Dediščina neljubljenosti

Kje tiči razlog, da nekateri izberejo življenjske sopotnike, ob katerih niso srečni ali pa po dolgih letih boja ugotovijo, da jih odnos uničuje? So kaj spregledali? Kadar začnejo deževati vprašanja glede nas samih in naših ranjenosti, smo na zelo dobri poti, da se začne pot spreminjanja drž in vzorcev, zaradi katerih se v odnosih ne znajdemo najbolje.

Avtorica Peg Streep piše o izbiranju napačnih partnerjev. O samem izrazu »napačni partner« imam precej pomislekov. Kdaj vem, da je partner napačen? V uspešnih zakonskih zvezah, ki osrečujejo, se pogosto znajdeta mož in žena, ki sta si značajsko popolnoma različna, kar bi lahko imeli takoj za formulo za neuspeh. Pa vendar živita polno življenje in se lepo dopolnjujeta.

Je partner napačen, ko ugotovimo, da je negativno prevladalo pozitivno in da je odnos le še vir izčrpanosti? V članku Pet razlogov, da neljubljene hčerke izbirajo napačne partnerje, poudari pomen dediščine neljubljenosti. Odraščati in živeti odraslo življenje z globokim prepričanjem, da je ljubezen nekaj, kar si moramo prislužiti, pušča za seboj razdejanje z veliko bolečine.

V omenjenem članku je pozornost namenjena hčerkam, vendar velja enako za sinove.

Privlači nas, kar poznamo. To dejstvo je lahko razlog za uspeh, kadar nas vzgajajo starši, ki nas ljubijo in podpirajo. Najverjetneje se bomo izognili osebam, ki nas želijo nadzirati. Našli bomo osebe, ki si želijo, podobno kot mi sami, medsebojno odvisnost, odprto komunikacijo, intimnost in podporo. To ne velja za nevarno navezane hčerke,  še zlasti za tesnobno navezane, ki v otroštvu niso bile slišane v svojih čustvenih potrebah. Ženske s tesnobno/izogibajočo navezanostjo so še zlasti ranljive za ponovno ustvarjanje čustvenih okoliščin iz otroštva v svojih odraslih odnosih.

Na ljubezen odgovorimo z zadržanostjo

Boj za mamino ljubezen traja ves čas. Takšno odraščanje nam pusti podobo, da se je za ljubezen treba boriti in si jo zaslužiti. Ljubezen ni nekaj, kar je darovano. Vedenje partnerja, ki bo v nekem trenutku čustveno dostopen, v naslednjem pa spet ne, bo za tesnobno navezano hčerko, njegovo partnerko, normalno in domače. Njegovo umikanje bo sicer v njej prebudilo jezo in žalost, vendar bo naredila vse, da bi ga pridobila nazaj.

Radi se pobotamo

Njeno razumevanje ljubezni je omejeno na to, da si je treba ljubezen pridobiti in je biti vredna. Pobotanje takoj po prepiru ali umik ji daje občutek ljubljenosti in gotovosti, čeprav je resnica drugačna.

Mislimo, da so vrtoglave ljubezni romantične

Neljubljene hčerke imajo vrtoglave ljubezni  za strastne. Nasprotja, vse od prepričanja, da njihov ljubi še skrbi, do agonije, da jih bo zapustil, jih vznemirjajo in hkrati izčrpavajo. Ne vedo, da v resnici ne gre za strast.

Zanemarjanje imamo za normalno

Hčerke, ki so jih v otroštvu  zasmehovali, odrivali na rob, prezrli ali nenehno kritizirali, lahko postanejo gluhe za nekatere oblike manipulacije in slabega ravnanja. Zlahka padejo v past in verjamejo, da so za vse krive.

Zmeraj upamo in ljubimo pravljične konce

Vsaka prijazna partnerjeva gesta, se bo zdela nepomembna, ker bo sočasno osredotočena na boj za ljubezen in na izogibanje zavrnitvi. Dobri trenutki ji dajejo zagotovilo, da se bodo zgodilo nekaj magičnega. Najverjetneje bo pristala na veliko manj od tega, kar si želi, ker ne ve kaj pomeni zdrava povezanost.

Boljše in drugačne odločitve lahko začnemo delati šele, kadar te rane iz otroštva vidimo in se naučimo kako naj jih zdravimo.

Zares, moj oče in moja mati sta me zapustila, GOSPOD pa me sprejema” (Ps 27,10).
Pripovedi o odzivih, ki jih prebudijo te besede iz Svetega pisma, pogosto razkrijejo, da bralec ali bralka, ki se prvič sreča z njimi zajoka, utihne ali kako drugače pokaže, da čuti bolečino. Na dan privrejo krivice, ki so oblikovale njihov odnos s starši. Zelo težko je živeti s prepričanjem, da nismo ljubljeni, in prav vsak od nas potrebuje zagotovilo, da je ljubljen ne da moral za to karkoli narediti.

s. Polonca Majcenovič, terapevtka

Sorodno:

Pogosto zavrnjeni?

Kadar se slabe stvari zgodijo dobrim deklicam …

Tagged on:
Call Now Button