E-mesečnik Družinskega centra mir

autumn-maple-leaf-on-grassOktober  2013

Sinjebradec, Grdi raček, Okostnjakinja, Metulj … so mitološke pripovedi, s katerimi nas Clarissa Pinkola Estés vabi v globine intuicije. V uvodu v mesečnik se bom ustavila pri Okostnjakinji. Ribič jo potegne iz morja in ker se nekako v paniki zapleta in odvleče okostnjakinjo s seboj v svoj šotor. Nekaj časa gleda okostje, ki ga tako pritegne, da ga začne razpletati, postavljati kosti na svoje mesto. Prej je bežal, sedaj se je želi dotakniti. Rdeča nit Estésine knjige je naravni ciklus Življenje/Smrt/Življenje. V današnji kulturi zavračanja smrti in vsega nelepega pomeni sprejetje smrti pogumno dejanje, ki pristoji najbolj vrlim junakinjam in junakinjam. Ali preprosteje povedano – osebam z živim stikom s svojo notranjostjo, z intucijo. Koliki mi na terapijah pripovedujejo kako zahtevno, a hkrati čudovito postane življenje, ko zavrtajo v svojo osebno ranjenost in izvrtajo svoje najgloblje želje! Estésova piše, da samo tistim, ki ljubijo, uspe razplesti kosti narave Smrti, pa če jih je/če nas je ob tem še tako groza. Ljubezen je pripravljena ogledati si kako je smrt sestavljena in samo v ljubezni je mogoče dotakniti se ne-lepega v sebi in drugem. Kadar nelepo zavrnemo, ostanemo zunaj, ostanemo v mrazu. In kaj je nelepo? V knjigi avtorica daje primere nelepega: skrita lakota, da bi bili ljubljeni; zlorabljanje ljubezni; zanemarjanje vdanosti in predanosti; občutek ločenosti od duše; psihološke bradavice; nesporazumi; otroške fantazije. Podobno kot lahko stopetdesetim psalmom dodamo še svoje stoenainpetdesetega in še kakšnega več, lahko vsak zase dodaja nelepo v svojem življenju, vezano na preteklost, sedanjost, prihodnost, zunanjost, notranjost, starše, bližnje itn. Avtorica nadaljuje, da ljubezen niso le migljajoče sveče. Mar ni res, da prav zaradi takšnega pojmovanja odnosov, propade marsikaj o čemer smo sanjali in pušča za seboj sledi bolečine? V smrti je že obet življenja, v nelepem so kali lepega. Rast ljubezni zaustavimo, kadar se nelepega dolgo otepamo. Spust v ta svet »kosti« nam razodene novosti in ta pot je pot odvozlavanja vozla, razpletanja, odmotavanja, rahljanja pasu. Z razpletanjem tistega, kar nas straši, pomeni prepoznavanje slabosti, navad, gibov te groze.

V luči takšnega arhetipskega prepoznavanja sem pogledala na srečanje sv. Frančiška Asiškega z gobavcem. Ko Frančišek poljubi nelepost, ogabnost, ostudnost, zmore sprostiti zavore in sprejeti Božjo ljubezen. Še pred usmiljenjem in ljubeznijo do bližnjega, je nevede poskrbel zase, poljubil svojo gobavost in sprejel življenje, ki odmeva še danes, po več kot osemsto letih. Morda je to ena od skrivnosti svetništva, večnega odtisa svojih korakov v zemeljsko.

Končajmo to kratko razmišljanje ob knjigi z vprašanji za »domačo nalogo«:

Čemu naj danes dovolim umreti, da bi se rodilo več življenja? Čemu bi moral dovoliti, da umre? Kaj mora umreti v meni, da bi ljubil? Katere nelepote se bojim? Kako mi danes koristi moč nelepega? Kaj bi moralo danes umreti? Kaj bi moralo živeti? Katero življenje se bojim poroditi? Če ne sedaj, kdaj?

Saj res, takšno nalogo lahko mirno naredimo ob obisku grobov. To je lahko tudi lepa molitev. Ni treba da je obiskovanje grobov zgolj neka zunanja tradicija in srečanje s sorodniki ter obujanje spominov. Dovolimo si ob srečanju z večnostjo srečati se tudi s seboj in svojo resničnostjo, vtkano v večnost.

s. Polonca Majcenovič, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

Jesen 2013 v Družinskem centru nam je prinesla nekaj novosti. V torek, 5. novembra 29013 bomo začeli s Podporno skupino za starše samohranilce in razvezane. Lahko se še prijavite in povabite, če morda poznate koga, ki bi potreboval ali si želel sodelovanja v podporni skupini.

V mesecu novembru in decembru pripravljamo Večere za starše. Prijave že zbiramo.

Nekaj prostih mest je še v drugi zakonski skupini, ki ima srečanja prvo in tretjo sredo v mesecu, od 18.00 do 19.30 ure v prostorih Družinskega centra mir. Tema srečanj: Ljubezen in spoštovanje. Vabljeni zakonci in pari, ki želite hoditi po poti rasti v odnosu.

 V Terapevtsko skupino mir vas lahko trenutno vpišemo in pokličemo, ko se bo sprostilo kakšno mesto. Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

Vsako tretjo soboto ob 11.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, za danes in jutri. Z zakoncema Vido in Boštjanom Zemljičem bo oddaje pripravljala s. Veronika Verbič. Oddajam lahko prisluhnete v arhivu.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Sodelujemo v e-pripravi na zakon, ki jo pripravlja Zavod iskreni.net. V tretji skupini je še nekaj prostih mest. Prijavite se do 18. oktobra.

V Kančevcih bodo Osebno spremljane duhovne vaje. Lahko se še prijavite.


Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Sporočilo ste skladno s 45a. členom Zakona o varstvu potrošnikov prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh, poslanega sporočila na info@dc-mir.si ali zapisa v terapevtskem dogovoru. V kolikor ne želite prejemati sporočil se odjavite tako, da nam pošljete sporočilo z zadevo ODJAVA.

 

Tagged on:
Call Now Button