Izolacija: Preizkušnja za partnerski odnos

Skorajda čez noč smo se zbudili v drugačnem svetu. Vse se je zaustavilo. Večina nas je doma, več časa smo s svojimi partnerji in otroci. Kaj trenutna karantena pomeni za partnerske odnose, kakšne izzive prinaša?

Ellis Vincent, upokojeni avstralski letalski izvršni director, ki je skupaj z ženo Kimberly izolacijo ob virusu COVID-19 preživljal v prostorih križarske ladje Diamond Princess, je cinično povedal: “Žena mi je bila sposobna očitati vsako napako, ki sem jo kadarkoli storil. Mislim, da še ni zaključila.” Tovrstno obdobje, v katerem smo več časa z možem ali ženo, torej prinaša priložnosti za številne pogovore. Žal tudi takšne, ki bolijo.

Nekateri pogovori so lahko še posebej napeti, poleg tega so naši možgani naravnani tako, da si bolj zapomnimo negativno kot pa pozitivno. Ni redkost, da se številni pari, čeprav nekateri poročajo o večji povezanosti, romantiki, negovanju odnosa in spoznavanjem partnerja na novo, soočajo tudi s pogrevanjem napak iz preteklosti, medsebojnim obtoževanjem, žal nekateri tudi z nasiljem, psihičnem, čustvenim, verbalnim itd. 

Helen Fischer, antropologija in avtorica knjige Anatomija ljubezni, ki preučuje vzorce zaljubljanja in odnosov po vsem svetu, je poudarila, da je trenutna izolacija prava preizkušnja. “To bo obdobje velike rasti za partnerske odnose. Pari bodo ali ostali skupaj ali pa se bodo razšli.” 

Zanimivo je, da terapevti parom pogosto svetujemo, naj si vzamejo več časa drug za drugega. To se je sedaj tudi zgodilo, vendar pa se bo v luči izolacije pokazalo, kateri odnosi so res trdni. V zdravih odnosih si mož in žena lahko tudi odpuščata, sta si naklonjena in včasih tudi, kot priporočajo strokovnjaki, pogledata skozi prste drug drugemu, še posebej glede napakic in muh, ki ju sicer motijo, vendar za odnos niso ključne.

Nekateri se bodo v času karantene znašli ter uspešno navigirali med družinskimi dejavnostmi, intimnimi trenutki ter časom za solo aktivnosti, brez partnerja, drugi pa se bodo razšli ali ločili. Kitajski mediji namreč že poročajo o porastu vlog za ločitev, kar nakazuje, da je trenutna situacija nekakšen trenutek soočanja z resnico.

Pari se imajo te dni resnično čas vprašati in reflektirati: “Kje sem? Kje sva? Sem zadovoljen v odnosu? Sem srečen? Kaj sem spoznal v času izolacije? Kakšen je najin zakon?” Poleg tovrstnih, resnih vprašanj, pri katerih pa je nujno, da ne potekajo le v naši glavi, temveč jih podelimo, premislimo in prečutimo z našim partnerjem, pa se pričenjajo tudi prepiri, kakršnih do sedaj nismo poznali. Mož ali žena drugega obtožuje, da je premalo zaskrbljen ali pa obratno, preveč paničen glede koronavirusa, lahko pride tudi do nesoglasij glede uvedbe zaščitnih ukrepov itd.

Dogaja se marsikaj in partnerske dinamike številnih parov po svetu so vsekakor spremenjene. Anne Hollonds, direktorica Avstralskega inštituta za družinske študije pravi, da ne moremo z natančno zanesljivostjo napovedati vpliva na partnerske zveze, vsekakor pa je dejstvo, da smo ljudje pod stresom, kar posledično pomeni, da bodo v stiski tudi številni pari. Poudarja tudi, da se nekateri pari, pod pretvezo tveganja okužbe, sedaj odtujejo, ne komunicirajo, zaradi stresa pa ni redko, da pojenja tudi želja po intimi. 

Vsekakor pa izolacija lahko prinese tudi mnogo dobrega, še posebej pri parih, ki so bili povezani že prej, ter so vlagali v odnos. Sedaj je čas za raznolike pogovore, za skupne hobije in vse tisto, kar dva osrečuje in njuno zvezo okrona z občutkom povezanosti in ljubljenosti.

Morda je prav to nenavadno obdobje izziv, da se usedemo, pogledamo v oči in odpremo srce. Skupaj s partnerjem imamo možnost oblikovati odnos, ki si ga želimo, narediti prvi korak na poti odpravljanja vsega tistega, kar je negativno vplivalo na nas in poiskati tisto, kar drug pri drugem cenimo in spoštujemo. 

Časa je dovolj, na nas pa je, kaj bomo vložili v partnerski odnos. Iskrenost, sočutje, radovednost, igrivost, zaupnost so le nekateri od pristopov, ki izolacijo lahko naredijo ne le znosno, temveč tudi intimno in posebno.

Avtorica: Sara Bürmen

Prirejeno po:

How Not to Tank Your Relationship in Quarantine

How the Coronavirus Can Damage Relationships

How to stay married through coronavirus

Tagged on:
Call Now Button