E-mesečnik, april 2013

mother-and-child__large

Okoliščine, ko takšno pomoč potrebujejo, so lahko spremembe v njihovem spanju ali prehranjevanju. Morda se neha družiti s prijatelji, družino in neha zahajati v socialna okolja. Veliko govori o smrti. Spremeni se vedenje, zunanji videz, misli in /ali čustva. Takrat starši otrokom zagotovimo, da so varni oni in pomembne osebe v njihovem življenju. Moramo si vzeti čas za pogovore z otrokom o stiski in viru stiske. Najprej premislimo kaj želimo reči otroku. Pojasnila naj bodo kratka, ustrezna in primerna otrokovim letom. Mlajši osnovnošolci potrebujejo kratke, jedrnate informacije in zagotovilo, da se njihovo življenje ne bo spremenilo. Starejši osnovnošolci bodo bolj izrecno zahtevali zagotovila o svoji varnosti in kaj bomo starši naredili. Morda bodo potrebovali pomoč pri razločevanju kaj je realnost in kaj domišljija. Včasih otroci postavljajo zahtevna vprašanja. Za nas je pomembno, da poizvemo kakšna je motivacija oz. ozadje teh vprašanj. Lažje je odgovoriti, kadar poznamo pomen vprašanja.

Otrokova čustva starši prepoznamo, ovrednotimo in sprejmemo. Lahko da je otrok zmeden, prestrašen. Mirno in pomirjajoče mu prisluhnemo, kadar izraža svoje misli in čustva. Izbiramo skupne aktivnosti, ki pomirjajo, kar velja še posebej za čas pred spanjem. Držimo se običajnega dnevnega reda, otrok potrebuje varnost.

Morda je prav otrokova stiska tista prva, ki nas sooči s svojimi držami in ravnanji v primeru osebne stiske. Njegovo stisko bomo kaj hitro začutili kot svojo. Doživeli bomo vso nemoč in tudi sami potrebovali N(n)ekoga, da nas bo umiril v svojem objemu. Otrok bo lahko izrazil svoje strahove in dvome samo če bo čutil, da lahko, da nas ne obremenjuje in videl, da tudi starši kdaj potrebujemo podporo odraslih.

Otrokova stiska je toliko večja, kadar imajo starši svoje stiske. Še zlasti »nevarne« so tiste dalj časa trajajoče, ki že začenjajo ogrožati otrokov občutek varnosti. V tem primeru lahko samo upamo, da otrok najde koga, ki mu nudi tolažbo in mu pomaga zdržati bolečino. Opazimo kdaj takšne otroke med nami? Znamo pristopiti?

s. Polonca Majcenovič, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

Vključite se lahko  v naše programe, ki  so namenjeni reševanju osebnih stisk in osebnostni rasti. Morda tudi poznate koga, ki bi potreboval ali si želel tovrstno podporo:

–              terapevtsko skupino mir

–              zakonsko skupino

–              večere za starše

–              skupino za osebe z motnjami hranjenja

–              skupino za samopomoč mamam samohranilkam in razvezanim

–              individualno, zakonsko ali družinsko terapijo

 

Prvi ponedeljek v mesecu ob 21.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Brezje. V aprilu lahko prisluhnete pogovoru o soočanju z bolečino v odnosu. Prejšnje oddaje lahko poslušate v arhivu Radia Brezje.
Vsako tretjo soboto ob 11.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, za danes in jutri. Z zakoncema Vido in Boštjanom Zemljičem bo oddaje pripravljala s. Veronika Verbič. Oddajam lahko prisluhnete v arhivu.
Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

 

V Ljubljani bo potekal IV. kongres zakonskih in družinskih terapevtov.


Oglejmo si:

Dokumentarni film Med spoloma.

Oddajo Pogledi Slovenije s temo Konec popivanja na javnih mestih.

Oddajo Turbulenca s temo Duševno zdravje.


Z začetkom leta 2012 se je prepolovila finančna podpora Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delovanja Družinskega centra mir. Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletni strani najdete obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Tagged on:
Call Now Button