E-mesečnik Družinskega centra mir

April 2012

Hodi …

Pred nekaj leti sem slišala pripoved o možu, ki ni zmogel poslušati pesmi hrvaškega pevca Gibonnija. Vsakič znova je začel jokati. Bilo je tik po ločitvi. Zanimalo me je kaj je takšnega v pesmih, da so izzvale solze, a sem šele pred kratkim vstopila v svet te poezije.  S terapevtskim uvidom in stiskami, ki jih dnevno spremljam v svoji delovni sobi, sem presenečena prebirala besedila, poslušala pesmi. Kakšna moč, strast, vpogled v odnose  … Rdeča nit njegovih pesmi naj bi bila ljubezen do ene in edine ženske, ki ji namenja izjemne besedne komplimente in mu le ta ne pomeni trpljenja, težav ali bremena. Obožuje jo in ji v svoji skromnosti namenja vse, kar poseduje. Je dolgočasno po letih zakona oboževati eno žensko in hiteti domov k njej in otroku? Morda, lahko pa je tudi izziv.

Za uvodnik pred velikonočnim prazniki sem izbrala pesem Hodi (Hodaj). Poje o ženski, lepi ptici, ki se je naučila živeti tako, da ne sprejme od vsakega roke sprave. Prvič začenja razumeti, da sta na znotraj in na zunaj različna. Kdo bo vsakič pretehtal na katere besede se bo odzval in katere bo pogoltnil. In po vsem te je strah izgovoriti, da leta živiš z nekom, ki ga ne poznaš. Za lepim licem nosiš oblak. Vse bo v redu, veruj. Za vsako črko ni treba iskati krivde v sebi ali v meni, ker naju bo to zlomilo. V odpevu odmevajo besede: »Hodi, hodi, morda se bo vse spremenilo v dobro«!

Kako res je to! Kadar se v odnos prikrade odtujenost si želimo sprave, a roko obdržimo zase. Na zunaj ponosni, a v srcu bolni. Ukvarjamo se z besedami, črkami, malenkostim dajemo pomen, ki ga sicer nimajo, iščemo krivca, vztrajamo pri svojem …  Življenje postane boleče v vseh odtenkih. Hrepenenje, da bi uspeli narediti ali biti deležni prodora na plano kot to spomladi počnejo prve cvetlice, pa je tiho, nežno, bolj kot ne nemočno. In ne vemo kako ga okrepiti, kje zbrati moči za jasno besedo in iskreno misel. Ni zmeraj rešitev ločitev in ni zmeraj rešitev vztrajanje.

Eno od najpogostejših, in le redko neodgovorjenih, vprašanj, ki si jih zastavljam ob spremljanju odnosov, je dejstvo da zmoremo leta in leta živeti v odnosu, kjer ne čutimo sreče, ampak vse bolj in bolj bolečo odtujenost. Kako to? In kar je tragično: mislimo, da smo naredili vse. Prepričani, da smo naredili vse. Leta vztrajanja v molku, vrsta neizgovorjenih bolečin, skrivanje prizadetosti … Ker smo se tako naučili? Kar je naučeno, se da vendar preoblikovati. Po vsem tem pa bi rekli kar naenkrat: KONEC. Ker je tako lažje? Zanimivo povezavo med sodobnim, potrošniškim načinom življenja in odnosi vzpostavijo besede neke 65 let poročene žene »Rojena v časih, ko, če se je kaj pokvarilo, smo popravili … »Danes so stvari že narejene tako, da se jih da težko popraviti. Kako globoko je ta logika sedla v naše odnose? Tudi v preteklosti ni bilo življenje rožnato. A zavrženost je bolela, boli in bo bolela. Ljudje pač nismo slaba roba, ki jo vržeš stran ali prodaš na Bolhi.

Današnji čas ponuja veliko več pristne svobode za odločanje in izbiro. A tudi to še ni pogoj za srečo. Torej kaj …? Ostaja beseda HODI. Pojdi, tvegaj, vstani … Nikoli ne vemo kaj bi lahko bilo, če se ne bi odpravili iz svojih »foteljev«. Takšno je tudi sporočilo velikonočnih praznikov: neomajna obljuba svobode in vere v to, da smo ljubljeni in da je naše življenje pot padcev in vzponov, smrti in rojstev.

s. Polonca Majcenovič, zakonska in družinska terapevtka


Sodelavci Družinskega centra mir vam želimo blagoslovljene velikonočne praznike!

Vabimo vas:

V Terapevtsko skupino mir in v zakonsko skupino se lahko vključite tudi med letom.

Priporočamo:

Obiščite nas na naši Facebook strani, na kateri redno objavljamo različne spodbude.

Z začetkom leta 2012 se je prepolovila finančna podpora Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delovanja Družinskega centra mir. Konec februarja smo bili primorani dvigniti prispevke uporabnikov za 5 evrov. Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši oris našega delovanja.

Tagged on:
Call Now Button