Obvestila 9/2015

September 2015

Vabimo vas:

S septembrom še posebej vabimo k vpisu v skupine, ki delujejo v našem centru.

___________

Septembrsko razmišljanje …

Kolebam … Naj vseeno zapišem nekaj besed o odpuščanju v odnosih, ko vem, da je odpuščanje pogosto napačno razumljeno in ne ravno priljubljeno, ker ga enačimo z zatiskanjem oči pred žalitvami, krivicami, s »pometanjem pod preprogo«?

V času, ko narašča število ločitev in se družine razhajajo, je parom vse težje in težje reči: »Da!«. Poročno blaženost bi bilo mogoče doseči, če bi upoštevali preprosto pravilo: ODPUSTI. Iskreno povedano je to najboljša stvar, ki jo lahko nekdo naredi v zakonu in resnično edina pot za ohranitev zakona do konca življenja. Odpuščanje je prostovoljen in namenski proces, s katerim se spremenimo v čustvih in spremenimo tudi odnos do žalitve.

Opustimo negativna čustva kot sta jeza in maščevalnost. Raziskave nam povedo, da odpuščanje vzbuja ljubezen in je lahko v več ozirih zdravilno.

Uporabimo ta vodila, da bi ohranjali odpuščanje namesto zagrenjenosti v srcu svojega zakona:

  1. Poglejmo obe strani zgodbe

Pogosto najdemo preproste razlage za frustrirajoče vedenje, ampak želimo si videti obe strani. Prepogosto zakonca takoj sklepata in obtožujeta drug drugega, namesto da bi razumno pogledala obe strani zgodbe. Veliko prepirov bi se razblinilo še preden se začnejo, če bi vsak še pred napadom na partnerja pogledal sebe. Kadar lahko iskreno pogledamo obe strani, lažje odpustimo, ker vidimo kako smo sami prispevali k prepiru.

  1. Bodimo odprto iskreni, a ne nujno ves čas

Nekateri zakonci so prepričani, da je iskrenost najboljša za zakon ne glede na okoliščine. V resnici to ne drži. Nikomur ne bo pomagalo, če mož pove ženi, da zgleda 10kg težja kot pred enim letom. Tudi ni dobro takoj sprožiti pogovora o moževem dejanju, ki je sprožilo bes. Pustimo, da jeza poneha, in se potem pogovorimo v drugačnih pogojih. Iskrenost je pomembna v zakonu, a ne pomeni krutosti ali pomanjkanje občutka za drugega. Iskrenost ne pomeni laganja o času nakupovanja. Prav tako ne pomeni, da rečem: »V redu sem«, kadar se ne počutim tako. V tednu si lahko določimo poseben čas za iskrenost, ko se pogovorimo o svoji prizadetosti in lažje pogledamo obe strani zgodbe.

  1. Predstavljajmo si, da zakonec umre ali nas zapusti

Tega običajno v zakonu ne slišimo, a je preprost in močan način, da se spomnimo kako zelo ljubimo sozakonca. Kadar se zelo jezimo, pomislimo kako bi bilo če bi on ali ona umrla pred tem, ko bi se čustva umirila. Bi bil ta pripetljaj pomemben? To ne pomeni, da se pretvarjamo, da smo ves čas srečni samo zato, ker bi on ali ona utegnila umreti. To je le eden od načinov pogleda na zakon, ko se zavemo kako zelo ljubimo drug drugega in si želimo, da bi zakon trajal.

S temi preprostimi vodili bomo ugotovili, da lahko hitreje odpustimo možu ali ženi. Odpuščanju zmeraj sledi ljubezen, zato lahko s temi vodili ojačamo svoje medsebojne vezi in drug drugemu zagotovimo, da smo resnično skupaj dokler nas ne loči smrt.

Razmišljanje sem povzela po sestavku o odpuščanju.

Odpuščanje je gotovo dar, zaupanje, ki ga želimo potem znova zgraditi, pa zahteva trud. Po nedavnem obisku Auschwitza in povabilu k molitvi za žrtve, je mimo mene šinila misel, da so žrtve tudi rablji. Žrtve sovraštva. Morda še bolj potrebujejo dar odpuščanja, če so kakršnekoli primerjave sploh na mestu.

Vsak od nas pa se lahko v tem trenutku zaustavi in pomisli: »Zmorem odpustiti in osvoboditi sebe svojih negativnih misli? Zmorem živeti ta dar, namenjen meni in tebi?«

Sočutje  namesto sovraštva ali brezbrižnosti, ki bi naj bila nasprotje ljubezni, spreminja življenje. Zgodbe trpečih spreminjajo drže v našem srcu. Včasih zadošča samo molčeč stisk roke.

mag. s. Polonca Majcenovič, terapevtka

___________

 Drugo:

  • Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.
  • Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Prebiramo:

Tagged on:
Call Now Button