Slaba komunikacija v odnosu

Avtorica: Katja Maksić

Slaba komunikacija je pogost razlog za vključitev parov v partnersko terapijo. Komunikacija v odnosu, ki deluje razdiralno, je lahko prežeta z visoko stopnjo konfliktov ali pa je ta močno zmanjšana, v določenih obdobjih tudi prekinjena. V prvem primeru ne govorimo o tistih obvladljivih konfliktih in nesoglasjih, ki nastopijo tu in tam. Ampak govorimo o pogostih konfliktih in prepirih, kjer prevladuje groba komunikacija, kritiziranje in obtoževanje. Komunikacija postane boleča in prav tako z njo odnos. Negativne interakcije v teh primerih prevladajo, pozitivnega je bolj malo. Vse skupaj vodi do hudega nezadovoljstva s samim seboj, nezadovoljstva v odnosu, s svojim partnerjem ali partnerko.

Kaj pa odnos, kjer je verbalne komunikacije bolj malo ali je v določenih trenutkih sploh ni in je prekinjena? Pomanjkanje ali začasno prekinitev komunikacije lahko povezujemo z umikom v odnosu. Do umika pride po večjem konfliktu ali prepiru, kadar potrebe enega izmed partnerjev ali od obeh niso bile zadovoljene, razumevanja v odnosu je bolj malo. V ozadju tega umika je lahko ogromno prikrite ali odkrite jeze, agresije, nemoči, lahko tudi obupa, osamljenosti, žalosti in strahu pred intimo. Komunikacije po konfliktu morda nekaj časa ni in res je, z besedami se ne moreta več raniti, vendar tudi odsotnost besed v odnosu povzroča bolečino. V odnosu se ustvarjajo praznina, razdalja in prepad. V tem primeru lahko govorimo o neki vrsti zatišja, a krog približevanja in umikanja se kaj kmalu ponovi.

Zelo pogost je tudi umik iz partnerskega odnosa v kariero ali katero drugo dejavnost, kjer se nezadovoljstvo v partnerskem odnosu lahko kompenzira z drugimi zadevami ali področji, kjer sta partnerja uspešnejša. Če ima par otroke, so lahko ti edina vez, ki ju ohranja skupaj. A kaj potem, ko bodo otroci odrasli in zapustili gnezdo? Velikokrat se takrat v zakonu ali zvezi pojavi stiska. Partnerski odnos, ki je bil postavljen na stranski tir, je potonil v pozabo. Po odhodu otrok še ostaneta samo oddaljenost in praznina, ki v tistem trenutku prideta še bolj do izraza. Seveda so otroci pomembni in služba tudi. V tem primeru ne govorimo, da se je karieri treba odpovedati in prenehati skrbeti za otroke. Pomembno je samo najti pravo ravnovesje in poskrbeti tudi za partnerski odnos.

Kljub vsemu ljudje smo odnosna bitja. Vse življenje smo prepleteni z odnosi. Tudi, če so bili odnosi slabi ali celo destruktivni, lahko le te izboljšamo. Pri tem ne smemo pozabiti, da popolnosti v življenju ni, imamo pa veliko priložnosti za učenje in osebno rast, tudi v odnosih.

Dobro je, da vemo sledeče:

–        Odnos nas lahko pomirja.

–        Bližina in globlja povezanost v odnosu sta zelo pomembna za srečen dolgotrajen zakon ali razmerje.

–        Vsekakor pa je potrebno ohraniti pozitivna pričakovanja in videti dobro v partnerju. To je tisto, kar parom pomaga zaščititi svoj odnos.

Glavni vzrok za konflikte v odnosih je pogosto nezmožnost ustreznega izražanja razlik, občutkov in potreb v odnosu. V ta namen so v nadaljevanju predstavljene tri spretnosti za intimen pogovor v partnerskem odnosu po Gottmanu.

TRI SPRETNOSTI:

1. Prenos svojih občutkov v besede, kar prinaša sprostitev. To veščino lahko poimenujemo tudi osredotočanje. V intimnih pogovorih osredotočanje naredi pogovore o občutkih veliko globlje in bolj intimne, saj besede razkrivajo, kdo smo.

2. Zastavljanje odprtih vprašanj, kar pomaga vašemu partnerju/ki, da razišče svoja čustva s pomočjo odprtih vprašanj. (Primer: Ali mi lahko poveš več o tem?)

3. Izražanje empatije ali potrjevanje. V intimnem pogovoru nam prvi dve spretnosti pomagata zaznati in raziskati misli, občutke in potrebe druge osebe. Empatija pa kaže, da so te misli, občutki in potrebe smiselne za vas. To ne pomeni, da se s to osebo nujno strinjate, ampak jo razumete. Pridete do spoznanja, da ima vsak svoje dojemanje.

Vir: Dr. Gottman’s 3 Skills an 1 Rule for intimate conversation

Tagged on:
Call Now Button