E-mesečnik, oktober 2012

Prvi ponedeljek v oktobru v Sloveniji praznujemo Dan otroka, cel teden pa potekajo aktivnosti pod imenom Teden otroka. Šole, vrtci, društva in druge organizacije v tem tednu otrokom namenjajo posebno pozornost. Kakšno pozornost oz. mesto pa imajo v naših družinah?

Ob besedi otrok večina ljudi še vedno pomisli na nasmejanega, brezskrbnega, radovednega, ravno prav nagajivega malčka, ki mu je ravnokar zrasel sprednji zobek. Če k temu dodamo še bistrost, vodljivost, spretnost in zdrav razvoj, se približamo sanjam številnih (bodočih) staršev. Tudi številne reklame za igrače, živila, nego … prikazujejo ideal. Ob njih pa se pogosto pojavljajo nasmejani, spočiti in nadvse navdušeni starši, ki se dobro razumejo med seboj.

Kaj pa takrat, ko lastne družine, sebe v njej in otrok ne doživljamo tako? Ko smo utrujeni in s številnimi finančnimi, stanovanjskimi, bivanjskimi skrbmi? Ko nas ekonomska ali odnosna kriza »grize«, da ne rečem po malem »grizlja«? Ko se pojavijo še učne, vedenjske ali zdravstvene težave otroka? Ob vsem tem starši doživljajo stisko, občutijo pa jo tudi otroci.

Vprašanje pri tem pa je, čigava stiska nas bo bolj zaposlovala, nam vzela več moči in časa. Pri tem mislim na to, ali bomo ob izgubi službe, pomembnega posla, sporu s partnerjem … še lahko opazili zaskrbljene otroške oči. Otrok namreč občuti našo stisko, si jo razloži in kaže na svoj način. Ali bomo zmogli otroku na njemu primeren način povedati, kaj se v družini dogaja, ali bomo kar zaključili, da je še premajhen in da nič ne razume. Pogosto smo pri tem pripravljeni tudi lagati, tako da lahko s solzami v očeh otroku rečemo, da nismo žalostni in da ne jokamo.

Že v Deklaraciji o otrokovih pravicah, ki jo je 20. novembra 1959 Generalna skupščina Združenih narodov sprejela z namenom, da bi otroci imeli srečno otroštvo, je zapisano, da mora otrok uživati posebno varstvo, njegova korist pa mora biti poglavitno vodilo. Prav tako je zapisano, da sta otroku potrebna ljubezen in razumevanje in da je otroka treba v vsakem primeru najprej zavarovati in mu najprej dati pomoč. Ampak ali zmoremo to razumeti v lastni družini? Ali zmoremo v dobro otroka premostiti zamero do partnerja oz. otrokovega očeta ali mame, tašče, sosedov in se dogovoriti za obisk, praznovanje, prevoz? To pomeni prisluhniti potrebam, željam in stiskam otroka in jih na seznamu uvrstiti mesto pred našimi.

Otrokova korist pa ne pomeni, da se bomo slepo ravnali po otrokovih željah, ki se včasih kažejo že kot zahteve, ampak pomeni tudi to, da otroku znamo postaviti meje, znotraj katerih se bo lahko počutil varno, da zmoremo sprejeti odgovorne odločitve, ki jih otrok glede na svojo starost še ne zmore in da zmoremo ob starševstvu negovati tudi partnerski odnos.

Otroci so naša skrb in odgovornost, hkrati pa so tudi naš vir moči, energije in veselja, le dopustiti jim moramo, da nam na svoj način pokažejo, kako doživljajo svet, v katerem živijo skupaj z nami.

Katja Repolusk, univ. dipl. psih.

Vabimo vas:

Jesen je tukaj in v Družinskem centru mir smo razširili paleto programov. Vabimo vas, da se vključite  v naše programe, ki  so namenjeni reševanju osebnih stisk in osebnostni rasti. Morda tudi poznate koga, ki bi potreboval ali si želel tovrstno podporo. Vključite se lahko v:

–          terapevtsko skupino mir

–          zakonsko skupino

–          večere za starše

–          skupino za osebe z motnjami hranjenja

–          skupino za samopomoč mamam samohranilkam in razvezanim

–          individualno, zakonsko ali družinsko terapijo

Skupine se bodo srečevale od 15. septembra 2012 do 15. junija 2013. Vanje se lahko vključite tudi kadarkoli med letom. Srečanja bodo ob večerih v prostorih Družinskega centra mir.

Vabimo vas na duhovni vikend ali seminar za zakonce, ki bo od petka, 12. 10., do nedelje, 14. 10. 2012 v Kančevcih v Prekmurju. Tema seminarja bo “Zmaga, ki premaga svet, je naša vera”. Razmišljali in pogovarjali se bomo o veri vase, v odnos in v Boga. Vodila bo s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka. Organizirano bo otroško varstvo. Na navedeni spletni strani si lahko preberete vtise udeležencev lanskega vikenda.

Prvi ponedeljek v mesecu ob 20.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Brezje. V oktobru sta Darja Plohl in Katja Repolusk predstavili skupino za samopomoč mamam samohranilkam in razvezanim.

Preberete lahko nov članek na naši spletni strani z naslovom Kako vidimo sebe skozi oči najstnika.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Z začetkom leta 2012 se je prepolovila finančna podpora Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delovanja Družinskega centra mir. Konec februarja smo bili primorani dvigniti prispevke uporabnikov za 5 evrov. Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Tagged on:
Call Now Button