Zdrava in nezdrava ljubezen

Video: Razlika med zdravo in nezdravo ljubeznijo

Nasilje se v odnosu ne pojavi kar naenkrat. Naši klienti po pogovoru o nasilju pogosto priznajo, da niti ne poznajo različnih oblik nasilnega vedenja. Povedo, da mislijo, da to ni nič takšnega, če zakonski mož/žena nadzoruje, preverja, zapira pot … Znake porajajočega se nasilja lahko prepoznamo kar hitro, a je prvotna zaljubljenost pogosto tako močna, da se ti znaki prikrijejo. Katie Hood je v govoru opisala pet takšnih znakov, ki jih je pospremila z risankami, da bi te znake lažje prepoznali.

Ljubezen pomeni veselje, zaupanje, upanje, varnost …

 

Kaj se zgodi, kadar se zgodi v odnosu nalaganje krivde prijatelju, ker ne preživlja časa z nami, brskanje po partnerjevem telefonu, sramotenje otroka zaradi neuspeha v šoli … Vsak kdaj prizadene svoje bližnje. Besedama »zloraba in nasilje« se pa želimo kar izogniti, a se pogosto skrivata prav v nezdravih odnosih.

 

Pet znakov nezdrave ljubezni:

  1. Intenzivnost (3:22)

Intenzivnost čustvovanja in občutenja je povsem naravna, ko vstopimo v odnos. Vendar se lahko obrne v »preveč« intenzivno SMS-anje, veliko količino srečanj, nepotrpežljivost, kadar se ne odzovemo takoj … Pomembno je kako se odnos razvija in ne kako se začne. Pomembno je, da vemo kaj čutimo. Imamo dovolj prostora v odnosu, se počutimo dobro glede ritma intimnosti? So naše želje spoštovane?

  1. Osamitev (4:44)

To je pogosto najbolj spregledan znak nezdrave ljubezni, ker se vsak odnos začne z intenzivno željo po skupnem preživljanju časa. Osamitev se začne, kadar začne partner omejevati stike z našimi prijatelji, sorodniki oz. z ljudmi, ki predstavljajo naše podporno okolje, in nas »privežejo« nase. Morda slišimo: »Zakaj se družiš z njimi? Želijo, da se razideva. Prave zgube so. Proti nama so!« Z osamitvijo se vzbuja dvome o ljudeh, ki so bili v našem življenju pred tem odnosom. Zdrava ljubezen pomeni neodvisnost, ko dva zaljubljena preživljata skupaj čas, a ostajata povezana z ljudmi in aktivnostmi.

  1. Močno ljubosumje (6:07)

Ko začne prva zaljubljenost pešati, se lahko začne ljubosumje. Partner postane zahteven, zanima ga s kom se družimo in kje smo vsak trenutek, začne nam slediti. Močno ljubosumje prinese s seboj posesivnost in nezaupanje, pogosta obtoževanja glede flirtanja in varanja. Takšen partner nam ne verjame, da ni treba skrbeti. Ljubosumje je del vsakega zdravega odnosa, a močno ljubosumje je drugačno.

  1. Omalovaževanje (7:04)

V nezdravi ljubezni so besede uporabljene kot orožje. Prej zabavni pogovori se spremenijo v zlobne in ponižujoče. Morda se partner norčuje na naš račun ali se nam posmehuje. Kadar se želimo temu upreti, slišimo, da smo preobčutljivi in da pretiravamo: »Zakaj si tako občutljiv? Nehaj.« S takšnimi besedami nas utiša. Partnerjeve besede naj bi nam pomagale rasti, ne pa da nas lomijo. Partner bi moral biti zvest in bi moral čuvati naše skrivnosti. Zaradi njega naj bi bili bolj samozavestni, ne manj.

  1. Nihanje (8:02)

Pogosto razhajanje in ponovna skupna hoja, Globoki padci in visoki vzponi povzročajo napetost in nestabilnost. Prepirom sledijo čustveni, sovražni in boleči komentarji: »Ničvreden si. Ne vem zakaj sem s tabo.«, ki jim takoj sledijo opravičila in obljube, da se ne bo to nikoli več zgodilo. Takšna dinamika v odnosu je lahko tako intenzivna, da se sploh več ne zavedamo, da smo se znašli v nezdravem odnosu, ki zna biti celo nevaren.

pripravila: s. Polonca Majcenovič, terapevtka

Tagged on:
Call Now Button