Odnosi v mislih, pesmih, knjigah in besedah

 

their_happy_moments__by_incredi-d4gizq9

Clarissa Pinkola Estés

Življenje v vsakodnevni vihri včasih ustvari ‘ljubezen do ljubezni’. Lahko izberemo kako bomo nosili svoje rane. Lahko se odločimo biti grenki ali pa biti boljši kot …

Amos Oz

Družina se mi zdi najbolj skrivnostna institucija na svetu.

 

Rachel Naomi Remen

Življenju najbolje služimo tedaj, ko ga zalivamo in mu pomagamo rasti.

 

Emerson Eggerichs

Žene morajo dojeti, da njihovi možje niso niti pol tako veliki in močni in nedovzetni za prizadetost, kot se morda zdijo.

 

Ronald D. Laing

V vsakem življenju je veliko bolečin: edina bolečina, ki bi se ji lahko izognili, je posledica poskusa, da bi se izognili bolečini.

Haim Ginott

Otroci so kot svež cement. Karkoli se jih dotakne, pusti odtis.

Lao-Tzu

Tudi tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom.

Murray Bodo, Pot svetega Frančiška

Skozi vse življenje izhaja Frančiškov vesoljni optimizem iz njegovega osebnega dušnega miru; če je vse prav znotraj, je vse prav tudi zunaj. Kadar smo zavarovani v svojih temeljnih odnosih, potem je varen tudi svet zunaj nas. Če pa je ogrožen naš najpomembnejši odnos, potem svet ni varen; smrti se začnemo bati zaradi čustvene smrti, ki nas ogroža.

Rabindranath Tagore

Najdaljša pot te pripelje najbližje k sebi in najtežja vaja rodi najpreprostejši napev.

Christian Bobin

Ljubil sem te. Ljubim te. Ljubil te bom. Zato, da se rodiš ni dovolj samo telesnost.

G. Chapman, Družina, kakršno ste si vedno želeli

Stres, ločitev, bolezen, delo, otroci in druge ustaljene vsakdanje skrbi vplivajo na čas in energijo, ki ju vlagamo v zakonsko intimnost, toda v ljubeči družini sta mož in žena predana ohranjanju intimnosti pri življenju. Tak intimen odnos ne prinaša globokega zadovoljstva le paru, temveč je za zgled otrokom v družini. V prenekateri sodobni družini tega zgleda obupno primanjkuje.

Darja Švajger (Njena.si)

Izraz duhovnost je dobil bolj negativen prizvok tudi zaradi novodobnih knjig, ki ponujajo hitre recepte za tisto »imejmo se radi in vse bo v redu«. To je čista bedarija! Duhovno lahko zaživiš na visoki stopnji takrat, ko imaš žepe počiščene, ko je tvoja psiha približno uravnotežena: hiše se ne da zidati na razmajanih temeljih.

Dr. Jessica Zucker

Kadar zgodnje otroštvo občutimo melodično in predvidljivo, čutimo da zmoremo živeti v svetu in z drugimi. Vzorec razumevanja odnosov z drugimi je postavljen v otroštvu, kar nas spremlja na potovanju v adolescenco in odraslost.

Amos Oz, pisatelj

Družina se mi zdi najbolj skrivnostna institucija na svetu. Na svet večinoma ne pridemo monogamni. Skozi rodove poslušamo napovedi, da bo družina izginila. A vendar povsod krevsa naprej iz roda v rod. V postmodernem Greenwich Villageu in v Iranu anatolov. Zgradba je povsod enaka: oče, mati, otroci. Zdi se mi najbolj tragična institucija na svetu, najbolj komična, najbolj fantastična, absurdna in  najosupljivejša. Če bi imel na voljo dve možnosti: prvič, pridružiti se prvi ekspediciji na Mars in drugič, preživeti kot muha na steni 24 ur v katerikoli družini, bi bil rajši muha kot astronavt. Prvič, to je varnejše in drugič, veliko bolj zanimivo.

Endre Hules, režiser in scenarist

Življenje je ples, a glasbe si ne izbirate sami. Ne morete izbrati okoliščin, v katere se rodite, od vas pa je odvisno, kako boste v teh okoliščinah plesali.

Rachel Naomi Remen Dolga leta sem se učila popravljati življenje, le da sem na koncu spoznala, da življenje ni strto. V vsakem bitju in stvari je skrito seme večje celosti. Življenju najbolje služimo tedaj, ko ga zalivamo in mu pomagamo rasti. Ko poslušamo, preden delujemo.

Gabriel Garcia Marquez Ni res, da ljudje nehajo slediti sanjam, ker se postarajo. Postarajo se, ker nehajo slediti sanjam.

Madame Guyon Iz ognja trpljenja izide zlato pobožnosti.

Neža Maurer

Okoli vseh dreves se lahko loviš.

Za vsemi drevesi se lahko skrivaš.

Na nobeno se ne naslanjaj!

Ne veš, katero je trhlo,

nagnito,

spodkopano,

spodžagano.

Lahko padeš.

Hudo.

A to ni najhujše.

Huje je, ker potem sumiš,

da so vsa drevesa trhla,

nagnita,

spodkopana,

spodžagana.

In nenadoma si tako žalosten.

In sam.

Urška Lunder, Odprto srce, 165: Verjetno ni hujše kazni v medčloveških odnosih, kot je izključitev. Kadar koli se trudimo pomembne stvari zamolčati, smo se res izognili mučni situaciji, ki je polna bolečih čustev, a izpustili smo priložnost za najžlahtnejši odnos, ki ga lahko gojimo drug do drugega, ko nam je najtežje.

Tone Pavček 

Če si močno želiš,
se ti vse uresniči:
v stolpnico, kjer živiš,
pridejo k tebi cvrkutat ptiči,
pride s poljane drevo,
pride iz bajk dobra vila.

Če si močno želiš,
ti je usoda mila.

Če pa ničesar si ne želiš,
če si izgubil želje in sebe,
pride hudobna miš
in te s kremplji ogrebe.

 

Tagged on:
Call Now Button