Kako negovati partnerski odnos v času epidemije?

Kaj v tem času sploh doživlja naš mož, naša žena? Kako se počuti? Kako doživlja izolacijo? Prek odprtega pogovora, v katerem izrazimo iskreno zanimanje, lahko na nov način spoznamo drug drugega. Sklepanje na to, da točno vemo, kaj in kako čuti naš partner, vodi do napačnih pričakovanj in posledično razočaranja. Četudi smo v času koronavirusa sami denimo napeti in jezni, vsekakor ni rečeno, da tako čuti tudi naš partner. Morda je žalosten, morda dokaj sproščen, lahko pa, da čuti popolnoma drugačno paleto čustev.

Čeprav želimo biti na tekočem z vsem v zvezi z epidemijo, pa je našemu partnerju morda ljubše, da si vzame vsak dan posebej in živi spontano. Vprašajmo ga in se učimo. V situaciji, v kakršni smo se znašli sedaj, še nismo bili. Ta izolacija je prav posebna in vredno jo je izkoristiti za raziskovanje o tem, kako mi in naš partner reagiramo na krizne situacije, kakšne mehanizme soočanja uporabljamo in kaj ob tem občutimo.

Komunikacija je ključna

Te časi so preizkušnja za vse nas, tudi za partnerski odnos, nemalo pa je tudi zaskrbljenosti glede financ, zaposlitve, reorganizacije družinskega življenja itd. V kolikor se partnerja zmoreta pogovoriti, iskreno povedati, kaj ju teži, se bo nekaj napetosti vsekakor sprostilo. Umikanje v računalniški ekran ali čustvena odtujenost, kljub fizični bližini, lahko izjemno rani.

Pogovor omogoča, da izrazimo vse tisto, kar bi sicer nosili sami v sebi. Kvalitetno partnerstvo pomeni, da smo drug drugemu opora, si dovolimo, da si predamo svoje skrbi, si delimo razmišljanja in smo si v uteho.

Ustvarjalnost skupnih aktivnosti

Izolacija ni le priložnost za pogovor o ranljivostih, o doživljanju epidemije, temveč lahko v tem času raziskujemo mnogo področij partnerskega odnosa in se na novo spoznavamo. Morda bomo partnerja uzrli v novi luči in podelili nekaj, česar drug z drugim še nismo, si zaupali zgodbe iz otroštva ali si priznali strahove in ne sigurnosti.

Prav to obdobje je priložnost, da si skupaj ogledamo kakšen dober film in se o njem pogovorimo, se podamo na sprehod, se s pomočjo tehnologije dobimo na spletnem zmenku in se povežemo še s kakšnim parom ali družinskimi člani. Družabne igre, učenje novih veščin, skupno izobraževanje ob zanimivih videih ali dokumentarcih, vse to lahko naš odnos obogati in nas tudi razvedri, kar pa je v tesnobnem obdobju še kako dobrodošlo. Možnosti je veliko, omejitev je zgolj naša domišljija.

V kolikor smo prej pogrešali več časa za objeme, dotike, intimo, se je vsakdanji tempo sedaj toliko umiril, da prinaša priložnost tudi za tovrstno povezovanje in raziskovanje. Romantika, dotiki, poljubi, spolnost, vse to je pomemben del partnerskih vezi, ki ga že prej ne bi smeli zanemarjati. Za marsikateri par je to obdobje prebujanja vseh tistih želja in hrepenenj, na katere je do sedaj pozabljal ali jih odrival, še posebej v dolgoletnih zvezah ali v primeru predhodnega soočanja s partnerskimi krizami.

Kljub vsemu ne pozabimo da je, morda še toliko bolj sedaj, ko smo toliko skupaj, prav tako dragocen čas zase, ko smo sami, vendar ne osamljeni. Trenutki tišine, hobiji, ki se jim partnerja posvečata vsak zase, so prav tako pomemben del partnerskega odnosa, ki je lahko poln le, če obstaja pravo ravnovesje med povezanostjo in samostojnostjo.

Za preživetje izolacije je torej nujno, da smo iskreni, odprti, prav tako pa si dovolimo biti tudi slabe volje, saj je trenutno obdobje polno neznank in človeško je, da smo ranljivi, zaskrbljeni, morda žalostni in nerazpoloženi. Na trenutno izolacijo torej lahko vplivamo tudi tako, da si jo naredimo čim bolj prijetno, tudi v partnerskem odnosu.

Podeliti, prisluhniti in se učiti- to bo partnerja pripeljalo še bližje drug drugemu.

Avtorica: Sara Bürmen

 

Prirejeno po: Coronavirus: How to ensure your relationships survive self-isolation

How to Survive a Coronavirus Quarantine – and Save Your Relationship

Tagged on:
Call Now Button