E-mesečnik maj 2013

Živeti v sedanjem trenutku                                                      

Maj 2013Človek je edino bitje, ki se zaveda časa. Samo ljudje lahko »prinesemo« preteklost v sedanjost, ko se spominjamo preteklih dogodkov in prav tako lahko »prinesemo« prihodnost v sedanji trenutek, ko si polni pričakovanj predstavljamo, kaj vse bomo doživeli, kaj nas čaka … Samo ljudje lahko rečemo, da nas je neka življenjska izkušnja prizadela, da nas je bolelo in lahko načrtujemo, kaj bomo delali in kaj bi radi doživeli v prihodnosti. Zmožnost vpogleda v preteklost in v prihodnost nam omogoča, da se učimo iz izkušenj, ki jih doživimo in daje motivacijo, da gremo naprej po naši življenjski poti. Kot veliko stvari  v življenju pa ima lahko ta zmožnost vpogleda tudi manj prijetne strani. Fulton Sheen piše, da smo ljudje največkrat nesrečni, ker se preveč ukvarjamo s tem, kar se je zgodilo ali ker smo preveč osredotočeni na to, kar se bo zgodilo. Obup, pesimizem, negativizem so dediščina preteklih dogodkov. Spominjamo se različnih dogodkov in izkušenj, ki smo jih doživeli. Težava nastane, ko se spominjamo pretežno negativnih izkušenj, bolečine, krivice … , ki nam vedno znova prebujajo neprijetna občutja. Lahko postanejo del našega življenja, ko ne zmoremo izstopiti iz začaranega kroga, iti naprej in živeti polno življenje. Podobno se nam lahko dogaja, če smo preveč osredotočeni na prihodnost. Prestave o tem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, občutja strahu in zaskrbljenosti lahko zelo zaznamujejo naše vsakdanje življenje. Koliko časa in koliko energije izgubimo, ker se bojimo sprememb, novih odločitev v našem življenju in se ustavimo nekje na pol poti?  In vse to zaradi predstav o prihodnjih dogodkih, ki se mogoče ne bodo nikoli zgodili. Spomini iz preteklosti in predstave o prihodnosti lahko zaznamujejo naše življenje in odnose, da ne moremo v polnosti živeti in se veseliti sedanjega trenutka.

Vedno znova me presenetijo otroci, ko jih občudujem, kako se znajo s svojo pristnostjo in iskrenostjo posvetiti sedanjemu trenutku. V svoji igri ali v kakšni drugi otroški dejavnosti se prepustijo času, kot da nič drugega na svetu ne obstaja. Pomemben je samo »ta trenutek«. Takrat ne obstaja nič drugega. Nič drugega ni pomembno. In vse je tako preprosto pristno.

Na televiziji se je pred kratkim vrtel oglas “življenje obarvajo majhne stvari”. Ja, če jih znamo videti in biti zanje hvaležni. In to je vaja, ki se jo učimo vse življenje. Sprejemati sedanjost. Samo sedanji trenutek je resničen. Preteklost je minila in je ne moremo spremeniti. Prihodnost nam še ne pripada in je ne moremo živeti. Živimo in spreminjamo lahko samo sedanjost.

Vsem nam želim, da bi se zmogli veseliti in biti hvaležni za sedanje trenutke. S tem bomo obogatili našo preteklost in tudi prihodnost.

mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka


Ob 15. maju, mednarodnem dnevu družine, si preberimo nekaj »statističnih« zanimivosti o družini.

 

Vabimo vas:

Vključite se lahko  v naše programe, ki  so namenjeni reševanju osebnih stisk in osebnostni rasti. Morda tudi poznate koga, ki bi potreboval ali si želel tovrstno podporo. Vključite se lahko v:

–              terapevtsko skupino mir

–              zakonsko skupino

–              večere za starše

–              skupino za osebe z motnjami hranjenja

–              skupino za samopomoč mamam samohranilkam in razvezanim

–              individualno, zakonsko ali družinsko terapijo

 

Prvi ponedeljek v mesecu ob 21.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Brezje. V maju smo se pogovarjali o veselju in zadovoljstvu v odnosu. Prejšnje oddaje lahko poslušate v arhivu Radia Brezje.

Vsako tretjo soboto ob 11.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, za danes in jutri. Z zakoncema Vido in Boštjanom Zemljičem bo oddaje pripravljala s. Veronika Verbič. Oddajam lahko prisluhnete v arhivu.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Sodelovali smo tudi v pripravi na zakon, ki jo pripravlja Zavod iskreni.net. Oktobra 2013 se bo začel novi termin.

V četrtek, 16. maja, bo ob 19.00 v Zavodu A. M. Slomška pogovor z Lindo Jarosch ob izidu knjige Vidim se v tebi.

15. in 16. junija 2013 bo na Rogli Zavod iskreni.net pripravil Festival družin.


Oglejmo si:

Video o telesni samopodobi, v katerem ugotovimo, da so/smo ženske lepše kot mislimo, da smo.

V oddaji Polnočni klub z naslovom Bele črte so se v  19. aprila pogovarjali o samopoškodovanju.


Prisluhnimo:

Oddaji od Slike do besede pogovoru z dr. Andrejem Perkotom o novi knjigi Pijan od življenja.


Z začetkom leta 2012 se je prepolovila finančna podpora Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delovanja Družinskega centra mir. Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Tagged on:
Call Now Button