Razdrobljeni jaz III

prvem delu prispevka smo se dotaknili nekaterih dejstev o travmi v otroštvu in posledicah, ki jih prinaša s seboj bodisi v času dogajanja ali tudi v prihodnosti. V drugem delu štirih napačnih razmišljanj oz. trditev o travmi. V tretjem delu se bomo srečali s še štirimi zmotami o travmi.

Otrok, ki je doživel travmo, lahko sliši, vidi, čuti ali celo vonja stvari, ki lahko sprožijo strah, tesnobo in negotovost. Posledica travme se lahko pojavi celo pri pet mesecev starih otrocih. Če se travma ponavlja in postaja vse močnejša, je lahko odziv na travmo precej slabši, kar ovira pravilen kognitivni, čustveni in fiziološki razvoj.

S pomočjo lahko vsakdo preboli svojo travmo 

Ni nujno, da ima travma neomejen vpliv na človekovo življenje, kadar ima prizadeta oseba okolje, ki jo podpira in ustrezno terapevtsko podporo. Vendar pa je lahko travma tako zapletena, da lahko pomeni vseživljenjsko bitko s spomini, zasvojenostmi, strahom, anksioznostjo in depresijo. Nekateri posamezniki potrebujejo terapevtsko pomoč vse življenje. Kdor nima sam izkušnje travme, težko razume kakšno psihološko in čustveno škodo lahko povzroči travma. To ne pomeni, da travmatizirani otrok ne more odrasti v zdravega odraslega. Vendar je pomembno razumeti, da bodo kdaj prišli težki trenutki, in da bo okrevanje zahtevalo potrpežljivost in vztrajnost.

Če travme ne vidite, ne more vplivati ​​na vas 

Ste že kdaj slišali za izraz “drugotna (ali sekundarna) travma”? Ta vrsta travme prizadene posameznika, ki ni osebno doživel travme, vendar je o njej slišal ali jo doživel iz druge roke. Mnoge osebe, ki se na travmo odzovejo prve, doživijo pregorelost in travma po veliko primerih, s katerimi se srečajo. Naravne nesreče, umori, zlorabe in zanemarjanje otrok, forenzično delo, terapija duševnega zdravja itn. vpliva tudi na navzoče osebe. Otrok, ki je priča nasilja v družini, zločina ali agresije, lahko doživi travmo. Verjemite ali ne, otrok, ki se zdi srečen, se pogosto smeje, se nasmeji in uživa v značilnih otroških dejavnostih, kot je igra, je lahko tudi travmatiziran. Otroci so precej odporni, vendar ne moremo domnevati, da se otrok samo zato ker je otrok, ne bori s travmo. Za številne otroke se njihovi strahovi pokažejo šele med spanjem ali kadar se soočijo z nečim, kar sproži njihovo bolečino.

Starši, ki zlorabljajo snovi (droge, alkohol, razne vrste zasvojenosti …), ne morejo povzročati otroku travme 

Vsako starševsko uživanje drog itn., ki ima negativen vpliv, vpliva tudi na otroka. Alkoholizirani starši, uživalci heroina, marihuane ali starši, ki zlorabljajo tablete, se lahko obnašajo na načine, ki negativno vplivajo na otroka. Razdražljiv, jezen, žaljiv in nasilen starš, ki pije do alkoholiziranosti, lahko postane še bolj žaljiv in razdražljiv ter govori in ​​dela stvari, ki otroka prestrašijo. V mnogih primerih je otrok staršev, ki zlorabljajo droge, pogosto odgovoren za skrb za brate in sestre, za kuhanje obrokov in odhod v šolo. Otrok, ki vidi mamo, kako prejema od koga drogo ali ji kdo naliva vino v kozarec, je lahko  travmatiziran zaradi tega, kar čuti, vidi ali sliši. Tudi zloraba drog ali drog je lahko travmatična, odvisno od tega, kdo je prisoten ali kaj se dejansko zgodi. Preprosto dejstvo, da mora biti otrok odgovoren zase, medtem ko je njegov starš omamljen, je lahko tudi travmatično. Mnogi otroci  nosijo v sebi potlačeno sovraštvo do svojih staršev prav zaradi teh razlogov.

priredila in pripravila

mag. s. Polonca Majcenovič, terapevtka

https://blogs.psychcentral.com/caregivers/2019/02/a-fragmented-self-8-misconceptions-of-childhood-trauma/

Tagged on:
Call Now Button