Mesečnik 12/2013

December 2013

Vedno več luči

Advent, adventni venček, prva, druga, tretja in četrta svečka … Vedno več svetlobe, vedno več luči. Kje? V že sedaj božično okrašenih in razsvetljenih izložbah trgovin in veleblagovnic, na praznično razsvetljenih ulicah, v dnevnih sobah naših stanovanj, v naših družinah, v medsebojnih odnosih, v naših srcih – kje?

Lučke v izložbah in na ulicah v nas sicer prebujajo prijetna čustva pričakovanja bližajočih se praznikov. Vendar so to le površinska čustva, ki se kaj hitro zgubijo. Sporočajo pa nam, da hrepenimo po luči. Si upamo prižgati luč v nas in v naših medsebojnih odnosih? Si upamo osvetliti naše notranje življenje in naše odnose? Si to upamo vsaj v odnosih z bližnjimi, kjer je več varnosti? Strah nas je. Čutimo, da se bo v tej luči razodelo tudi tisto, kar je najbolj naše, kar je ranljivo. Bojimo se, da bomo zopet nemočni, da nas bo zopet sram, da bo zopet bolelo …

Da, tvegano je. In vendar smo povabljeni, da za poglobitev kvalitete našega življenja in naših odnosov stopimo na to pot tveganja. Prav v tem adventnem času, prav v tem času pred božičem, da bo potem to res praznik odrešenja.

Sveče na adventnem vencu se prižigajo postopoma, vsak teden ena več. Naj bo ta postopnost tudi v osvetljevanju naše globine v odnosu z Bogom, v odnosu z možem/ženo, v odnosu otrok s starši, v odnosu s prijatelji … Ta postopnost  nam daje varnost. Upoštevajmo jo kadar nam drugi osvetljuje svoje globine in kadar mi svoje drugemu.

Saj razumemo, da beseda o osvetljevanju ne pomeni kaj drugega, kot postopno razodevanje, razkrivanje samega sebe, svojih čutenj, svojih misli, svojih spominov … Preprosto gre za pogovor, ki je globlji od pogovora o vsakdanjih obveznostih ali o vremenu, o politiki ali dogajanju v soseski.

Vse to razodevanje pa je z enim samim namenom: z namenom odrešitve. Mislim, da je že vsakdo od nas kdaj izkusil odrešitev, ko je o nečem težjem ali globljem spregovoril z zaupno osebo. Rada bi vas povabila, da se v tem adventnem času odprete tej izkušnji odrešenja. Še več, rada bi vas povedla še v izkušnjo odrešenja, ki jo daje On, ki prihaja, Bog, ki za naše odrešenje postane človek. To je sporočilo adventa in božiča, to je luč upanja, ki se nam je ni treba bati. Dovolimo ji, da nas napolni, osvetli in odreši. Nato pa jo ponesimo v svet.

 

s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam lani namenili del dohodnine in vas obenem vabimo, da nas tudi letos podprete na ta način. Potrebni podatki so: Družinski center mir; d.š.: 31805957.

Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane ima srečanja vsaj 1. In 3. torek v mesecu. Lahko se še vključite.

V januarju in februarju pripravljamo Večere za starše, ki bodo potekali vsako drugo sredo.

Zbiramo prijave.

Nekaj prostih mest je še v drugi zakonski skupini, ki ima srečanja prvo in tretjo sredo v mesecu, od 18.00 do 19.30 ure v prostorih Družinskega centra mir. Tema srečanj: Ljubezen in spoštovanje. Vabljeni zakonci in pari, ki želite hoditi po poti rasti v odnosu.

 V Terapevtsko skupino mir se je ponovno mogoče vključiti. Vabljeni k prebiranju vtisov članov skupine in k vključitvi.

Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

Vsako tretjo soboto ob 11.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, za danes in jutri. Z zakoncema Vido in Boštjanom Zemljičem bo oddaje pripravljala s. Veronika Verbič. Oddajam lahko prisluhnete v arhivu.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Sodelujemo v e-pripravi na zakon, ki jo pripravlja Zavod iskreni.net. 17. januarja 2014 se začne pomladanski termin.

V torek, 10. 12. 2013 ob 18.00 bo v Info točki Evropske prestolnice mladih okrogla miza s temo Odhod od doma.

Družine, vključite se lahko v adventno akcijo, ki jo pripravlja Zavod iskreni.net.

Prisluhnete lahko posnetkom Nikodemovih večerov v Mariboru in v Ljubljani.

Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Za donacije nas kontaktirajte.

Oglejmo si:

Družine, ujemite trenutek

Odkrito o nasilju v družini

Sext up kids: dokumentarni film o odraščanju otrok v hiperseksualizirani kulturi

Nova perspektiva za mame

Tagged on:
Call Now Button