E-mesečnik Družinskega centra mir 5/2011

Dom

»Marsikdo zna hišico zgraditi,

Le malokdo iz hiške dom narediti…

Topel dom kupiti se ne da,

Predragi vanj so vtkani biseri srca.

Ti biseri so skriti v preprostih le stvareh,

Ki varuje jih ljubezen na vsakdanjosti poteh.«

 

15. maja bomo obhajali svetovni dan družine. Nekoč sem nekje našla zgornjo pesem, ki me je nagovorila in sem jo želela vključiti v to razmišljanje. Dom. Kaj se v nas prebudi, ko slišimo besedo »dom«? Toplina, sprejetost, varnost, vonj po domačnosti, po svežem kruhu … Zelo različna občutja.

Dobrodejno je imeti dom, varen pristan, kjer je zaupanje, spoštovanje in iskrenost, kjer je varnost in smo lahko to kar smo, smo lahko tudi ranljivi. Kje drugje bo ta varnost, če ne doma, v zakonu in v družini?

Temelj varnosti družine daje varnost v zakonskem odnosu, kjer je medsebojno spoštovanje, zaupanje, odgovornost, pristnost in ranljivost. Če je v tem odnosu prostor, kjer se lahko izrazijo in umirijo vsa občutja, potem je v tem odnosu tudi varen pristan za otroke. Mož in žena, povezana v tem varnem odnosu, zmoreta biti oče in mama. Oče zmore biti na otroke ponosen in vanje verjame; jim pomaga oblikovati občutek pripadnosti in občutek za zdravo tveganje. Mama zmore dati občutek sprejetosti, ljubljenosti, topline, se zmore na otroka varno navezati in mu omogoča izkušnjo doma z vedno odprtimi vrati (iz njega lahko odhajam v svet in se vanj vračam, kadar želim). Vsak od njiju se zaveda svoje vloge in jo živi v tolikšni meri, da zmore z drugim svobodno sodelovati.

Oče in mama, povezana v varnem odnosu, zmoreta otrokom postavljati jasna pravila, jim dajati jasna sporočila, postavljati razmejitve med posameznimi vlogami ter postavljati meje, kadar je to potrebno.

Kadar družina to nudi, potem je to res dom, kamor se radi vračamo, kjer pripadamo in nam je lepo. To si želimo in tega želimo tudi vam in vašim družinam.

s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

Septembra 2011 bo začela s srečanji nova zakonska skupina in Terapevtska skupina mir s posodobljenim programom. Prijave že zbiramo. Čim prej se prijavite za terapevtsko skupino, kjer je potrebna daljša osebna priprava na vključitev.

Pogovornim oddajam s temo v juniju Organizacija počitnic in v juliju Aktivno preživljanje prostega časa na Radiu Brezje lahko prisluhnete vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 21.00.

V Družinskem centru mir zbiramo vaše darove.


Če ne želite prejemati E-mesečnika, nam pošljite sporočilo z zadevo ODJAVA.

Tagged on:
Call Now Button