E-mesečnik 9/2014

 

1September 2014

September je tu.

Počitnic je neizogibno konec. Otroci so že v vrtcih in šolah in delo, takšno in drugačno, se nadaljuje. Tako kot narava, ki se odeva v jesenske barve, se tudi naša življenja odvijajo naprej. Še včeraj se nam je morda zdelo, da lahko čas veselja in igre izbriše skrbi in ustavi obveznosti, vendar jesen neizogibno pride.

Tudi medsebojni odnosi imajo podoben krog življenja. Ko vstopamo v odnose, sprva previdno, zvedavo, z žarom presenečenja in prvih pogledov, se zdimo kot otroci ob novih dogodivščinah in poletnem veselju. V prvih mesecih zaljubljenosti nam telo preplavljajo čutenja in zdi se nam, da smo nepremagljivi, da lahko v teh občutjih sreče in radosti živeli večno. In podobno kot letni krog se tudi odnosi neizogibno spreminjajo. Občutki brezskrbne zaljubljenosti se pomirijo, nadomesti jih trdnost ljubezni in varnosti v odnosu. Varnost v odnosu pa je tista, za katero si moramo prizadevati, na kateri je potrebno delati in graditi, kajti vse tisto, kar smo v obdobju zaljubljenosti pustili ob strani, zanemarili v prepričanju, da je na krilih ljubezni vse mogoče, se nam zdaj pokaže v vsej svoji kompleksnosti in vztrajnosti in oblikuje naše medsebojne odnose. Negativna čutenja, travmatične izkušnje, boleči spomini iz otroštva, vse to je še vedno tukaj in neizogibno vztraja v nas in čaka na razrešitev. In tako kot otroci septembra ponovno sedejo v šolske klopi, kot se ljudje ponovno spoprimemo z izzivi dela in vsakdanjega življenja, se tudi v odnosih po vrhuncih zaljubljenosti in občutjih zlitja in medsebojne povezanosti pojavijo občutki napora, razdvojenosti in želje, da bi se vrnili v tiste brezskrbne dni.

Ob terapevtskem delu se pogosto srečujemo z ljudmi, ki doživljajo take in podobne občutke. Prizadevanje za topel in varen odnos je v nas vseh. Občutki vznesene zaljubljenosti in sreče so morda mimo, vendar kaj so pustili v nas, je tisto kar je ključno. Hrepenenje po večnem poletju ne prinaša sreče skozi vse leto. Lahko pa lepote poletja nosimo v sebi, da nam dajejo moč za aktivno in kreativno jesen. Ljudje imamo to neverjetno sposobnost, da iščemo, raziskujemo in si prizadevamo za boljši jutri. Naj nam bo ta pot čim lepša, da stopimo v nov letni čas z žarom poletja v sebi.

 

Anja Mesarič, zakonska in družinska terapevtka

 

Vabimo vas:

  • Duhovni seminar za zakonce (z otroškim varstvom) bo v Kančevcih od petka 26.,  do nedelje, 28. septembra 2014. Lepo vabljeni pari, ki si želite poglobiti odnos s seboj, med seboj in z Bogom. Prijave.
  • Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane bo ponovno začela s srečanji v torek, 16. 9. Srečanja bodo vsak 1. in 3. torek v mesecu od 18.00 do 20.00.
  • Jeseni bosta imeli ponovno srečanja obe zakonski skupini.
  • Posebej vabimo v zakonsko skupino, ki bo potekala prvo in tretjo sredo v mesecu, od 18.00 do 19.30 ure v prostorih Družinskega centra mir. Ob različnih temah bomo spoznavali kako graditi, vzdrževati in negovati odnos.
  • Terapevtska skupina mir že ima svoja redna srečanja. V skupino se lahko vključite tudi med letom. Priprava na vstop v skupino traja en mesec.
  • 24. januarja 2015 se bo začel seminar Pot v srce v organizaciji Zavoda Iskreni.net. Seminar obsega 6 srečanj ob sobotah (od 15h do 19h). Termini: 24. januar, 31. januar, 14. februar, 28. februar, 14. marec, 28. marec. Cena seminarja znaša 110 eur (ob prijavi obeh zakoncev cena na osebo znaša 90 eur).
  • Urejamo knjižnico s strokovno in poljudno literaturo, ki si jo boste lahko tudi izposodili. Pišite nam (zadeva elektronskega sporočila: Knjige), če bi nam želeli podariti knjige. Zbiramo literaturo avtorjev: Sanja Rozman, Andrej Perko, Peter Topić, Alenka Rebula, Christian Gostečnik, Anselm Grün, Katarina Kompan Erzar in drugi.
  • Sodelujemo tudi v pripravi na zakon v Mariboru in v E-pripravi na zakon Zavoda Iskreni.net.
  • Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

 

Priporočamo udeležbo v programih, ki jih pripravlja Družina in življenje ter Zavod iskreni.net. Negujmo odnose, ne čakajmo, da se odtujimo drug od drugega v vrtincu vsakdanjika.

V okviru Socialnega tedna bo v Mariboru med drugim v torek, 30. 9. 2014 ob 19.30 predavanje Humanae vitae: Pomembnost v današnjem svetu.

Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Za donacije nas kontaktirajte.

Namenite nam lahko del dohodnine. Pripravili smo obrazec Zahteva za namenitev dohodnine.

 

Sporočilo ste skladno s 45a. členom Zakona o varstvu potrošnikov prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh, poslanega sporočila na info@dc-mir.si ali zapisa v terapevtskem dogovoru. V kolikor ne želite prejemati sporočil se odjavite tako, da nam pošljete sporočilo z zadevo ODJAVA.

Tagged on:
Call Now Button