Pasivno agresivno vedenje v partnerskem odnosu

Prispevek pripravila: mag. Kornelija Ferčak Folnovič

V odnosih se odzivamo na različne načine, ki so bolj ali manj konstruktivni. Nekateri vzorci vedenja nam pomagajo graditi odnose, drugi jih rušijo. Agresivno vedenje je razdiralno in ruši odnos. Lahko je neposredno in ga hitro opazimo, ali pa posredno in ga je zato težje prepoznati. Pasivna agresivnost je manipulativna oblika agresije in jo včasih spregledamo, ne opazimo. Če pasivno agresivno vedenje postane navada, ima lahko negativne posledice in onemogoča zdrave odnose.

Pasivno agresivno vedenje je bolj prikrit način izražanja težkih čustev, predvsem jeze. Namesto, da bi bili iskreni in spregovorili o jezi, potrebah, to izrazimo na pasiven način kot so umikanje, izogibanje komunikaciji, negativen sarkazem, cinizem, posmehljivi komplimenti, pretvarjanje, da je vse vredu, čeprav ni … Pasivno agresivnost najlažje prepoznamo po občutkih, ki jih imamo v odnosu. Skrita sovražnost je očitna in jo lahko hitro začutimo v odnosu. Ljudje, ki si izogibajo konflikom, imajo potrebo ugajati drugim in lahko pogosto uporabljajo pasivno agresivnost.

Veliko ljudi kdaj uporablja pasivno agresivno vedenje, vendar pa postane ta oblika nevarna in škodljiva, ko se pojavlja pogosto. To je naučeno vedenje, ki ga je mogoče zaslediti že v preteklih odnosih ali celo v otroštvu posameznika. Če smo kot otrok bili priča, da so drugi družinski člani uporabljali pasivno agresivne taktike, je večja verjetnost, da jih bomo tudi sami uporabljali. Če v družini ni bilo dovoljeno izražati jeze, je bolj varno izraziti jezo posredno. Če smo ob starših doživljali njihovo agresivno jezo, lahko čutimo strah pred jezo drugih in se zato izogibamo konfliktom. Če se bojimo jeze, ali verjamemo, da ni primerna, jo mogoče ne izražamo na najbolj zdrav način.

Pasivno agresivno vedenje je prav tako povezano z anksioznostjo, depresijo, zlorabo substanc in ADHD.

Vpliv pasivne agresivnosti na odnose

Pasivno agresivno vedenje predstavlja velik izziv v odnosu in ima negativne posledice za odnos. Ker je prikrito, ga lahko spregledamo, ko gre za težje teme v odnosu. Ko ne delimo svojih misli, doživljanja, skrbi, razočaranja in želja na odprt način, ne moremo najti rešitve skupaj s partnerjem, lahko pošiljamo dvojna sporočila, ki povzročajo nerazumevanje in čustvene zaplete. Ko jezo izrazimo odprto, na zdrav, konstruktiven način, lahko postavljamo meje, rešujemo težave v odnosu. Če uporabljamo pasivno agresivne taktike, je jeza vedno prisotna v odnosu. Prisotna pa je pod površjem, kar preprečuje odprto komunikacijo, reševanje problemov, in ustvarja veliko napetosti v odnosu. Prav tako je težko čutiti bližino partnerja, biti povezan, če ni iskrenosti in odprte komunikacije.

Kaj narediti, če smo sami pasivno agresivni?

Ko enkrat prepoznamo, da je naše vedenje pasivno agresivno, obstajajo načini, da ga ustavimo. Najprej je pomembno, da se zavedamo svojih občutkov, preden reagiramo pasivno agresivno. Dovoliti si moramo čutiti vsa čustva tudi strah pred soočanjem mnenj in konflikti, prav tako pa ugotoviti, kaj želimo doseči s pasivno agresivnostjo in o tem spregovoriti s partnerjem. Asertivna komunikacija, pogovor o lastnem doživljanju, čustvovanju in željah … so nujni elementi dobrega odnosa. Počasi lahko najprej iskreno govorimo o manj pomembnih stvareh in ko čutimo dovolj varnost odpiramo vedno bolj zahtevne teme.

Kaj narediti, če je pasivno agresiven partner?

Če ima partner vzorec pasivno agresivnega vedenja je pomembno, da ne prevzemamo odgovornosti ali se krivimo za njegova dejanja,  in da sami nismo pasivno agresivni. Ne obtožujmo in ne kritizirajmo partnerja, saj to običajno vodi k večji pasivni agresivnosti. Boljše je spregovoriti o tem, kako se počutimo, ko je prisotna pasivna agresivnost v odnosu, kako doživljamo odnos, partnerja, sebe, kaj bi si želeli. Prav tako je pomembno, da postavimo jasne meje v odnosu in ustvarjamo varno okolje, kjer lahko vsak izmed partnerjev spregovori o svojih občutkih in skrbeh neposredno. Iskrena, odprta komunikacija mora biti sprejeta s sočutjem in empatijo, ne s sodbami in negativno kritiko. Oba partnerja se morata truditi za konstruktivne rešitve. Ko je iskrena komunikacija pričakovana in sprejeta, se pasivno agresivno vedenje lahko spreminja, izginja.

Pasivno agresivno vedenje lahko povzroča veliko težav v partnerskem odnosu. Če ne naslovimo in izrazimo svojih potreb, želja in občutkov jeze je težko reševati izzive, ki jih prinese življenje v odnos. Strokovna pomoč, terapija, je lahko v veliko pomoč, če partnerja sama ne zmoreta prekiniti vzorcev pasivnega agresivnega vedenja. Spoznavanje lastnega doživljanja, učenje asertivne komunikacije lahko ustvarja bolj zdrave in zadovoljujoče odnose.

 

Vir:

https://www.verywellmind.com/what-is-passive-aggressive-behavior-2795481, 7. 7. 2022

Call Now Button