10 let med vami v letu 2015

V letu 2015 smo v Družinskem centru mir praznovali 10 letnico delovanja. Prebivalcem Maribora in širše Podravske regije smo ob tej priložnosti ponudili pet izobraževalnih večerov, ki so bili zelo dobro obiskani.

Izvedli smo:

  • četrtek, 15. 1. 2015, ob 18. uri

Vilma in Dani Siter: Skrbiva za svoj odnos

Vilma, DaniSpregovorila bova o tem, da sva drug drugemu, kot ustvarjena po Božji podobi, dar. Najin odnos ni črka na papirju, ampak je živ in vedno nov. Odkrivali bomo kako negovati svoj odnos in razumeti zakon kot priložnost za rast, spoznavanje razlik med nama, za učenje umetnosti pogovora … Želiva, da najin odnos ne bi postal rutina.

Kako je bilo?

 

 

  • četrtek, 19. 2. 2015, ob 18. uri

Glasbeni utrinek:

Jules Mouquet: Sonata op. 15, 1.st. Allegro giocoso.
Taja Kusar, 5. razred flavte in Nejc Kamplet, klavir.
Mentorica: Valerija Kamplet

Aleksander Zadel: Kako motivirati otroka?

Velika skrb staršev je, da bi njihov otrok postal brezbrižen do življenja, da ne bi bil motiviran, da bi postal apatičen, da ga ne bi brigalo za nič, kot samo zase.Kako to preprečiti? Otrok je čudovito bitje. V sebi nosi cel univerzum. Rodi se kot svoboden, zvedav, aktiven človek. Šele starši ga s “trdim” delom in vzgojnimi ukrepi naredijo brezvoljnega, pasivnega in vodljivega. Ko se zavejo kaj so s ciljem dobre vzgoje storili, pa jih zagrabi panika in hočejo, običajno na silo, popraviti kar so zavozili. Kako krmariti med izzivi vzgoje, da bi pomagali otroku zrasti v zrelo, odgovorno in avtonomno osebnost, ki bo znala sprejemati dobre odločitve zase in za druge.

Kako je bilo?

 

  • četrtek, 19. 3. 2015, ob 18. uri

Sanja Rozman: Z umirjenostjo in pogumom živeti modrost v odnosih

Sanja_Rozman_2014aZdravnica in psihoterapevtka Sanja Rozman bo predstavila svojo trilogijo knjig Umirjenost, Pogum in Modrost ki izhaja pri založbi Modrijan. v knjigi Umirjenost govori o tem, kako razumeti nekemične zasvojenosti (patološko hazardiranje, motnje hranjenja, seksualno zasvojenost, odvisnosti od odnosov, odvisnosti od sodobnih elektronskih medijev in motnje na finančno/delovnem področju). Poleg razlage, ki bo lahko svojcem pomagala k učinkoviti pomoči, bo podan tudi sistem, kako si lahko zasvojeni strokovno sam izdela kompleksen program ukrepov, ki mu pomaga k uspešni abstinenci, z viri, ki jih ima na razpolago v svojem okolju. V nadaljevanju, knjigi Pogum, ki je v tisku, bo govora o kompleksnih posledicah travme iz otroštva, zlasti v alkoholno označenih družinah, ki so navadno povod za nastanek zasvojenosti. v knjigi Modrost, ki bo sledila, bo govora o duhovni spremembi, ki je jedro terapevtskih programov in skozi katero gredo zasvojenci in njihovi svojci na poti okrevanja.

  • četrtek, 16. 4. 2015, ob 18.

Štefan Kržišnik: Vzgoja za zdravo in sveto spolnost

Štefan_Spolnost ni nekaj postranskega, ampak zadeva samo bistvo človeka: Kdo sem kot moški in ženska? Kako naj se darujem v ljubezni?

Vzgoja za zdravo in sveto spolnost je zato ena temeljnih razsežnosti vzgoje. Najpomembnejšo vlogo pri tem imamo starši, in to že vse od najnežnejših otroških let. Nikakor te vloge ne smemo prepustiti drugim.

Danes starši z otroki prej in bolj odkrito spregovorimo o spolnosti. Vendar je pri tem nevarnost, da ne upoštevamo potreb otroka in njegovih zmožnosti v posamezni starosti.

