Ko se zaupanje poruši

Zaupanje v odnosu daje svobodo in varnost, da lahko govorimo o sebi, kar omogoča varen odnos in varno družinsko vzdušje. Nekoga resnično poznati in dopustiti, da nas nekdo resnično pozna, biti ljubljen in biti sprejet takšen kakršen si, je nekaj najlepšega v odnosu. Vse pa je drugače, ko se zaupanje poruši, ko ga ni ga ni več. Nezaupanje v odnos prinese občutke dvoma, strahu, negotovosti, jeze in zelo zamaje odnos. To ne pomeni, da se odnos mora končati in zakonca oz. partnerja raziti, vendar pa pomanjkanje zaupanja onemogoča varnost in otežuje odnos.

Nezaupanje se pojavi zaradi različnih razlogov: zaradi nezvestobe, laži in neiskrenosti, prelomljenih obljub, pomanjkanja dejanj pozornosti, bolečine iz preteklih partnerskih ali družinskih odnosov. Zgodi se tudi, da nekaj ne povemo ali ne želimo povedati, ker drugega ne želimo prizadeti, mu prizadejati bolečine, vendar neiskrenost in prikrivanje resnice z razlogom, da ne bi bolelo, ruši zaupanje in preprečuje čustveno intimnost na globlji ravni. Prikrivanje prizadene partnerja in odnos. Dr. Henry Cloud pravi, da dejanje neiskrenosti, laganje samo naredi večjo škodo kot pa tisto, o čemer lažemo, saj v odnosu prekine povezanost. Povezanost prekinejo tudi trenutki, ko v odnosu ostanemo sami, spregledani, z občutkom, da drugemu nismo pomembni. John Gottman pravi, da se zaupanje gradi v majhnih trenutkih, v majhnih odločitvah, ko izberemo odnos namesto sebe in svojih koristi. Ko smo se pripravljeni ustaviti, biti iskreni tudi če nas je strah, nas boli in ko svoje želje, potrebe damo na stran, ker nas drugi potrebuje, takrat gradimo zaupanje.

Zaupanje se lahko ponovno vzpostavi, vendar je to izziv, ki zahteva veliko truda.  Potreben je čas in veliko dela obeh zakoncev, partnerjev, sploh v primerih, ko je prišlo do izdaje zaupanja (v primerih nezvestobe). Oba se morata odločiti za odnos in s potrpežljivostjo, iskrenostjo, zavezo, ljubeznijo in odpuščanjem ponovno graditi zaupanje. Z odločitvijo za odnos in z iskrenostjo oba zakonca, partnerja prispevata k temu, da se zaupanje obnovi.

Ko se zaupanje poruši in ga želimo ponovno vzpostaviti, je potrebno:

  • zavedati se, da ponovna vzpostavitev zaupanja zahteva čas in se ne zgodi hitro;
  • biti iskren, saj se brez iskrenosti, zaupanje ne more ponovno obnoviti;
  • pogovoriti se o dogodku, ki je porušil zaupanje in prevzeti odgovornost za dejanja, ki so porušila zaupanje v odnosu,
  • govoriti o čustvih in doživljanju, posebej o tistih, ki bolijo, ker z vsako izgovorjeno besedo bolečina izgublja svojo moč,
  • biti pozoren na majhna dejanja in pozornosti, ki gradijo zaupanje in jih vključevati v odnos …

Velikokrat je potrebna strokovna pomoč usposobljenega terapevta, ki pomaga, da lahko »predelamo«, procesiramo, kaj se je zgodilo, zakaj in kako lahko gremo naprej. V terapevtskem procesu delamo na tem, da se zaupanje ponovno vzpostavi, komunikacija in odnos pa izboljšata. Tako lahko iz preizkušnje nastane nekaj  novega, odnos pa raste.

mag. Kornelija Ferčak Folnovič, zakonska in družinska terapevtka

 

Literatura:

Henry Cloud (2016). Don’t Be Afraid to Have a Voice in Your Relationships.

John Gottman: How to build trust? https://www.youtube.com/watch?v=rgWnadSi91s

Tagged on:
Call Now Button