E-mesečnik

Zlata verigaMarec 2014

Nekaj misli za v življenje bom v tokratnem mesečniku vpela v svoje spremljanje življenjskih zgodb oseb, ki so zaznamovanje z nemočjo biti svobodne in živeti v polnosti. Kako to? V družini nas lahko kot otroke medsebojna povezanost zaznamuje do te mere, da se v odraslih odnosih ne znajdemo, iz teh odnosov bežimo, menjujemo nam dragocene osebe. Čemu? Ker ne dobimo tega, kar potrebujemo?!

Prebiranje knjige Po tihem zapeljani nas popelje v izpovedi ljudi, ki jih lahko bolj ali manj začutimo kot sorodne duše. Avtor obravnava čustveni incest. Smo že kdaj pomislili, da nam je, če smo bili v otroštvu obravnavani kot princi in princeske zato, ker nas je »potreboval« nekdo od staršev, ki ni zmogel v svojem odraslem, intimnem odnosu ustvariti zdravega razmerja, bila narejena neznanska škoda in da bomo morali vložiti precej truda, da vzpostavimo varno navezanost v odraslosti? Zlata veriga je na prvi pogled lepa in dragocena, a kaj ko smo vklenjeni vanjo. Za razvajene »mamine sinke« najdemo prej kot odnos sočutja poniževalne in obsojanja polne besede. Žal ne vemo, da so to dejansko zanemarjeni otroci, ki so morali prehitro pustiti svoje otroške radosti in igre ter prevzemati odrasle vloge.

Zapleteni v soodvisnost ne znamo več postaviti zdravih meja, zaščititi sebe, ljubeče poskrbeti zase in imeti na tak način veliko prostora za svoje bližnje. Vzpostavljanje bližine je težko, zahtevno. Subby in Friel sta zapisala pravila, ki otežujejo zdravo rast in spremembe:

1. Pogovarjanje o težavah ni v redu.

2. Čustev se ne sme odkrito izražati.

3. Najbolje je, če je komunikacija posredna, pri čemer ena oseba igra kurirja med dvema drugima.

4. Bodi močan, dober, pravičen, popoln, da bomo ponosni nate (nerealistična pričakovanja).

5. Ne bodi sebičen.

6. Ravnaj tako, kot ti rečem, ne pa tako, kot ravnam jaz.

7. Ni v redu, če se igraš ali si igriv.

8. Ne dvigaj prahu.

Dodala bi še osmo pravilo: Če ne delaš ali nisi »po mojem«, si kriv da se slabo počutim in sem nesrečen.

Vzemimo si nekaj trenutkov zase in pomislimo ali smo in kolikokrat smo prejemali, besedno ali nebesedno, takšna sporočila. Po tem nadaljujmo z raziskovanjem in premislimo komu in na kakšen način sporočamo na takšen ali podoben način te vsebine.

Če ugotovimo, da smo do sebe ali drugih, krivični, grobi in nasilni, se vprašajmo ali to res želimo. Res želimo, da bi naši otroci ob nas čutili, kar smo mi ob svojih starših ali drugih odraslih pomembnih osebah? Odgovor NE naj nas blago popelje v spremembe. Naredimo kar moremo z zaupanjem Bogu, ki svojim otrokom bolj kot vse drugo želi, da bi bili srečni: »Izroči svojo pot GOSPODU, zaupaj vanj, in on bo storil«(Ps 37,5) .

s. Polonca Majcenovič, zakonska in družinska terapevtka

Vabimo vas:

  • Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane ima srečanja vsaj 1. in 3. torek v mesecu od 18.00 do 19.30.
  • Vključite se lahko v drugo zakonsko skupino, ki ima srečanja prvo in tretjo sredo v mesecu, od 18.00 do 19.30 ure v prostorih Družinskega centra mir. Tema srečanj: Ljubezen in spoštovanje. Vabljeni zakonci in pari, ki želite hoditi po poti rasti v odnosu. Odnosi niso samoumevni, zanje si želimo vzeti čas.
  • V Terapevtsko skupino mir se je ponovno mogoče vključiti. Vabljeni k prebiranju vtisov članov skupine.
  • Na maraton v Radencih, 17. 5. 2014, se lahko prijavite preko skupinske prijave z našim centrom. Do 24. aprila prijavnina v skupini znaša 23 evrov. Prijave zbiramo do 22. aprila 2014.
  • Urejamo knjižnico s strokovno literaturo, ki si jo boste lahko tudi izposodili. Pišite nam, če bi nam želeli podariti knjige. Zbiramo literaturo avtorjev: Sanja Rozman, Andrej Perko, Peter Topić, Alenka Rebula, Christian Gostečnik, Anselm Grün, Katarina Kompan Erzar in drugi.
  • Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.
 Danes in jutri se lahko udeležite prireditev v Tednu možganov. Teme bodo ljubezen, izgorelost …

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Zakoncem priporočamo udeležbo na vikendih, ki jih pripravlja Družina in življenje ter Zavod iskreni.net. Negujmo odnose, ne čakajmo, da se odtujimo drug od drugega v vrtincu vsakdanjika.

Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Za donacije nas kontaktirajte.

Tagged on:
Call Now Button