E-mesečnik Družinskega centra mir

 

Junij, julij, avgust 2014

​Počitnice

Otroci v teh dneh izražajo veselje nad počitnicami. Mislim, da niso edini. Tudi sama v sebi čutim veselje, da bo v tem poletnem času odmerjenega nekaj časa za duhovni in telesni počitek. Preprosto, potrebujem/o ga.

V ospredje so mi stopile besede iz Svetega pisma, iz Knjige psalmov: »O, ko bi imel peruti, kot golob bi odletel in se umiril. Nekam daleč bi pobegnil, ostal bi v samoti. Hitro bi si poiskal zavetje…« (Ps 55). To ni prvič. Spomnim se, da mi je večkrat prav po teh besedah v trenutkih utrujenosti spregovorila notranja potreba in želja po počitku. To še ne pomeni, da si želim bežati pred odgovornostjo. To tudi ne pomeni, da želim iti nekam daleč, daleč. Želim si preprosto odmik od stvari, ob katerih sem se utrudila, za katere sem porabila življenjsko moč.

Zdi se mi, da je najprej potrebno priznanje, da sem utrujena, in nato odločitev, da se želim spočiti. Zase lahko rečem, da v utrujenosti zgubim notranje ravnovesje in zgubim stik s seboj. To pomeni, da je počitek v prvi vrsti nekaj, kar mi pomaga zopet priti »na linijo« s seboj, s svojim telesom, s svojimi čutenji, s svojo duševnostjo in svojim duhom. Je nekaj, kar mi omogoči, da se toliko umirim, da se lahko zopet začutim, se zopet udomačim s seboj, v sebi zopet začutim svojo moč in življenje.

Za to je potrebna samota, ki je lahko preprosto tam, kjer sem, kjer živim, ki je lahko v kakšnem preprostem kraju v moji neposredni bližini… V tej samoti, ki je predvsem »umik od vsakdanjih obveznosti«, lahko zopet začutim, kdo sem, kaj hočem, kdo so moji bližnji, kako živijo… Lahko se zopet povežem s seboj, z drugimi, z Bogom. V tej povezanosti, v teh odnosih pa je moč, je življenje, je ustvarjalnost.

Želim vam »umik«, v katerem se boste res spočili, se povezali in si nabrali novih moči.

s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  –

Vabimo vas:

  • Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane bo ponovno začela s srečanji oktobra in sicer bodo srečanja 1. In 3. torek v mesecu od 18.00 do 20.00.
  • Jeseni bosta imeli ponovno srečanja obe zakonski skupini. Vabljeni zakonci in pari, ki želite hoditi po poti rasti v odnosu. Odnosi niso samoumevni, zanje si želimo vzeti čas.
  • Duhovni seminar za zakonce (z otroškim varstvom) bo v Kančevcih od petka 26.,  do nedelje, 28. septembra 2014. Lepo vabljeni pari, ki si želite poglobiti odnos s seboj, med seboj in z Bogom. Prijave.
  • Tudi Terapevtska skupina mir nadaljuje s svojim delom septembra po skupnem poletnem pohodu. Kdor bi se želel skupini pridružiti že septembra naj se prijavi, ker traja priprava en mesec.
  • 25. oktobra 2014 se bo začel sobotni program Pot v srce v organizaciji Zavoda Iskreni.net.
  • Urejamo knjižnico s strokovno literaturo, ki si jo boste lahko tudi izposodili. Pišite nam (zadeva elektronskega sporočila: Knjige), če bi nam želeli podariti knjige. Zbiramo literaturo avtorjev: Sanja Rozman, Andrej Perko, Peter Topić, Alenka Rebula, Christian Gostečnik, Anselm Grün, Katarina Kompan Erzar in drugi.
  • Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Zakoncem priporočamo udeležbo na vikendih, ki jih pripravlja Družina in življenje ter Zavod iskreni.net. Negujmo odnose, ne čakajmo, da se odtujimo drug od drugega v vrtincu vsakdanjika.

Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Za donacije nas kontaktirajte.

Podprete nas lahko tako, da nam namenite del dohodnine:

Naši podatki:
DRUŽINSKI CENTER MIR
ZAVOD ZA POMOČ DRUŽINAM V STISKI
STROSSMAYERJEVA ULICA 017,
2000 MARIBOR

d.š.: 31805957

In zahteva:

http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Dohodnina/Obrazci-FIZICNE_OSEBE/177b.pdf

Z digitalnim potrdilom, ki ga imate vsi, ki uporabljate e-poslovanje, lahko izpolnite ta obrazec: http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/StartPage/StartPage.aspx.

Z oddajo nove zahteve, se dosedanja odločitev preusmeri na novo ustanovo. Zahteve pa morajo biti oddane do 31.12.2014.

Tagged on:
Call Now Button