Kako se v času karantene spoprijeti z zasvojenostjo?

Pri spoprijemanju z zasvojenostjo od alkohola, drog ali kakršnokoli drugo zasvojenostjo, je eden ključnih dejavnikov pomoči socialna mreža. Ta je sedaj okrnjena, saj se terapevtske in podporne skupine v času izolacije ne izvajajo. Kaj storiti? Človeški stik je namreč nujen, saj zasvojenim omogoča, da ohranjajo zaupanje v pot spreminjanja svojega življenja.

Ljudje, ki  so v procesu premagovanja zasvojenosti, se, četudi so prej že dobro napredovali, sedaj zelo borijo. Obstaja nevarnost, da bodo v času izolacije, ko smo večinoma sami, nekateri nimajo družine ali partnerja in so zaskrbljeni zaradi potencialne izgube službe, številni pa se borijo tudi s tesnobo in depresijo, ponovno podlegli zasvojenostim.

Nekateri bodo za potlačitev stiske posegli po steklenici ali po ogromnih količinah hrane, drugi trpijo drugače. V teh časih, ko smo še več na računalniku, so namreč še posebej na udaru internetne odvisnosti, zasvojenost s pornografijo, spletnimi stavami, družbenimi omrežji, ipd., pri čemer je paradoks, da nam vsi govorijo – ostanite doma. 

Toda dom včasih skriva prave skušnjave. Omarice so morda polno založene z alkoholom in hrano, kar je še posebej nevarno za vse, ki se prenajedajo, virtualna omama pa je le na dosegu miške. Večina nas dela od doma, zato je manj priložnosti, kjer bi lahko preusmerili svoje misli. Ne moremo obiskati prijateljev, se pridružiti skupinskim aktivnostim, oditi v cerkev, se raztresti v telovadnici ali sprostiti na potovanjih- vsega tega trenutno ni. 

Kako si pomagati, kako krotiti soočanje z zasvojenostjo v času, ko se zdi, da smo sami s seboj in odrezani od potrebne pomoči? Kaj, poleg gibanja na svežem zraku, krepitve zdravih hobijev ter negovanja dobrih, podpirajočih odnosov, še lahko pomaga?

Iskanje pomoči na drugačen način

Razbijanje stigme v zvezi z duševnim zdravjem, zasvojenostjo in iskanjem pomoči mora ostati eden ključnih družbenih ciljev. Marsikateri terapevtski center, inštitut, organizacija, društvo ipd., vključno z našim družinskim centrom, omogoča pogovor prek telefona ali emaila. 

Že od nekdaj, sedaj pa še posebej, so zelo aktivne tudi različne SOS telefonske linije za klic v stiski, ki niso namenjene le otrokom ali ženskam, žrtvam nasilja, temveč tudi starejšim oz. komurkoli, ki potrebuje pogovor.

Pozornost na misli in čustva

Izredno dragoceno je, da prepoznavamo svoje misli in čustva. Kaj si želimo, kaj potrebujemo? Kaj nam šepetajo naše misli? V kolikor prepoznavamo, da nas vleče v zasvojenosti, je dobro, da te misli nekako ujamemo, jih zapišemo, o njih meditiramo, jih nekomu podelimo. Občutki jeze, žalosti, strahu, so normalni, človeški, še posebej v danih okoliščinah. Na nas pa je, kako se bomo nanje odzivali.

To je težko, saj so zasvojenosti tudi biološke, zasvojijo tudi telo, ne le misli. Vendar je en del okrevanja tudi nadzor misli. Poseči po omami prinaša le trenutno olajšanje, na dolgi rok pa v nas vnaša razdor. Eden izmed ključev rešitve je spust v globine svoje duše, pri čemer je včasih koristno že to, da prepoznamo in poimenujemo svoje skušnjave.

Izogibanje prijateljem iz zasvojenih časov

V času osamljenosti so izziv tudi odnosi. Morda bo zazvonil telefon in bo na drugi strani nekdo, s katerim si je bil zasvojeni nekoč zelo blizu in sta se odvisnostim predajala skupaj, sta npr. skupaj popivala. Če je ta oseba sedaj trezna, je to dobro, saj tak pogovor lahko še okrepi motiviranost in ponudi ideje za lastno soočanje z odvisnostjo. V kolikor je klicatelj še vedno zasvojen, pa bo to v možganih okrepilo povezanost med odvisnostjo in tem znancem ter obudilo hrepenenje po starih, ”dobrih” časih. 

Takšne stike je dobro prekiniti ali vsaj močno omejiti, če gre za nekoga, ki ga ne želimo kar odrezati, morda družinskega člana, in se opomniti, da je to nekdo, ki spada v obdobje, ki ga ne želimo več ponoviti. Obdati se z ljudmi, ki nas podpirajo, ne pa mamijo v skušnjavo, je izrednega pomena.

Upanje torej ostaja. Četudi se zdi, da smo sedaj čisto sami, pa smo v resnici lahko povezani. Morda bolj kot kadarkoli. Poiskati pa je potrebno drugačne poti in zaupati, da je to le še ena preizkušnja, ki smo ji lahko kos.

 

Avtorica: Sara Bürmen

Prirejeno po: 

Can Corona Make You Relapse?

Recovering addicts say coronavirus creates new challenge to stay sober

How People in Addiction Recovery Are Dealing with the Isolation of COVID-19

Tagged on:
Call Now Button