V novo leto

Januarsko razmišljanje …

Spremenimo odnos do sebe

Zakorakali smo v prve dni prvega meseca v novem letu 2016. Polni vtisov in lepih želja, ki smo si jih podelili med seboj.

Zanimivo je, kako vsako leto ljudje želimo začeti znova, si dajemo zaobljube, da bo z novim letom vse drugače. Polni upanja in pod vtisi teh prazničnih dni želimo nekaj lepšega, drugačnega, boljšega. Zadamo si cilje, zapišemo želje, ki si jih bomo v novem letu uresničili oz. vsaj delovali v smeri uresničitve. Veliko zadanega nam uspe uresničiti, nekatere želje opustimo, druge pa nam žal spolzijo iz rok in obupamo.

Po navadi več pozornosti dajemo tistemu, kar nam ni uspelo. Tisto kar smo pa udejanjili, spremenili, torej cilje, ki smo jih izpolnili, na njih pa kar pozabimo. Redko se pohvalimo, damo priznanje za trud. Kar je prav, da naredimo, ko nam nekaj uspe.

V tem času se vsepovsod veliko govori o ciljih in kako novoletne obljube velikokrat izzvenijo v prazno, ena izmed takšnih je izguba odvečnih kilogramov.

Januarja še imamo zagon, se trudimo a kmalu pozabimo verjeti v sebe in v to, da sprememba je mogoča, le da zahteva svoj čas in doslednost.  Postopoma obupamo in se vrnemo na ustaljene tirnice. Sploh, ker rezultati niso vidni takoj in nas hitro zanese, da se ”pregrešimo”. Vse to lahko povzroči slabo voljo in nezadovoljstvo. Se pričnemo obsojati in počasi pozabimo na zastavljen cilj. Vsa čutenja ostajajo, utišamo jih pa hitro z kakšno tablico čokolade itd. Začaran krog se ponovi.

Ob tem bi se bilo dobro vprašati kje je vzrok in kaj ob vsem tem doživljamo. Ali gre morda tudi za čustveno hranjenje? Mogoče s hrano polnimo kakšno notranjo praznino.  Da lahko prekinemo to vrtenje v krogu in dosežemo cilj, je dobro, če posvetimo nekaj časa tudi svoji notranjosti. Se ustavimo, začutimo svoje telo in damo pozornost na to kaj nam telo sporoča. Če na tak način pristopimo do svojega telesa, se bomo lažje razumeli in tudi znali odpraviti vzroke in ne samo posledice.

Če medtem, ko smo pozorni na svoje doživljanje opazimo, da notranje bolečine in stiske ne bomo zmogli sami izraziti, je dobro, da si poiščemo tudi pomoč. Pomembno je, da naredimo korak naprej, nekaj drugače. Da za začetek spremenimo odnos do samega sebe in poskrbimo za svoje potrebe in čustveno ravnovesje.

Ob vsem tem pa bodimo sočutni do sebe,  do svojega telesa. Naučimo se sprejemati takšne kot smo. Dnevno namenimo sebi pozitivne in spodbudne besede. Tako lahko postopoma spremenimo odnos do samega sebe in do svojega telesa.

Lea Šantl

Tagged on:
Call Now Button