Poseben izziv nam postavljata okolje, ki ima danes na področju spolnosti večinoma drugačne vrednote, in pa pretirana seksualizacija, ki jo otroci doživljajo skozi medije, druženje z vrstniki (že v vrtcu!), žal pa tudi skozi šolske in vzgojne programe.

Na predavanju bomo spoznali:

1. Temeljna pravila komunikacije z otroki o spolnosti.

2. 4 razvojna obdobja in naloge spolne vzgoje v posameznih obdobjih:

– 0 do 6: Postavitev temeljev

– 6 do 10: Leta nedolžnosti

– 10 do 15: Leta potrditve

– 15 do 18: Leta odkrivanja poklicanosti

3. In se pogovorili o vaših vprašanjih …

Štefan Kržišnik je poročen, z ženo Ivanko imata štiri hčerke: Barbaro, Katarino, Klaro in Mirjam. Je sodelavec Zavoda iskreni.net, kjer je med drugim odgovoren za programe  teologije telesa. Iz teologije telesa črpa tudi za predavanja staršem o spolni vzgoji.

  •  četrtek, 21. 5. 2015, ob 18. uri

Katarina Kompan Erzar in dr. Tomaž Erzar: Konflikt v zakonskem odnosu

T.K Erzar

Zakonska zveza ali intimni odnos ženi in možu obljublja kar največjo možnost osebne izpolnitve in zadovoljstva, a hkrati odpira povsem neslutene probleme in skrbi življenja v dvoje. Znamo živeti v dvoje tako, da to ne bo samo prilagajanje in popuščanje? Ko se sprašujemo o tem, kaj je narobe z najino zvezo, da vedno znova poskušava drug drugega spremeniti, se ob tem naravno odpira tudi vprašanje: ali znam živeti sam s sabo in svojimi skrbmi in strahovi.

 

 

Za glasbene uvode so poskrbeli učenci Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška.

V novembru smo se za deset let skupaj zahvalili Bogu pri sveti maši.

Vabilo 10 let

s. Veronika Verbič je o maši zapisala:

Pred desetimi leti je po Božji previdnosti v Mariboru vzklilo seme Družinskega centra mir. Redovna ustanova Kongregacija šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja je odgovor na stisko sodobnega človeka – posameznika, zakonskega para ali družine – prepoznala kot del svoje karizme in se odločila za ustanovitev strokovnega terapevtskega zavoda. Skozi 10 let delovanja se je v »spomin« te ustanove vtisnilo veliko različnih zgodb ter z njimi povezanih čutenj, procesov in milosti odrešenja.

Obhajanje 10 letnice smo začeli v prvi polovici tega leta s sklopom petih strokovnih predavanj, sklenili pa z zahvalno sv. mašo v četrtek, 12. novembra, v cerkvi materne hiše šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja. Sveto mašo je ob somaševanju duhovnikov daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Hvalnico Gospodu pa nam je pomagala povzdigniti pesem vokale skupine Karizma iz mariborske stolne župnije. Gospodu smo se zahvalili za milosti, ki se po poslanstvu Družinskega centra mir razlivajo na to okolje, za navdih ob ustanovitvi, za vse sooblikovalce 10-letne zgodovine, za vso duhovno in materialno podporo ter za Njegovo varstvo in blagoslov. Nadškof je v nagovoru ob izbrani božji besedi spregovoril o »utrujenosti« današnjega človeka ter povabil, da bi se v stiski obrnili k Njemu, ki nas vabi:»Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek«(Mt 11,28). Mnogi te poti odrešenja ne poznajo. Poklicani smo, da jim jo pomagamo najti.

Ob koncu maše je v imenu ustanovitelja spregovorila tudi s. Terezija Tomazin, provincialna predstojnica šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja. Zahvalila se je za dosedanje delo in spodbudila, da se po zgledu matere Margarete, ustanoviteljice redovne ustanove, v zaupanju v Boga podamo na nadaljnje delo.

Po maši je sledilo prijateljsko druženje, obujanje spominov in deljenje veselja ob pogledu na prehojeno pot. Bogu hvala za vse!

_______________________________

Nagovor g nadškofa Alojzija Cvikla med mašo:

»Pridite k meni vsi, kateri se trudite in ste obteženi!« Smo slišali vabilo Jezusa v današnjem evangeliju.

