E-mesečnik marec 2013

Odnos starši – otroci

Barbara Coloroso je v svoji knjigi Otroci so tega vredni zapisala:  »Otroci so vredni najboljšega, ker so otroci, in iz nobenega drugega razloga. Svoje dostojanstvo in svojo vrednost imajo preprosto zato, ker so. Naša ljubezen do njih ne more biti pogojna, predmet pogojnosti sta lahko le naša naklonjenost ali nenaklonjenost do njihovih navad.« Hervill Hendrix pa pravi, da je vez med starši in otrokom eden izmed najsvetejših odnosov, kar jih starši lahko izkusijo.

Na svoji poklicni poti zadnja leta veliko razmišljam, berem in govorim o odnosu med starši in otroki. Ko obhajamo dan staršev ali materinski , mi je ta tema še bližje. To je je posebna priložnost tako za starše kot tudi za otroke. Starši imajo priložnost, da ponovno ozavestijo in zaživijo svojo starševsko vlogo, otroci pa, da so preprosto otroci in so deležni pozornosti svojih staršev. Tako eni kot drugi lahko zopet začutijo sebe in drugega ob sebi ter se posvetijo drug drugemu. To pa večkrat zaradi prezaposlenosti in posledično odtujenosti ni enostavno.

V starših je  hrepenenje po tem, da bi lahko bili mama oz. oče svojim otrokom, v otrocih pa hrepenenje, da bi lahko bili otroci – igrivi, ustvarjalni, brezskrbni, pristni…. Vsakodnevne obveznosti, različne skrbi, zaposlenost s tem in onim opravilom velikokrat jemlje mesto, ki bi smelo in moralo biti posvečeno temu odnosu. V teh okoliščinah se hitro rodi odtujenost, v kateri sicer še ostaja hrepenenje po odnosu, vendar je že prežet s strahom in negotovostjo, kako pristopiti. To lahko vodi v nadaljnje odlašanje in čakanje, kdo bo začel prvi. Ob tem bi rada povabila starše, naj bo kljub vsej odtujenosti in vsemu nelagodju vendarle prva poteza njihova.

Večkrat opazujem družine in zdi se mi, da je stik z otrokom in njegovimi potrebami, ki je bistven za dober odnos med starši in otrokom, nekaj lepega in preprostega. Zdi se mi, da je za to potrebno predvsem dvoje: sprostitev in to, da prisluhnemo sebi, svojemu materinskemu oz. očetovskemu čutu, ki je položen v vsakega od nas. Zato bodimo v stiku s seboj in svojo utrujenostjo, prevzemimo zanjo odgovornost in si dovolimo čas za počitek. Temu lahko sledi stik s svojo naravo in svojo vlogo.

Zaključujem znova z mislijo Barbare Coloroso, ki starše vabi, naj otrokom dajo šest bistvenih sporočil, ki so: verjamem vate … zaupam ti … vem, da obvladaš zadevo … prisluhnem ti … mislim nate … ogromno mi pomeniš.

 pripravila s. Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka


Teden družine

 Vsem očetom in mama v Tednu družine želimo, da bi v polnosti živeli svoje očetovstvo in materinstvo.

Zanimivo branje o vsebini materinskega dneva: Dan žena ali materinski dan.


Vabimo vas:

Vključite se lahko  v naše programe, ki  so namenjeni reševanju osebnih stisk in osebnostni rasti. Morda tudi poznate koga, ki bi potreboval ali si želel tovrstno podporo. Vključite se lahko v:

–              terapevtsko skupino mir

–              zakonsko skupino

–              večere za starše

–              skupino za osebe z motnjami hranjenja

–              skupino za samopomoč mamam samohranilkam in razvezanim

–              individualno, zakonsko ali družinsko terapijo

Prvi ponedeljek v mesecu ob 20.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Brezje. V aprilu boste lahko prisluhnili pogovoru o soočanju z bolečino v odnosu. Prejšnje oddaje lahko poslušate v arhivu Radia Brezje.

Vsako tretjo soboto ob 11.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, za danes in jutri. Z zakoncema Vido in Boštjanom Zemljičem bo oddaje pripravljala s. Veronika Verbič. Oddajam lahko prisluhnete v arhivu.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

V Ljubljani bo potekal IV. kongres zakonskih in družinskih terapevtov.

Z začetkom leta 2012 se je prepolovila finančna podpora Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delovanja Družinskega centra mir. Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Tagged on:
Call Now Button