E-mesečnik Družinskega centra mir 11/2013

November  2013

Življenje skozi letne čase

Ko v teh dneh gledam naravo, se čudim njeni lepoti in barvam, ki jih je jesen razlila nanjo.  Drevesa, listje, cvetlice … vse se spreminja. Še ne tako dolgo nazaj smo lahko opazovali zelene poganjke listov in prve spomladanske cvetove. Zdaj s hvaležnostjo obiramo plodove narave in našega dela. Ni minilo veliko časa, narava pa se je spremenila.

Kako zanimivi so letni časi. Vsak je edinstven in vsak ima določen namen, svoj ritem. Pomlad je čas, ko nastaja življenje, ko se vse začne prebujati in živeti. Poletje je čas rasti in oblikovanja, ko narava v polnosti diha življenje. Jesen je čas zorenja in obiranja sadov, zima pa čas počitka in mirovanja. Vse, kar živi, prehaja skozi različna obdobja, ki jih lahko primerjamo z letnimi časi. Tako kot se spreminja narava, se tudi naše življenje: spreminjajo se odnosi in spreminjamo se sami, čeprav velikokrat to opazimo šele čez nekaj časa. Odnosi in različne izkušnje nas oblikujejo in zaznamujejo naše življenje, če si to priznamo ali ne, če se iz njih kaj naučimo, rastemo ali ne. Z vsako življenjsko izkušnjo prehodimo pot letnih časov. Na začetku so novi izzivi, nova spoznanja, nova doživetja, ki jih bolj ali manj v polnosti živimo in ki čez čas obrodijo različne sadove. Nato sledi mirovanje, počitek. Seveda je pomembno tudi to, koliko sami sodelujemo in prispevamo. Če smo dobro pripravili zemljo in skrbno sejali, bo prišel čas, ko bo vse raslo, cvetelo in obrodilo sadove. Več, kot bomo vložili časa, pogovora, sebe v odnos, več sadov ljubezni, zaupanja in spoštovanja lahko obrodi. Vsak odnos pa zahteva pripravljenost in delo obeh partnerjev/zakoncev. Vmes gotovo pridejo tudi težki trenutki, mogoče kdaj neurje ali suša, kjer nekaj umre. To ne pomeni nujno, da je vsega konec, lahko je začetek nečesa novega. V vsaki preizkušnji se lahko rodi nekaj lepšega. Po konfliktu je lahko več bližine in povezanosti, po doživeti bolečini več moči in poguma … Le pripravljeni moramo biti in dovoliti, da se učimo, rastemo in spreminjamo.

Kje in kako začeti? V naših družinah, odnosih, pri sebi. Ko so mater Terezijo vprašali, kaj moramo narediti, da bi širili mir po svetu, je dala zelo kratek odgovor: »Pojdite domov in ljubite svojo družino.« Mir, ljubezen, spoštovanje, odpuščanje … se začnejo pri meni. To, kar mislimo in sejemo v svojem srcu, bomo govorili, delali in delili v svojih odnosih, družinah. Vseh sadov svojih besed in dejanj nikoli ne bomo v polnosti videli, spoznali, lahko pa živimo v veri, da semena ljubezni rodijo sadove ljubezni, dejanja miru še več miru, spoštovanje še več spoštovanja …

mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane ima danes, 5. 11. 2013, prvo srečanje. Lahko nam se pridružite čez dva tedna ali kadarkoli med letom.

V mesecu novembru in decembru pripravljamo Večere za starše.

Nekaj prostih mest je še v drugi zakonski skupini, ki ima srečanja prvo in tretjo sredo v mesecu, od 18.00 do 19.30 ure v prostorih Družinskega centra mir. Tema srečanj: Ljubezen in spoštovanje. Vabljeni zakonci in pari, ki želite hoditi po poti rasti v odnosu.

 V Terapevtsko skupino mir vas lahko trenutno vpišemo in pokličemo, ko se bo sprostilo kakšno mesto. Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

Vsako tretjo soboto ob 11.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, za danes in jutri. Z zakoncema Vido in Boštjanom Zemljičem bo oddaje pripravljala s. Veronika Verbič. Oddajam lahko prisluhnete v arhivu.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Sodelujemo v e-pripravi na zakon, ki jo pripravlja Zavod iskreni.net. V tretji skupini je še nekaj prostih mest. Prijavite se do 18. oktobra.

Od 18. do 21. novembra 2013 bodo v Mariboru potekali Nikodemovi večeri.

Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Tagged on:
Call Now Button