Utrujenost je bolezen našega časa. Živimo v ritmu življenja, ki je dostikrat neusmiljen in ne pušča človeku trenutkov, da bi se zaustavil, se mislil, preveril svojo pot, si odpočil in nabral novih moči.

Ni najhujša tista utrujenost, ki nastane zaradi preobilnega dela. Tu saj veš, zakaj si utrujen. Poznaš vzrok svoje utrujenosti in lahko tudi malo zmanjšaš svoje obveznosti.

Dosti težja in bolj nevarna, je tista utrujenost, ki je sad razočaranj, nerazumevanja, nesprejemanja, zaradi  neozdravljenih notranjih ran, zaradi zlorab in krivic, ki so dostikrat nastale pred mnogimi leti, ali pa celo v mladosti.

Ta utrujenost nam jemlje  življenjski zagon, ovira nas pri našem delu in opravljanju naših dolžnosti, počutimo se notranje prazne in kar je še hujše, da izgubljamo voljo do življenja, da ne vidimo več poti naprej…

Takemu človeku se postavlja vprašanje: »čemu še iti naprej, čemu še vztrajati v delu in poslanstvu, saj je vse brez smisla…?«

Kaj storiti v takšni situaciji? Iti naprej s tem težkim bremenom? Ne, saj to breme postaja iz dneva v dan še težje!

Današnji evangelij nam predstavi  Jezusa Božjega Sina, kot tistega, ki nam kaže pot iz take situacije: odpreti se Očetovi ljubezni, stopiti v Očetovo ljubezen. Ko človek naredi ta korak naenkrat spozna, da ga Nekdo kliče po imenu, da je ljubljen in sprejet in to sprejet tudi s tem bremenom, ki ga nosi.

Problem je danes v tem, da človek, ki se je od Boga oddaljil, živi svoje življenje, kot, da je čisto sam s svojo veliko nalogo, da v življenju uspe, postane nekdo, da se samouresniči. Seveda hitro začuti, da tega sam ne zmore.

Takšni ljudje potrebujejo nekoga, ki mu bo prisluhnil, mu pomagaj, svetoval, da se osvobodijo bremena, dobijo novih moči.

Jezus nas razume, ravno zaradi tega nas vabi k sebi: »Pridite k meni!« Želi nam odvzeti naše breme, želi nam pomagati. Ob Njem se lahko soočimo sami s seboj, lahko spoznamo sami sebe, začutimo svoje stanje in zahrepenimo po usmiljenju in odpuščanju.

To pa pomeni čisto nov občutek. Nič več občutek vrženosti v to življenje. Nič več občutka, da se življenje neusmiljeno poigrava z menoj.  Obratno  veselje, da sem končno srečal nekoga na katerega lahko preložim svoje breme. Tukaj končno najdem mir, najdem moč za nov začetek.

To ni pot prisile. To ni pot na kateri izgubim del svoje svobode. To je pot na kateri odkrijem, da ima moje življenje kljub situaciji v kateri sem se znašel svojo vrednost in dostojanstvo. Na tej poti spoznam, da je moje življenje »prijetno«, saj v sebi namesto utrujenosti, razočaranja, potrtosti, začutim mir, optimizem in veselje do življenja.

Danes smo tukaj zbrani, da se s to sv. daritvijo Bogu zahvalimo za 10. letno delovanje »Družinskega centra mir«. Hvala vam  Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa kralja, da ste prepoznale pomembnost tega poslanstva, da ste dale na razpolago sestre in prostore. Hvala vsem, ki ste ustanovile  in sedaj delujete v tem centru. Vesel sem in hvaležen za vse kar naredite za Maribor in našo nadškofijo. Hvala tudi vsem vašim sodelavkam in sodelavcem. Hvala vam za vaš trud in prizadevanja. Mnogo lepega in dobrega se je v teh 10. letih zgodilo. Mnogi so po vaši zaslugi lahko zopet v polnosti zaživeli svoje življenje.

Jezus vabi k sebi vse , ki so »utrujeni in obloženi« a vabi tudi po nas, tudi preko vašega Družinskega centra mir. Moja želja je, da to pomembno poslanstvo nadaljujete, da se vam pridružijo še nove sodelavke in sodelavci in naj vas pri tem spremlja Božji blagoslov.

 

Fotografije:

DCM 10 1 DCM 10 2 DCM 10 3 DCM 10 4 DCM 10 5

Call Now Button