E-mesečnik

imagesUMRETI IN ŽIVETI

Priča smo hitrim tehnološkim in družbenim spremembam. Nas vznemirjajo ali pa smo se nanje kar prilagodili? Komaj se navadimo na en artikel že ga ni več moč dobiti. Komaj se navadimo na ena pravila oz. en zakon, že pride drugi. Potrebna je odpoved utečenemu in navajanje na nekaj novega. To je skoraj vsakdanji proces. Smo se nanj bolj ali manj prilagodili in nas več ne moti? Se zavedamo, da je v tem nenehno umiranje in nenehno začenjanje nečesa novega?

V tem mesecu nas bo vse tako ali drugače nagovorila velikonočna skrivnost. Neprijetno in težko se nam je soočiti s trpljenjem in smrtjo. Najraje bi okušali le veselje velikonočnega jutra ob praznično pogrnjeni mizi in blagoslovljenih jedeh. Pa vendar se v življenju trpljenju ne moremo izogniti. Tudi velikonočno jutro zažari v vsej svoji svetlobi le v luči Kalvarije – trpljenja in smrti.

Pred dnevi sem po iskrenem in globljem pogovoru v skupnosti razmišljala prav o tem. Ob soočenju s samo seboj – čeprav je bilo čuteče in dobronamerno – mi ni bilo ravno prijetno.  Po prvem valu neprijetnih čutenj žalosti in bolečine je sledilo spominjanje, kako so me podobno boleče situacije v preteklosti oblikovale in mi bile v rast. Zakaj je potrebna takšna pot rasti? Ali ne gre drugače?

Tudi drugače gre. Zagotovo. Rast ne gre vedno samo skozi trpljenje. Ko pa gre, je le-to potrebno, da v njem nekaj umre in da prostor drugemu. Sprememba nekega vzorca vedenja, mišljenja in čutenja je mogoča skozi odpoved dosedanjemu. To je umiranje. Ko se zmorem odpovedati absolutnosti svojega mišljenja, zmorem v sebi ustvariti prostor za mišljenje drugega, razširim svoje obzorje  in se obogatim. Preprosto. V vsakdanjosti našega življenja pa je za to potrebna vsak trenutek nova odločitev.

Vstopimo na to pot vsakdanjega preprostega in drobnega umiranja, da bo v nas življenje.

s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka 

Vabimo vas:

  • Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane ima srečanja vsaj 1. In 3. torek v mesecu od 18.00 do 19.30.
  • Vključite se lahko v drugo zakonsko skupino, ki ima srečanja prvo in tretjo sredo v mesecu, od 18.00 do 19.30 ure v prostorih Družinskega centra mir. Tema srečanj: Ljubezen in spoštovanje. Vabljeni zakonci in pari, ki želite hoditi po poti rasti v odnosu. Odnosi niso samoumevni, zanje si želimo vzeti čas.
  • V Terapevtsko skupino mir se je ponovno mogoče vključiti. Vabljeni k prebiranju vtisov članov skupine.
  • Na maraton v Radencih, 17. 5. 2014, se lahko prijavite preko skupinske prijave z našim centrom. Do 24. aprila prijavnina v skupini znaša 23 evrov. Prijave zbiramo do 18. aprila 2014. Zadeva v elektronskem sporočilu: Radenci.
  • Urejamo knjižnico s strokovno literaturo, ki si jo boste lahko tudi izposodili. Pišite nam (zadeva elektronskega sporočila: Knjige), če bi nam želeli podariti knjige. Zbiramo literaturo avtorjev: Sanja Rozman, Andrej Perko, Peter Topić, Alenka Rebula, Christian Gostečnik, Anselm Grün, Katarina Kompan Erzar in drugi.
  • Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Zakoncem priporočamo udeležbo na vikendih, ki jih pripravlja Družina in življenje ter Zavod iskreni.net. Negujmo odnose, ne čakajmo, da se odtujimo drug od drugega v vrtincu vsakdanjika.

Počitnice za zakonske skupine in posamezne družine organizira društvo SKAM.

Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Za donacije nas kontaktirajte.

Tagged on:
Call Now Button