Kako skrbeti za duševno zdravje?

Pripravila: Kristina Šumak

Duševno zdravje lahko pomembno vpliva na naše vsakdanje življenje, na naše odnose in telesno zdravje. Zato je zelo pomembno, da pri skrbi za zdravje ne pozabimo poskrbeti tudi za naše duševno zdravje. Duševno in telesno zdravje sta pravzaprav enako pomembni sestavini našega splošnega zdravja. Če pogledamo na primer depresijo vidimo, da le-ta poveča tveganje za nastanek številnih telesnih zdravstvenih težav, npr. poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja in poveča tveganje za možgansko kap. Podobno pa lahko prisotnost kroničnih stanj poveča tveganje za nastanek duševne bolezni. 

Za boljše duševno zdravje lahko veliko naredimo že z majhnimi spremembami v našem življenju. V nadaljevanju lahko najdete nekaj preprostih sprememb načina življenja, ki vas lahko vodijo do boljšega duševnega zdravja in vas nič ne stanejo. Zakaj ne bi začeli že danes?

Spregovorite o svojih občutkih

Pogovor o tem, kako se počutite lahko pomaga pri ohranjanju duševnega zdravja in pri soočanju s stiskami in težavami.

Poskrbite za redno fizično aktivnost 

Športna aktivnost pomaga tako pri ohranjanju kondicije in zdravja, prav tako pa dobro vpliva tudi na večjo aktivnost v možganih. Športna aktivnost pomaga sproščati hormone, ki pripomorejo k dobremu počutju in zmanjšujejo možnost za pojav anksioznosti drugih težav v duševnem zdravju.

Poskrbite za zdravo prehranjevanje 

Gotovo ste že kdaj opazili, kako nam ob obilici težke in mastne hrane pade razpoloženje. Tako kot drugi organi v našem telesu, tudi naši možgani potrebujejo hranilne snovi, da ostanejo zdravi in ​​da dobro delujejo. Prehrana, ki je dobra za naše fizično zdravje, je dobra tudi za naše duševno zdravje. 

Zmernost pri pitju alkohola

Ljudje pogosto posegajo po alkoholu, da bi spremenili svoje razpoloženje ali da bi se lažje spopadli z osamljenostjo, žalostjo, strahom in drugimi stiskami, ali da bi pozabili na stiske in težave. Vemo, da je učinek le začasen. Ko opitost mine, se počutje najpogosteje še poslabša. Poleg škode, ki jo preveč alkohola povzroči našemu telesu, povzroči tudi zasvojenost ter zviša tolerančni prag. Tako je za enak učinek potrebna vedno večja količina alkohola.  

Povezovanje z bližnjimi osebami

Močne družinske vezi in prijatelji, ki vas podpirajo, vam lahko pomagajo pri soočanju s stresnimi situacijami. Poleg opore vam lahko pomagajo, da ostanete aktivni, prizemljeni in vam pomagajo tudi pri reševanju praktičnih težav.

Skrb za počitek in sprostitev

Poslušajte svoje telo in poskrbite za počitek. Če ste utrujeni, si dovolite vzeti čas za spanje. Brez dobrega spanca namreč duševno zdravje trpi in koncentracija pada. 

Počnite stvari, ki vas veselijo

Kaj radi počnete? Katere dejavnosti vas pritegnejo? Kaj ste radi počeli v preteklosti? Uživanje že samo po sebi pomaga premagati stres. Opravljanje dejavnosti, v kateri uživate, poveča vašo samozavest. Osredotočenost na hobi, kot je vrtnarjenje, reševanje križank, ustvarjanje in druge dejavnosti, ki vas sproščajo, vam lahko pomagajo, da za nekaj časa pozabite na svoje skrbi, spremenite svoje razpoloženje ter tako naberete moči za reševanje težav.

Skrb za druge  

Pomoč drugim je pogosto pomemben del ohranjanja odnosov z ljudmi, ki so vam blizu. Lahko vas celo zbliža. Zakaj ne bi svojih veščin delili z drugimi in se s prostovoljnim delom vključili v aktivnosti za lokalno dobrodelno organizacijo? S pomočjo drugim se lahko poveča občutek cenjenosti, spoštovanja in pomembnosti, kar poveča vašo samozavest in samospoštovanje.

Prosite za pomoč 

Vsi smo kdaj utrujeni ali preobremenjeni in čutimo stisko, ko stvari ne gredo po načrtih. Nič sramotnega ni, če prosite za pomoč, ko čutite, da se s stiskami in težavami ne morete spopasti sami. Če čutite, da bi bilo dobro, da bi se o svoji stiski s kom pogovorili, ne odlašajte in se obrnite na osebo, ki ji lahko zaupate, ali se naročite na strokovno obravnavo pri terapevtu, psihiatru ali drugemu strokovnjaku s področja duševnega zdravja. V veliko pomoč pa so lahko tudi skupine za samopomoč. Po pomoč se lahko obrnete tudi v Družinski center mir..

Vir: https://www.mentalhealth.org.uk/publications/how-to-mental-health

Call Now Button