E-mesečnik Družinskega centra mir 3/2011

Marec 2011

“Ne da sovražim, da ljubim sem na svetu”, vzklika Antigona, ko trpi zaradi svojega brata, ki ga kot sovražnika ne smejo pokopati. Zanj je pripravljena dati  tudi svoje življenje. Ljubezen jo navda s pogumom. Ali čuti, da ljubi sebe, ko ljubi drugega?

Ob stoletnici dneva žena in materinskem dnevu razmišljajmo o ženi, ženski. Kdo pravzaprav je, kaj doživlja, kako živi? Sovraži, trpi, ljubi in, ne glede na zgodovinski čas, v katerem se nahaja, išče in vedno znova odkriva svoje poslanstvo.

Na sliki je upodobljena Venera, Botticellijeva (1445 – 1510) najbolj slavna figura. V svojih ženskih likih je Botticelli prikazal ženskost kot simbol življenja. V času renesanse so bile ženske z oblinami v obliki peščene ure ideal, ker je bila mesenost simbol zdravja, bogastva in stabilnosti. Suhost je na drugi strani pomenila revščino in podhranjenost.  Vsem tem zgodovinskim različicam pogledov na žensko zunanjo in notranjo lepoto ter žensko bistvo ob rob velja reči: “Kako težko je biti včasih zadovoljen s sabo! Kako naj najdem in zaživim to, kar je zame resnično pomembno? Se spoštujem? Mi je lepo? Znam tudi trpeti, potrpeti, osmisliti, zaključiti, kar je treba zaključiti?”

Boticcelli vidi v rojstvu Venere začetek vseh začetkov in ji izkazuje vse spoštovanje. Venera kaže samospoštovanje in je ni sram golote. Podobno ni čutila sramu prva žena. Z Adamom sta bila čista in prosojna. Eva, mati živih. Njeno ime pomeni “mati živih”. Druga poimenovanja žene v pripovedi o stvarjenju razkrivajo ženino najgloblje poslanstvo: votlina, zavetje, notranji prostor, sprejemljivost za duhovno …

Kaj se je pravzaprav zgodilo s prvi ženo in prvim možem? Ni bila spolnost tista, zaradi katere sta morala iz raja, ampak njuna želja, da bi postala kakor Bog. Vse to nosi žena v svojem srcu: svoje poslanstvo, a hkrati tudi željo biti kakor Bog. Če smo opisali ženo kot tisto, ki za odnose skrbi in je zavetje svojim dragim, v tej luči  razumemo kako se te njene svetle značilnosti lahko prevesijo v preveliko zaskrbljenost. Na svoja ramena si naloži preveč. Ona je tista, ki bo rešila komunikacijo z možem, ona je tista, ki bo izgnala alkohol iz družine, ona je tista, ki lahko prenaša pasivnega moža, ona je tista, ki preseka že leta mrtev odnos, ona je tista, ki bo sama vzgojila otroke … Vse prevečkrat današnja žena poskuša urejati stvari, ki jo presegajo. Zmanjka pa mirne in vztrajne zavzetosti za utrjevanje dobrega in spreminjanje tega, kar slabi. A čar odnosa je v sodelovanju in drugi ob ženi je svobodno bitje. Ni vse v ženinih rokah … Vsak korak k temu spoznanju prinaša več miru, zadovoljstva in smeha.

Da, tudi smeha … Smeh je zdravilo, piše Linda Jarosch, avtorica knjige Kraljica in divja ženska, in nadaljuje: » Tako dobro, kot se smejijo, znajo ženske tudi jokati. Bolečine ne potlačijo, temveč jo lažje izrazijo kot moški. Smejanje je za veliko žensk način, kako se odzivajo na vsakodnevne izkušnje. Ne dovolijo, da bi jih določali zunanji dogodki. S smehom ustvarijo zdrav odmik od vsakdanjih dogodkov«. Morda je prav mesec marec priložnost za trenutke občutenja življenja, ki se prebuja in dogaja v nas in okrog nas. Morda pa si lahko privoščimo zdrav odmik od težkega in prijeten primik k prijetnemu tudi s kančkom smeha v srcu in na licu ne glede na to ali smo v ženski ali moški koži? Ljubezen navda srce s pogumom in upanjem.

mag. s. Polonca Majcenovič


Vabimo vas:

Pridružite se lahko zakonski skupini.

Eden od naših sofinanciranih programov Ministrstva za družino, delo in socialne zadeve je Urejanje stisk zaradi alkoholizma. 9. marca 2011 se bo začela akcija 40 dni brez alkohola. O posledicah alkohola v družinah se bomo pogovarjali v sredo, 9. marca 2011 ob 9.00, na Radiu Maribor v oddaji Radijska tribuna.

V tednu družine, ki bo od 19. do 25. marca 2011, v Družinskem centru mir vabimo na dve predavanji, ki bosta potekali v naših prostorih. O sledeh zasvojenosti v družini bo v torek, 22. marca 2011 ob 19.00, predavala mag. s. Polonca Majcenovič in o otrokovi samopodobi bo v sredo, 23. marca 2011 ob 19.00, predavala mag. Kornelija Ferčak. Prijavite se vsaj 3 dni pred predavanjem. Dar udeležencev predavanj za delovanje centra je prostovoljen.

Večer za zakonce s temo Veličina skrivnosti zakonskega odnosa bo 24. marca 2011 ob 19.00 v Murski Soboti, Gregorčičeva ulica 2. Oblikovali ga bodo s. Veronika Verbič, specialistka ZDT ter Vida in Boštjan Zemljič.

Pogovornim oddajam o vzgoji na Radiu Brezje lahko prisluhnete vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 21.00.


Iskreni.net vabi zakonce, da bi na koristen način izkoristili postni čas in izboljšali svoj odnos. Prijave za 40 dni AKCIJE v zakonu že zbirajo!

V četrtek, 17. marca 2011, bo v Knjižnici Rotovž ob 19.00 razgovor o ljubezni, življenju in knjigah z Alenko Rebula.

Tagged on:
Call Now Button