E-mesečnik Družinskega centra mir 10/2011

Oktober 2011

Milost, ki nas obišče poredkoma,

mora pričakati skrbno negovana veščina.

Ettty Hillesum

To misel je zapisala Etty, ko je razmišljala o svoji nadarjenosti za pisanje. V prebiranje njenih dnevniških zapisov, ki zbujajo iz leta v leto vse večjo pozornost, me je pritegnilo neko drugo sociološko razmišljanje o nepotrebnosti institucionalne religije. Etty je namreč z leti vzpostavila izreden odnos z Bogom ne da bi bila del katere od religij. Pogovori z Bogom so pripeljani do vrhunske iskrenosti in prosojnosti. Spregovorijo lahko vernim in nevernim, »institucionalnim« in »neinstitucionalnim«. So preprosto čudoviti, podobno kot začudijo njene misli, doživljanja in celotna življenjska zgodba. V pustolovščino njenih notranjih poti ob zunanjem kaosu II. svetovne vojne, ki so se končale- ali pa šele začele – leta 1934 v Auschwitzu, lahko vstopim iz svoje izkušnje življenja.

Etty je živela redkost obiskov milosti. Kako torej negujem svoje  veščine?  Ob vseh drugih veščinah zelo pomembne veščine odnosov z zakoncem, s starši, z otroki, z Bogom, s sodelavci, s seboj … Misel mi ob tem pohiti k svetemu Bonaventuri, ki je zapisal rek za stoletja: Milost predpostavlja naravo. Bonaventura je želel povedati, da je v človeka položeno hrepenenje po Bogu. Pred vsem drugim, kar se v življenju zgodi, je obstajala in obstaja dobrota. In srce to čuti  tudi v največji stiski. Saj milost ni nič drugega kot nekaj lepega, kar nam ugaja in v čemer uživamo. Tudi osebe, ki jim je krščansko izrazoslovje tuje kdaj veselo zavzdihnejo: »Kakšno milost si imel!« Po milostnih odnosih dejansko hrepenimo in čar hrepenenja je v veliki meri prav ta, da ne vemo kdaj bo in če bo izpolnjeno.  Pa vendar hrepenimo …

Negovanje veščine pa ne more biti tek na kratke proge, je daleč od kiča in bleščavosti, zahteva precej napora in prinaša tudi mnoga razočaranja. In ob koncu ostaja vprašanje: »Si upam negovati pomembne veščine in hkrati čakati na polnost milosti?« Morda je treba najprej ugasniti žaromete vsakdanjega hitenja in razbrati katerim veščinam bom posvetila svoj čas in ljubezen, ker niso vse enako pomembne in ker vse nimajo prostora v času, ki mi je dan.

mag. s. Polonca Majcenovič, terapevtka


Vabimo vas:

V Družinskem centru mir sta v septembru na novo zaživeli Zakonska skupina II. in Terapevtska skupina mir. V Terapevtsko skupino mir se lahko vključite tudi med letom. 5. oktobra 2011 se bodo začeli Večeri za starše predšolskih otrok. Nekaj mest je še prostih. Staršem mladostnikov bodo namenjeni sredini večeri v novembru 2011.

V pogovorni oddaji na Radiu Brezje se bomo v ponedeljek, 3. oktobra 2011 ob 21.00, pogovarjali o Otrokovih težavah v šoli.

V Družinskem centru mir zbiramo vaše darove.


Četrtek, 13. oktobra, ob 17. uri bo v nekdanji dvorani Lutkovnega gledališča v Mariboru, Rotovški trg 2/I,. dr. med. Sanja Rozman predavala o Odvisnosti od elektronskih medijev. Organizira Mariborska knjižnica.

Če ne želite prejemati E-mesečnika, nam pošljite sporočilo z zadevo ODJAVA.

Tagged on:
Call Now Button