Finance v odnosu

frl23_spouse-and-money

Eno od pomembnih področij v odnosu predstavljajo finance. Čeprav se na začetku odnosa, v času zaljubljenosti, spoznavanja, zdijo finančne zadeve bolj postranska tema, pa postanejo finance pomembne, ko začnemo graditi odnos, ko si ustvarjamo skupno življenje. Takrat spoznavamo, kako v odnosu ravnamo z denarjem, za kaj ga namenjamo ipd.

V odnosih prihaja do konfliktov glede financ zaradi različnih pogledov, ki jih imamo na to, kako ravnati z denarjem, kako ga porabiti in kako ga prihraniti za stvari, ki se nam zdijo pomembne. Čeprav se zdi logično in mislimo, da je preprosto najti kompromis in porabiti denar za stvari, ki jih potrebujemo ali želimo, ter prihraniti nekaj za prihodnost, pa je včasih  ta kompromis v praksi težko udejanjiti.

Vzroki za težave

Denar nas do neke mere definira. Koliko denarja imamo, vpliva na to, kako se oblačimo, kje živimo, kaj jemo, v kakšno družbo se vključujemo, s kakšnimi hobiji se ukvarjamo itd. Denar do neke mere vpliva na to, kaj lahko in kaj ne moremo početi v svojem življenju. Naš odnos do denarja in ravnanje z njim je v veliki meri odvisno od naše osebne zgodovine. Izkušnje iz otroštva, mladostništva in odraslosti oblikujejo in preoblikujejo naš odnos do denarja.

Dr. Gottman pravi, da unikatne izkušnje iz primarne družine in vsakdanjega življenja ustvarijo pri posamezniku t.i. »finančni zemljevid«, ki je kompleksen in še zdaleč ne enostaven. Navedimo nekaj primerov: očetove težave z igrami na srečo, mamino pretirano nadzorovanje denarja, dolgovi, razsipno ravnanje ali pomanjkanje, pretirana varčnost v družini bodo imeli vpliv na otroke, ki bodo lahko razsipni z denarjem ali pretirano varčni. Odraščanje v družini, kjer je mama imela težave z alkoholom, bo lahko v odraslem otroku prebudilo potrebo po kupovanju zdrave hrane, ker mama ni zmogla dovolj dobro poskrbeti za hrano in bo zdrava prehrana bolj pomembna kot varčevanje za pokojnino. Nekdo, ki je doživel v otroštvu psihično nasilje (zmerjanje, žaljenje) glede oblačil, bo lahko pozneje, v odraslem obdobju, veliko pozornosti namenil oblekam, da ne bi več nikoli doživel podobne izkušnje. Tako spomini in izkušnje iz vsakdanjega življenja oblikujejo naše vrednote, prepričanja in odnos do denarja ter vplivajo na to, kako ravnamo z denarjem v zakonskem/partnerskem odnosu.

In ko pride do prepira v odnosu glede hrane in oblačil, za enega od zakoncev/partnerjev, ni nujno samo konflikt o hrani in obleki, ampak je lahko nekaj več in nosi globlji čustveni pomen. Nekaj, kar predstavlja varnost, strategijo, ki pomaga, varuje pred ponavljanjem bolečine iz preteklosti. Zato konflikti glede denarja niso samo konflikti glede denarja, ampak so v ozadju tudi naše sanje, naši strahovi, bolečina, naše doživljanje.

Reševanje konfliktov

Za konstruktivno reševanje konfliktov o financah so nujno potrebni: zaupanje, sodelovanje, iskrenost in pogovor. Zakonca/partnerja morata govoriti o svojem doživljanju, strahovih, bolečini, željah, da bosta potem lažje rešila nesporazume. Bolj, ko bosta razumela drug drugega, svojo »čustveno dediščino« iz preteklosti, poznala odnos do denarja in vrednote drugega, lažje si bosta prihajala naproti in reševala zaplete na tem pomembnem področju.

mag. Kornelija Ferčak Folnovič

Literatura:

Gottman, John; Silver, Nan (1999). The Seven Principles for Making Marriage Work. Crown Publishers imprint (Three Rivers Press).

Tagged on:
Call Now Button