Polnost življenja

V okviru donacijske akcije 2016 – Poti rešitve v Družinskem centru mir pripravljamo večere s povabljenimi gosti.

Večeri bodo na Strossmayerjevi 17 v Mariboru (vhod iz Strossmayerjeve ulice).

ŠtremfeljV sredo, 9. marca, ob 18.00, bosta predavala Marija in Andrej Štremfelj.

Polnost življenja

Najino življenje je na prvi pogled en sam mozaik alpinizma, odprav, tveganja in  norih odločitev. V resnici sva si zelo zgodaj ustvarila družino in velik del svojega življenja posvetila prav njej. Svoj alpinizem sva pogosto prilagajala otrokom, kar je mogoče eden od razlogov, da sva preživela.

Oba sva izkusila samotne dneve pričakovanj, strahov, upanja in veselja doma, medtem ko je eden od naju preživljal odpravarsko življenje. Najina odsotnost na odpravah je nekako v razmerju 1:6.  Skupaj ali ločeno sva se preizkušala v alpinističnih vzponih na vseh koncih sveta in hvaležna sva, da sva ob teh športnih ciljih lahko spoznavala čudovite pokrajine in življenje v njih. Sprejemanje in spoštovanje raznolikosti, predvsem pa življenje v sožitju z naravo,  sva poskušala prenašati tudi na najine otroke: Katarino (33 let ), Anžeta (30 let ) in Nežo ( 15 let).  Verjameva, da nama je uspelo, saj tudi vsi trije vnuki, Špela, Matija in Krištof stopajo po isti poti.

Svoj vrhunski alpinizem sva usklajevala z redno zaposlitvijo kot profesorja v Gimnaziji Kranj in Srednji Lesarski šoli v  Škofji Loki. Poučevanje je  dejavnost, ki se lahko razdeli v dopoldansko delo in večerne priprave, kar nama je omogočilo popoldanske družinske in športne aktivnosti. Z  odraščanjem otrok se je oboje zlilo v takrat prihajajoče športno plezanje .

Odločitve, da sva skupaj odhajala na odprave, majhne otroke pa puščala doma, niso bile lahke. A ko sva se enkrat odločila, sva se bila sposobna povsem osredotočiti na cilj in najine skupne odprave so bile praviloma uspešne. Ciljev si nikoli nisva postavljala vnaprej, ampak so nama preprosto prihajali na pot, midva pa sva priložnosti z veseljem sprejela in uresničila. A ne vedno. Kar nekaj priložnosti za dober vzpon sva zamenjala za dobre odnose v družini. Prav široka podpora v širšem družinskem  krogu je bila osnova za najino hkratno ukvarjanje z alpinizmom.

Živela sva in živiva življenje polno prilagajanj,  odrekanj, kompromisov in na pogled nerazumljivih odločitev. Predvsem pa živiva življenje polno ljubezni. Verjameva, da tudi zato, ker  sva svoje življenje vedno sprejemala kot sožitje telesa, duše in Duha.

Najina spletna stran.

Glasbena točka: Vesna Videmšek, študentka Študentskega doma sv. Elizabete.

Tagged on:
Call Now Button