E-mesečnik

Februar 2014

imagesPrerojenje

Srečko Kosovel

Sam, sam, sam moram biti,
vsako telo neprozorno v prozornost preliti
in zvoki klavirja bodo potem
mogoče le zimske zvezde mojim očem.

Sam, sam, sam moram biti,
da pozabim misliti in govoriti
in da občutim v sebi le eno veličast
vesoljstva tihega: Rast.

Sam, sam, sam moram biti,
vse, kar je prikrito bilo, vse moram odkriti,
ne s svojo mislijo, s svojim molčanjem
kakor z molitvijo pred najsvetejšim iskanjem.

Sam, sam, moram biti,
v večnosti sebe in v sebi večnost odkriti,
svoje prozorne peroti v brezdaljo zapreti
in mir iz onstranske pokrajine vase ujeti.

Čemu bi kdo želel samoto, ko pa smo socialna, družbena bitja? Pa vendar, samota ni osamljenost. Osamljenost lahko čutim v množici ljudi, lahko jo čutim v najgloblji samoti.

Naravnani smo v odnose, obdani z njimi. A Kosovel vztrajno ponavlja, da mora biti sam. Izkušnja mnogih svetnikov, umetnikov, ustvarjalcev, celostno zdravih ljudi ve, da le v samoti odkrijemo bistvo in bistveno. Za človeka je to možnost spoznavanja sebe in odkrivanja globine. Psihiater Storr v svoji knjigi Solitude trdi: »Popolna sreča, oceansko občutje harmonije med notranjim in zunanjim svetom, se zgodi le nekaterim in le včasih. Človek ves čas išče srečo, ki je zasnovana tako, da se mu ves čas izmika; a vendar, najsrečnejši tisti, ki so sposobni obojega – intenzivnih čustev z ljudmi in uživanja v samoti.»

Sem pred pomembnimi odločitvami? Želim biti preprosto sam? Čutim željo po ustvarjanju? Iščem odgovore na vprašanja čemu trpim prav jaz, kaj sem naredil narobe, kaj prav? So moje izkušnje, da hitro, nepremišljeno sprejemanje odločitev, divjanje misli, silovito iskanje odgovorov prinaša le bolečino in obžalovanje?

Za srečo pravzaprav ne potrebujemo drugega odgovora kot odgovora na vprašanje čemu sem.  V tihoti, miru, sam, z Bogom v srcu, tam, kjer je rast, bom našel, kar iščem. Vse drugo bo prišlo skoraj samo po sebi, ker bo v meni nastal prostor za sprejemanje in razumevanje.

s. Polonca Majcenovič, zakonska in družinska terapevtka

Vabimo vas:

Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane ima srečanja vsaj 1. In 3. torek v mesecu od 18.00 do 19.30.

V sredo, 12. februarja vas vabimo na prvi večer za starše. Potekali bodo vsako drugo sredo. Še se lahko prijavite.

Vključite se lahko v drugo zakonsko skupino, ki ima srečanja prvo in tretjo sredo v mesecu, od 18.00 do 19.30 ure v prostorih Družinskega centra mir. Tema srečanj: Ljubezen in spoštovanje. Vabljeni zakonci in pari, ki želite hoditi po poti rasti v odnosu.

 V Terapevtsko skupino mir se je ponovno mogoče vključiti. Vabljeni k prebiranju vtisov članov skupine.

Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Zakoncem priporočamo udeležbo na vikendih, ki jih pripravlja Družina in življenje ter Zavod iskreni.net. Negujmo odnose, ne čakajmo, da se odtujimo drug od drugega v vrtincu vsakdanjika.

Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Za donacije nas kontaktirajte.

Vredno ogleda, branja, poslušanja …

Oddaja o trpljenju.

O pomenu terapije

Oddaja o samospoštovanju.

10 navad srečnih parov

Nočni obisk: Sanja Rozman.

Tagged on:
Call Now Button