E-mesečnik Družinskega centra mir 9/11

 Tri vzgojna načela

Ob zaključevanju počitnic in začenjanju novega šolskega oz. vzgojnega obdobja naj nas na pot pospremijo vzgojna načela Barbare Coloroso, povzeta iz njene knjige Otroci so tega vredni (Založba Tangram, 1996):

Otroci so sami po sebi vredni najboljšega.

Otroci imajo svoje dostojanstvo in svojo vrednost preprosto zato, ker so. Ni jim potrebno dokazovati, da so nam dragi, da so vrednota, da si zaslužijo našo naklonjenost. Naša ljubezen do njih ne more biti pogojna, pogojna je lahko le naša naklonjenost do njihovih navad, drž in dejanj. Naša ljubezen do njih mora biti zanesljiva in jim mora biti vedno na razpolago, tudi ko so v težavah ali ko bi se najraje pretvarjali, da jih ne poznamo. Da, pomembna je vera, da so otroci (naši, sosedovi, vsi) vredni časa, energije, materialnih dobrin predvsem pa topline in ljubezni. Besede tu niso dovolj, podkrepiti jih moramo z dejanji – tudi najmanjšimi.

Z otrokom ne bom ravnal(a) na način, ki ga ne bi želel(a) skusiti na lastni koži.

To je tako imenovano zlato pravilo. Kadar nismo prepričani, da z otroki ravnamo pravilno, se vživimo v njihovo vlogo in se vprašajmo, ali bi si enakega ravnanja želeli sami. Če je odgovor negativen, se moramo vprašati, zakaj neki bi to želeli prizadejati otroku. Pri tem pa se ne omejujmo samo na sedanji čas ampak mislimo tudi na prihodnost. Pomislimo torej, kakšna bo naša reakcija ob neubogljivosti otroka ali ob tem, ko bo izrazil svoje mnenje. Svojo reakcijo lahko preverimo z vprašanjem: »Bi hotel(a), da se to zgodi meni?«

Počenjam le tisto, kar ima učinek in ne krni niti otrokovega niti mojega dostojanstva.

Če neka vzgojna tehnika trenutno deluje, to še ne pomeni, da je dobra. Hkrati z učinkovitostjo je pomembno, da ohranja dostojanstvo obeh strani, tako otrok kakor vzgojiteljev. Z vzgojnimi prijemi, s katerimi nadzorujemo otroke in jih silimo k ubogljivosti (nagrade, kazni, grožnje, podkupnine…), pogosto žrtvujemo svoje in otrok dostojanstvo in samospoštovanje. Mar ni to previsoka cena?!

Dovolj so ta načela. V množici spodbud se namreč lahko zgubimo in ne zmoremo več ločevati bistvenega od nebistvenega. Naj bo to šolsko leto bogato in prijetno za otroke, starše in vzgojitelje.

                                                               pripravila s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

Septembra 2011 bo začela s srečanji nova zakonska skupina in Terapevtska skupina mir. V terapevtsko skupino se lahko vključite kadarkoli med letom.

Od 7. do 10. oktobra 2011 bo v Kančevcih duhovni vikend za zakonce. Tema bo ZA-upanje. Več informacij in prijave dobite pri s. Veroniki Verbič, ki vodi vikend.

Pogovornim oddajam na Radiu Brezje lahko prisluhnete vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 21.00. V septembru se bomo pogovarjali o otrokovem odhodu v šolo.

V Družinskem centru mir zbiramo vaše darove.


Če ne želite prejemati E-mesečnika, nam pošljite sporočilo z zadevo ODJAVA.

Tagged on:
Call Now Button