mir.

Vabimo vas na duhovni vikend ali seminar za zakonce, ki bo od petka, 12. 10., do nedelje, 14. 10. 2012 v Kančevcih v Prekmurju. Tema seminarja bo “Zmaga, ki premaga svet, je naša vera”. Razmišljali in pogovarjali se bomo o veri vase, v odnos in v Boga. Vodila bo s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka. Organizirano bo otroško varstvo. Na navedeni spletni strani si lahko preberete vtise udeležencev lanskega vikenda.

Prvi ponedeljek v mesecu ob 20.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Brezje. V septembru je tekel pogovor o težavah pri vključevanju v šolo.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Prva mednarodna konferenca o dobrem počutju z naslovom Preprečevanje in premagovanje stresa pri posameznikih ter kakovost življenja (dobro počutje) v urbanih okoljih, bo potekala 19. septembra 2012 v hotelu City v Mariboru, Ulica Kneza Koclja 22. S to konferenco želimo skupaj z vami pregledati najnovejša spoznanja, raziskovalne dosežke in druge novosti, da bi našli skupno vizijo na področju preprečevanja in premagovanja stresa na individualni in na organizacijski ravni ter pri ustvarjanju kakovosti življenja in dobrega počutja v urbanih okoljih. Na konferenci bo svoja razmišljanja predstavilo 30 avtorjev iz Slovenije in Avstrije, in sicer iz naslednjih področij:

A.    Preprečevanje in odpravljanje stresa na individualni ravni kot del družbene odgovornosti

B.    Kakovost življenja (dobro počutje) v urbanih okoljih

S prispevkom bo sodeloval tudi naš Družinski center mir.

Z začetkom leta 2012 se je prepolovila finančna podpora Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delovanja Družinskega centra mir. Konec februarja smo bili primorani dvigniti prispevke uporabnikov za 5 evrov. Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Sporočilo ste skladno s 45a. členom Zakona o varstvu potrošnikov prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh, poslanega sporočila na info@dc-mir.si ali zapisa v terapevtskem dogovoru. V kolikor ne želite prejemati sporočil se odjavite tako, da nam pošljete sporočilo z zadevo ODJAVA.

Tagged on:
Call Now Button