E-mesečnik Družinskega centra mir 6/2012

Junij 2012

Človek, kako si?

Pred kratkim sem imela pot v Haloze. Spotoma sem se ustavila v manjšem kraju, da si kupim nekaj stvari za tisti dan. Trgovina je bila majhna, gosta s policami in artikli. Nisem se prav dobro znašla, kar je takoj opazila trgovka in mi ponudila pomoč. To se mi je zdelo nekaj povsem običajnega in še ni preveč pritegnilo moje pozornosti, kar se je zgodilo kasneje. Presenetila me je namreč vrsta pri blagajni, predvsem pa mirno in potrpežljivo čakanje strank. Ne glede na to, da je imel kdo v rokah le štruco kruha, je mirno stal v vrsti. Trgovka na blagajni pa je vsakogar prijazno pozdravila, ga nagovorila po imenu in mu poklonila še kakšno besedo.

Ta podoba me spremlja in nagovarja. Za trgovko je bil pomemben človek in ne artikel, ki ga je kupil ali denar, ki ga je dobila v blagajno. Verjetno je bilo to tisto, kar je stranke ohranjalo v miru. Vsaj zase lahko rečem, da to drži.

Nekaj dni za tem pa me je v tem potrdilo še predavanje p. Marka Rupnika z naslovom »Sol in kvas Evrope«, ki ga je imel v okviru Evropske prestolnice kulture v mariborski stolnici. Danes je svet izgubil čut za človeka in njegovo obličje. Naša naloga je, da se od različnih idej in ideologij vrnemo k človeku ter uzremo njegovo obličje in vse, kar nam sporoča.

Ko zmoremo v ospredje postaviti človeka, bližnjega, moža ali ženo, otroka, starše, sodelavce, ko se zazremo v njegovo obličje, se v nas prebuja sočutje, odpira se prostor za »ti« in vse, kar le ta nosi s seboj. Odpira se prostor za ljubezen, za odnos, kar je naša temeljna potreba.

Morda je že toliko primanjkljaja na tem področju, da je v nas predvsem pričakovanje, da bi kdo opazil naše obličje in bil sočuten z nami. Morda si želimo predvsem prejeti, da bomo lahko dajali. Toda, ko dajemo, tudi prejemamo. Zato za vse nas ostaja povabilo: zazrimo se v obličje bližnjega, prepoznajmo v njem njegovo potrebno po sočutju, in v njem bomo našli sočutje.

s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka

Vabimo vas:

Prvi ponedeljek v mesecu ob 20.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Brezje. V junijski oddaji smo se pogovarjali o krivdi in zavisti. Julija bo tekel pogovor o osamljenosti dolgčasu.

V Terapevtsko skupino mir in v zakonsko skupino se lahko vključite septembra 2012. K predstavitvi Terapevtske skupine smo dodali nekaj odmevov udeležencev skupine.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Z začetkom leta 2012 se je prepolovila finančna podpora Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delovanja Družinskega centra mir. Konec februarja smo bili primorani dvigniti prispevke uporabnikov za 5 evrov. Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Sporočilo ste skladno s 45a. členom Zakona o varstvu potrošnikov prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh, poslanega sporočila na info@dc-mir.si ali zapisa v terapevtskem dogovoru. V kolikor ne želite prejemati sporočil se odjavite tako, da nam pošljete sporočilo z zadevo ODJAVA.

Tagged on:
Call Now Button