Nekaj namigov za dobre pogovore

Začenja se teden družine. Še nikoli ga nismo začeli tako skupaj in s toliko časa za medsebojne odnose. Doma je zdaj veliko več priložnosti za pogovore in tudi priložnosti kako izboljšati naše pogovore. Epidemija koronavirusa nas je na nek način poslala nazaj v naše odnose, osamljene žal v še več osame. Spremenjene razmere prinašajo s seboj veliko izzivov. Drugače je, preprosto drugače, in stvari, na katere prej nismo bili pozorni, postajajo pomembne. Jeza lahko izbruhne hitreje, konflikt se zaneti hitreje, za potrpežljivost se je treba kdaj prav potruditi. Slednja nam gre morda celo lažje od rok, saj v stiski postanemo tudi bolj sočutni, če nas le ne premaga strah in skrb zase. Kako se dobro pogovarjati lahko prebiramo na veliko spletnih portalih in po revijah. Celeste Headlee je podala nekaj preizkušenih nasvetov za dober pogovor.

Pove nam, da se lahko prav vsak pogovor razvije v konflikt. Pogovor zahteva ravnotežje med govorjenjem in poslušanjem. Zdi pa se, da smo nekje izgubili to ravnotežje. Manj sposobni smo sklepati kompromise, kar pomeni da ne poslušamo drug drugega. Svet in odnosi postajajo vse bolj polarizirani, vsak stoji nekje na svoji strani.

Na kaj je pomembno biti pozoren, če želim imeti dobre pogovore?

Osnova dobrega pogovora je: ZANIMAM SE ZA DRUGEGA in ČUDIM SE MU, v najbolj pozitivnem pomenu besede. To ne razočara.
Res je, ne razočara. Vsak od nas je vesel, kadar se drugi zanima za nas in smo zanj vedno znova “čudež”. Mar ni tako? Ta #ostanidoma naj bo koristen, strpen, ljubeč in učljiv.
mag. s. Polonca Majcenovič
Tagged on:
Call Now Button