Obvestila 3/2016

Vabimo vas:

Vabimo vas:

men-women-in-office

 

Razmišljanje v mesecu marcu 2016 

Preden je prepozno…

Vzponi in padci so del življenja in del naših odnosov. Kadar v zakonskem/partnerskem odnosu doživljamo, da je vse v redu, se zdi življenje lepo, veselimo se skupnih trenutkov, prežema nas veliko pozitivne vznemirjenosti. Čutimo podporo in skrb, čutimo polnost življenja. Kadar v odnos pridejo težave, se zdi, da se zamajejo vsa področja našega življenja. V odnosu, kjer bi morali čutiti, da smo najbolj sprejeti in ljubljeni, doživljamo odtujenost, žalost, strah, razočaranje.

Dober odnos zahteva veliko dela. Ni samoumeven in ne zgodi se sam od sebe. Zahteva iskrenost, spoštovanje, zaupanje in zvestobo ter pripravljenost, da se spreminjamo. Iskren, globok in predan odnos nas nenehno sooča z vsem tistim v nas, kar ni popolnoma prežeto z ljubeznijo. Od nas zahteva, da gremo prek meja svojega jaza in se učimo ljubiti. Obenem se moramo učiti premagovati ovire. Raziskave kažejo, da v uspešnih odnosih zakonca/partnerja vztrajata skupaj, se ne izogibata problemom, se pogovarjata in se učita soočati s preizkušnjami vsakdanjega življenja.

Velikokrat ljudje mislijo, da bi se v odnosu morali vedno počutiti dobro. Torej, če se počutimo slabo, je odnos slab. Dejansko pa se prav pogosto prav tedaj, ko se v odnosu ne počutimo dobro, dogaja lahko nekaj dobrega, nekaj kar nas vodi k spremembam in na tak način še bolj utrdimo odnos. Prav tedaj, ko v odnosu doživljamo padce in manj prijetna čustva, se lahko pripravlja prostor za spremembe. Seveda pa morata biti oba partnerja pripravljena spreminjati sebe in se truditi za odnos. Če se v preizkušnjah povežeta, bosta močnejša, ljubezen pa trdnejša.  Barbara De Angelis pravi, da je za odnos bistveno, da oba enako gledata na svoj odnos in da enako razumeta njegov namen: tako ne bosta pozabila, zakaj sta sploh skupaj, ko se bodo pojavile težave – in te se zagotovo bodo. Ob tem pa dodaja, da bi pari morali doumeti naslednje:

  • Srečala sva se, da bi pomagala drug drugemu zoreti.
  • Najin odnos je dragocen dar – pomagal nama bo skozi vse, česar se morava naučiti, da bova bolj ljubeča.
  • Izzivi in težave, ki jih doživljava, naju bodo vedno naučili tisto, kar najbolj potrebujeva.

Vsak par na skupni življenjski poti naleti na ovire. Če jih zazna ob pravem času, ima več možnosti, da težave reši in odnos, zakon utrdi. In kdaj je pravi čas? Takrat, ko se v odnosu pojavi napetost in začutimo, da nas nekaj vznemirja, da se nezadovoljstvo naseljuje v odnos; takrat je čas, da spregovorimo o svojem doživljanju odnosa, drugega, sebe. Veliko lažje je razrešiti majhen spor kot velik problem. Če se nerazrešene teme nalagajo vodijo do zamere, umikanja in jih je tudi v terapevtskem procesu težje reševati. Zamere prinašajo jezo in preprečujejo vzpostavljanje zaupanja in čustvene intime, zato je potrebno veliko truda, napora, da se problemi razrešijo in da v odnosu ponovno čutimo zadovoljstvo.  Ko vidimo, da je treba nekaj spremeniti, pa tega sami ne zmoremo je treba poiskati strokovno pomoč. Zakonska/partnerska terapija ni namenjena samo zakoncem/parom, ki se znajdejo v hudih težavah. Namenjena je tistim, ki želijo graditi svoj odnos in rasti v ljubezni. In rasti v ljubezni je pogumno.

mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka

 

Drugo …

  • Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.
  • V ponedeljek, 7. marca 2016 ob 20. uri bo glasbeno-molitveni večer, ki ga pripravljajo študentke ŠDE. Vabljeni!
Tagged on:
Call Now Button