E-mesečnik 1/2013

fizik_4Lance Armstrong. Neverjetna volja, upanje, moč, profesionalnost. Premagan  rak na modih, pljučih, možganih v letih, ko rakaste celice napredujejo z neustavljivo hitrostjo. Ustanovitelj fundacije za pomoč žrtvam raka. In ob vsem tem nekajletno zanikanje jemanja nedovoljenih poživil. V teh dnevih pa razkritje, ki mu že očitajo sebične namene. Kaj se je zgodilo z njegovim »Ne obupaj!«?

Bo držalo, kot meni terapevtka Karen Ruskin, da je motivacija za priznanje laži sebična? Sebično je laganje, a sebično je tudi priznanje, ker želim ali da bi mi drugi odpustili ali da bi zaradi tega postala boljša ali da bi zboljšala svojo dobrodelnost ali da bi dala svojim otrokom lekcijo.

Karen navaja pet razlogov, zaradi katerih ji klienti končno povedo resnico. Zaradi občutka ogroženosti, da bodo izgubili nekaj ali nekoga, če ne bodo povedali. Žena lahko zagrozi možu, da se bo ločila, če ji ne bo povedal resnice o varanju. Kadar ljudje zbolijo ali umirajo, se soočijo s svojo lastno minljivostjo in želijo imeti čisto vest. Bolj odgovorne naredi ljudi starševstvo.  Želijo se odpovedati tveganim vedenjem. Če so zasvojeni z drogami, alkoholom ali čim drugim, to priznajo sebi in svojim ljubljenim, da lahko premagajo zasvojenost. Nekateri priznajo resnico, ker se želijo samouresničiti. Če se želijo spremeniti, se morajo soočiti s sabo. Kadar priznajo resnico drugim, gre pravzaprav za soočenje s sabo.  Nekateri se želijo rešiti  bremena. Priznanje resnice prinese olajšanje, ki mu najprej sledi trpljenje. Bolje se počutijo šele čez nekaj časa.

Morda bi sami našli še kakšen razlog. Ni nam treba biti slaven kolesar, da se srečujemo s podobnimi življenjskimi stiskami in vprašanji. Ne glede na velikost ali težo prikritega vsak ve, da je bolje biti brez kot s takšnimi bremeni. Načenjajo nam zaupanje, ogrožajo notranji mir, rušijo avtoriteto, prebujajo zmedo pri bližnjih in še bi lahko naštevali. Resnica o sebi in prevzemanje odgovornosti pa vodi v notranje mirno življenje in harmonične odnose.

Življenje lahko primerjamo s tekmo in zares ni vseeno ali jo vozimo v resnici ali v laži. Lahko si samo želimo, da bi podobno kot sveti Pavel ob koncu svojega življenja lahko rekli: »Dober boj sem izbojeval, tek dokončal, vero ohranil«(2 Tim 4,7).

 

s. Polonca Majcenovič, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

V marcu, aprilu in maju bo v našem centru potekal program Pot v srce, ki ga pripravlja Iskreni.net. Termini: 6. In 20. marec., 3. in 17. april ter 8. in 22. maj 2013. Srečanja bodo od 18.00 do 21.00. Program je namenjen zakoncem in parom pred poroko. Udeležite se lahko tudi posamezniki. Prispevek za en par je 170, na osebo 100 evrov. Kdor je že bil ali je še vključen v katerikoli program Družinskega centra mir ima 10% popusta in se prijavi pri nas. Drugi se prijavite na naslov Iskreni.net ali 0590 20 000.

Naši programi so namenjeni reševanju osebnih stisk in celostni osebnostni rasti. Morda tudi poznate koga, ki bi potreboval ali si želel tovrstno podporo in ga lahko povabite.

Vključite se lahko v:

–              terapevtsko skupino mir

–              zakonsko skupino

–              večere za starše

–              skupino za osebe z motnjami hranjenja

–              skupino za samopomoč mamam samohranilkam in razvezanim

–              individualno, zakonsko ali družinsko terapijo

 

Prvi ponedeljek v mesecu ob 20.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Brezje. V februarju boste lahko prisluhnili pogovoru o Zaljubljenosti in ljubezni v partnerskih odnosih.

Vsako tretjo soboto ob 11.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, za danes in jutri. Z zakoncema Vido in Boštjanom Zemljičem bo oddaje pripravljala s. Veronika Verbič. Oddajam lahko prisluhnete v arhivu.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net. Sodelujemo tudi v e-pripravi na zakon.

Z začetkom leta 2012 se je prepolovila finančna podpora Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delovanja Družinskega centra mir. Konec februarja smo bili primorani dvigniti prispevke uporabnikov za 5 evrov. Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Tagged on:
Call Now Button