E-mesečnik Družinskega centra mir 11/2011

Zvezani v življenju

Zasvojenost obljublja zadovoljstvo, užitek,  a jemlje vedno več naših misli, časa, svobode in tudi denarja. Vzame našo ljubezen in zvestobo ljudem, ki jih imamo radi. Uničuje življenje in ruši odnose (odlomek  iz filma Fireproof).

 

Ob besedi zasvojenost nas večina verjetno naprej pomisli na zasvojenost z različnimi substancami, torej alkoholom, drogami, cigareti. Obstaja pa tudi zasvojenost z določenim vedenjem, kamor spadajo igre na srečo, nekontrolirana uporaba računalnika (igranje igric, brskanje po internetu …), zasvojenost z nakupovanjem, pornografijo, spolnostjo, odnosi … Vse več psihologov in psihoterapevtov ugotavlja, da imajo lahko značilne lastnosti zasvojenosti tudi oblike vedenja, ki so družbeno sprejemljive in pozitivne, kot sta npr. deloholizem in pretirano ukvarjanje s športom.

Zasvojenost je bolezen, ki prizadene posameznikovo telo, njegovo osebnost in medosebne odnose. O njej govorimo takrat, ko človek več ne zmore živeti brez nečesa ali nekoga, ali pa si nekaj ali nekoga tako močno želi, da brez tega trpi in lahko celo zboli. Začne se postopno in počasi spreminja posameznikovo vedenje, mišljenje, čustvovanje in stil življenja. Pri zasvojenosti ni več svobodne odločitve. Zasvojen človek se ne zmore svobodno odločati in ustaviti v odvisnem vedenju, ki ga zato ponavlja. Še ena bistvena značilnost zaznamuje zasvojenost, to je beg pred problemi, bolečino, stisko. Zasvojen človek uporablja določene substance in/ali ponavlja določeno vedenje za to, da se potolaži, pobegne od realnih problemov, odklopi strah, občutke manjvrednosti, pozabi na bolečino iz otroštva ali sedanjega življenja. Tako lahko nekdo išče uteho v alkoholu, ko čuti osamljenost in nerazumevanje, nekdo stalno išče nove odnose, ker preveč boli, če je sam ali če je skupaj z drugim, spet nekdo ure in ure preživi pred računalnikom, da prežene razočaranje in žalost itd. Utapljanje bolečine v alkoholu, uživanje drog, kompulzivno nakupovanje, bežanje v virtualni svet, v spolnost … lahko navidezno nudijo izhod iz trenutne resničnosti, ki boli, in po navadi začasno tudi utišajo bolečino, vendar je ne izbrišejo. Bolečina ostaja, poleg nje pa tudi težka čutenja žalosti, sramu, krivde, nevrednosti …

Da bi ustavili bolečino, se je treba ustaviti in prekiniti vzorce zasvojenosti. Bolečina nam sledi, ker jo nosimo v sebi, in se ponavlja, dokler se v polnosti ne srečamo z njo, jo začutimo, izgovorimo, ovrednotimo. Takrat rastemo in presegamo sebe. Nobene zasvojenosti ni enostavno premagati in se boriti proti njej. Potrebujemo veliko truda, časa, dela na sebi in le malokdaj gre brez strokovne pomoči. A je vredno. Živeti brez zasvojenosti pomeni živeti svobodno in lepše življenje.

mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

Večeri za starše mladostnikov se bodo začeli 9. novembra in bodo potekali ob sredah, vsakih 14 dni, v mesecu novembru in decembru. Večeri so namenjeni staršem, ki želijo ohraniti in izboljšati stik s svojim mladostnikom ter ga bolje razumeti.

V soboto, 19. novembra 2011, gremo na izlet. Prehodili bomo prvi del Haloške planinske poti od Borla do Cirkulan. Prijavite se do četrtka, 17. novembra 2011. Izlet je primeren za družine z otroki, hoje bo 4-5 ur.

V Terapevtsko skupino mir in v zakonsko skupino se lahko vključite tudi med letom.

V pogovorni oddaji na Radiu Brezje se bomo v ponedeljek, 7. novembra 2011 ob 21.00, pogovarjali o tem kako žalujejo otroci.

V Družinskem centru mir zbiramo vaše darove.


V svetovalno-izobraževalni oddaji RTV Slovenija Turbulenca lahko prisluhnemo oddajama Smrt in žalovanje ter  Mama in hčere, očetje in sinovi ….

Od 14. do 17. novembra bodo potekali Nikodemovi večeri z naslovom V stiskalnici življenja.

Če ne želite prejemati E-mesečnika, nam pošljite sporočilo z zadevo ODJAVA.

Tagged on:
Call Now Button