E-mesečnik februar 2013

labodi_zbiljsko_jezero_damjan_zibert1f

Zvestoba za vedno?

Pravkar sem se vrnila s sprehoda, polna navdiha, da napišem uvodnik za naš e-mesečnik. Velikokrat se sprehodim ob reki Dravi, Lentu. Ta del Maribora se mi je zdel vedno prijeten in živ; del narave sredi mestnega utripa. Reka in labodi. Veliko njih. Lepih. Tokrat sta mi pozornost pritegnila dva laboda, ki sta me del poti spremljala plavajoč na vodi. Od nekdaj so mi labodi zelo veličastne živali. Nekaj je na njih, kar moraš občudovati.

Pred časom sem zasledila fotografijo dveh labodov, obrnjenih drug proti drugemu, in se naivno spraševala, kako je fotografu uspelo dva laboda postaviti tako blizu skupaj, da oblikujeta srce. Pa ni bilo to fotografovo delo. Kar sama sta se postavila. To sem imela priložnost videti tudi sama. Ker me je prizor očaral, sem se odločila, da poiščem nekaj informacij o teh pticah. Še bolj kot njihova lepota me je presenetilo dejstvo, da so labodi zelo zveste živali. Poiščejo si namreč partnerja za vse življenje. Le izjemoma se zgodi, da se laboda ločita in odideta/odplavata vsak svojo pot.

Ko sem gledala moja dva spremljevalca, sem se spraševala, kako je z našo zvestobo. Koliko smo zvesti sami sebi? Ali stojimo za svojimi prepričanji, vrednotami, obljubami? Velikokrat zelo težko. Preveč je strahu, da ne bi bili sprejeti, če imamo svoje mnenje; da ne bi bili razumljeni, če imamo drugačne vrednote … Včasih se nam zdi boljše samo stati in ne razmišljati drugače. In zakaj je tako težko biti zvest v odnosu? Velikokrat zmanjka poguma. Ja, za zvestobo moramo imeti pogum. Najprej pogum, da se odločimo za odnos; da drugega sprejmemo takega, kot je in da sebe damo v odnos. Ne s pridržkom, če se ne bo izšlo, ampak z vsem, kar sem: s svojimi mislimi in čutenji …  Treba je imeti pogum tudi ali predvsem takrat, ko je težko in ko bi bilo lažje oditi.

Zvestoba je eden od temeljev dobrega odnosa. Daje varnost in ustvarja prostor za našo ranljivost, iskrenost in pristnost. Brez tega temelja je globok in pristen odnos nemogoč. Za zvestobo se je treba odločiti. Vendar ni dovolj, da se zanjo odloči samo eden od partnerjev. Odločitev mora biti svobodna in obojestranska. Oba se morata odločiti, da bosta zvesta drug drugemu, pa ne samo enkrat, ampak vedno znova in znova. Odločitev za ljubezen in zvestobo ni nikdar storjena enkrat za vselej, ampak vsak dan znova. Vsak dan želi biti obnovljena. Na tak način ostane »za vedno«.

Vsem nam želim veliko poguma za prave odločitve, posebej tiste, ki jih vsak dan sprejemamo v odnosih. In ko boste kdaj videli laboda, obrnjena drug proti drugemu, se spomnite, da srce, ki ga oblikujeta, izraža tudi njuno zvestobo.

mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka


Vabimo vas:

V marcu, aprilu in maju bo v našem centru potekal program Pot v srce, ki ga pripravlja Iskreni.net. Termini: 6. In 20. marec., 3. in 17. april ter 8. in 22. maj 2013. Srečanja bodo od 18.00 do 21.00. Program je namenjen zakoncem in parom pred poroko. Udeležite se lahko tudi posamezniki. Prispevek za en par je 170, na osebo 100 evrov. Kdor je že bil ali je še vključen v katerikoli program Družinskega centra mir ima 10% popusta in se prijavi pri nas. Drugi se prijavite na naslov Iskreni.net ali 0590 20 000.

Vključite se lahko  v naše programe, ki  so namenjeni reševanju osebnih stisk in osebnostni rasti. Morda tudi poznate koga, ki bi potreboval ali si želel tovrstno podporo. Vključite se lahko v:

–              terapevtsko skupino mir

–              zakonsko skupino

–              večere za starše

–              skupino za osebe z motnjami hranjenja

–              skupino za samopomoč mamam samohranilkam in razvezanim

–              individualno, zakonsko ali družinsko terapijo

 

Prvi ponedeljek v mesecu ob 20.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Brezje. V marcu boste lahko prisluhnili pogovoru o  Temeljih zdravega odnosa. Prejšnje oddaje lahko poslušate v arhivu Radia Brezje.

Vsako tretjo soboto ob 11.00 nam lahko prisluhnete na Radiu Ognjišče v oddaji Za življenje, za danes in jutri. Z zakoncema Vido in Boštjanom Zemljičem bo oddaje pripravljala s. Veronika Verbič. Oddajam lahko prisluhnete v arhivu.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Z začetkom leta 2012 se je prepolovila finančna podpora Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delovanja Družinskega centra mir. Konec februarja smo bili primorani dvigniti prispevke uporabnikov za 5 evrov. Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Na spletno stran smo postavili obrazec za donatorje in natančnejši opis našega delovanja.

Sporočilo ste skladno s 45a. členom Zakona o varstvu potrošnikov prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh, poslanega sporočila na info@dc-mir.si ali zapisa v terapevtskem dogovoru. V kolikor ne želite prejemati sporočil se odjavite tako, da nam pošljete sporočilo z zadevo ODJAVA

Tagged on:
Call Now Button