Mesečnik Družinskega centra mir 12/2011

December 2011

Božič v družini

Različne prireditve, blišč raznovrstnih lučk, okrašene izložbe in posebne ponudbe v trgovinah naznanjajo čas praznikov, izmed katerih ima božič posebno mesto. Ob vsem tem pa lahko manjka nekaj bistvenega, kar praznikom daje vsebino.

Vsebino lahko da vsak posamezen član družine s tem, da se odloči dati nekaj, kar bo pripomoglo k lepšemu praznovanju. Najprej je potrebno zavedanje in odločitev, da bo praznovanje takšno, kot si ga bomo sami uredili. Ker je to praznik družine, se odločimo, da bomo božični večer preživeli kot družina. Vzpostavili bomo sodelovanje med vsemi člani družine ter se dogovorili, za kaj bo kdo poskrbel (nakupi, krašenje božičnega drevesca, postavljanje jaslic,…). To pomeni, da praznikov ne bomo povsem prepustili spontanosti. Vključen bo vsak družinski član in tako čutil, da pripada družini.

Zunanji vsebini je potrebno dodati tudi notranjo vsebino, kar pa velikokrat predstavlja nekoliko težjo nalogo, še posebej takrat, kadar se je med letom nabralo veliko stisk, razočaranj in zamer, ki so ostale neizgovorjene, nenaslovljene ali neslišane. S tega vidika so prazniki preizkusni kamen naših medsebojnih odnosov. Zaradi nastale stiske se lahko zapremo vase in komaj čakamo, da prazniki minejo, gremo k znancem ali prijateljem na obiske ali praznik preživimo ob gledanju televizije. Druga, težja možnost pa je, da to vzamemo kot priložnost za nekaj drugačnega in novega ter postanemo najprej mi sami prijaznejši sogovorniki do svojih najbližjih. Rešitev je, da se vsa družina zavestno odloči, da bo ta dan nekaj drugačnega oz. posebnega v pozitivnem pomenu.

Zakonca se ozreta v njun odnos, ga še enkrat ovrednotita ter spregovorita tudi o bolečinah, ki sta jih drug ob drugem doživela. Ob tem se ne obtožujeta kdo je za kaj kriv, temveč sta le sočutna drug z drugim. S tem drug drugemu podarita notranji mir, ki jima ga ne more pričarati nobena zunanja stvar. Ta notranji mir bodo začutili tudi otroci, ki so morda vznemirjeni in preplavljeni z težjimi čutenji strahu, nemoči in bolečine. Otroci, ki pogrešajo določene vsebine mame in očeta, bodo v tem času kričali še glasneje. Umirjena mama in oče bosta vedela, da to ni krik, s katerim bi ju otroci hoteli odgnati, temveč klic po njima, in bosta z njimi sočutna. Družina bo božič v polnosti doživela takrat, ko bosta starša vključila tudi tistega otroka, ki je bil do sedaj najbolj čustveno oddaljen. S tem ko bosta sočutna drug z drugim in z otroki, bo prišlo tudi odpuščanje, ki jih bo napolnilo z novo močjo za nov začetek, novo rojstvo. Odprl se bo prostor za začetek hrepenenja po nečem novem kot je sočutje, nežnost, toplina, varnost in pripadnost.

s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

V Terapevtsko skupino mir in v zakonsko skupino se lahko vključite tudi med letom.


V pogovorni oddaji na Radiu Brezje se bomo v ponedeljek, 5. decembra 2011 ob 21.00, pogovarjali o praznovanju v družini.

V svetovalno-izobraževalni oddaji RTV Slovenija Turbulenca lahko prisluhnemo oddaji Otroci in kazen. V Polnočnem klubu so se z gosti (Srečko Javornik – Kresnička, Lidija Jerebic – Materinski dom v Škofljici in Višnji gori, Manuela Ham – Palčica, Suzi Kvas – Socio) v oddaji Vedno je upanje, vedno je možnost! pogovarjali o nasilju v družini.

V Družinskem centru mir zbiramo vaše darove.

Če ne želite prejemati E-mesečnika, nam pošljite sporočilo z zadevo ODJAVA.

Tagged on:
Call Now Button