Kaj bi morali vprašati naše stare starše, pa jih nismo?

milena-miklavčičV okviru donacijske akcije 2016 – Poti rešitve v Družinskem centru mir pripravljamo večere s povabljenimi gosti.

V četrtek, 18. februarja, ob 18.00, bo imela ga. Milena Miklavčič predavanje Kaj bi morali vprašati naše stare starše, pa jih nismo?

“Kaj bi morali vprašati naše stare starše, pa jih nismo?” je vprašanje, ki si ga zadnji dve leti, kar je izšla knjiga Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, najpogosteje postavljamo. Kaj o intimnih trenutkih babic in dedkov vemo? Kakšni so ti trenutki bili? Kakšna je bila ljubezen, ki je- če sploh je- zagorela med moškim in žensko? Njun odnos do spolnosti, kako je potekal spolni akt? So bili predniki zaradi neumivanja res packi? Koliko je bilo nekoč homoseksualnosti, pedofilije, zoofilije? Incestov morda? So ženske, ki so se ”spozabile” pred poroko, res odhajale rojevat otroke v Trst, v tamkajšnje najdišnice? Kaj se je dogajalo z njihovimi otroki, koliko so jih ženske pokončale same in zakaj? Je res, da se s travmami, ki so se nezavedno in brez besed prenašale iz roda v rod, spopadajo tudi sodobne ženske? Priznamo ali ne, nam je v 21. stoletju res še zmeraj rahlo nelagodno, ko teče beseda o naši spolnosti in spolnosti naših staršev?

Milena Miklavčič: Pisateljica, raziskovalka preteklosti in vdana poslušalka srčnih težav

Piše že, kar pomni. Največ knjig je namenila otrokom. Po številnih zmagah na različnih literarnih natečajih je prve večje uspehe požela s knjigo Ženske, v kateri je zbrala 52 zgodb sodobne ženske. Neverjeten odziv med slovenskimi bralci še zmeraj žanje knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače, že trinajsta Milenina knjiga. O njej so 5. januarja na TV Slovenija predvajali tudi dokumentarni, 50. minutni film.

Ko je pred več kot četrt stoletja prvič naletela na zgodbe, ki so pripovedovale o najbolj skritih, zelo intimnih dejanjih naših prednikov, je spoznala, da je ”na vroči sledi”, o kateri pred njo še nihče ni ne raziskoval ne pisal.

Pripovedi, ki odgrinjajo tančice skrivnosti o spolnosti naših prednikov, so postale njena življenjska ”pot”, njena strast.

Milena je neizmerno vesela, ker ji je uspelo, da so zapisane zgodbe iskrene, odkrite, povedane brez zadržkov, obenem pa tankočutne in korektne in se zato dotaknejo bralca.

Knjiga, ki je prva te vrste v slovenskem prostoru in zato orje ledino, je doživela že enajst dotisov in sodi med najbolj priljubljene in brane v zadnjih dveh letih.

Njena spletna stran in blog.

Glasbena točka: Lucija Šeme, študentka Študentskega doma sv. Elizabete.

Tagged on:
Call Now Button