E-mesečnik

800-fall27November 2014

O življenju in hvaležnosti

Te dni, ko pišem uvodnik, sem v ameriških in naših medijih zasledila zgodbo 29-letne mlade žene Brittany Maynard, ki je kmalu po poroki izvedela, da ima neozdravljivo bolezen (agresivni možganski tumor) in da ji preostane samo še šest mesecev življenja. Ob tej hudi diagnozi in težki bolezni se je odločila, da bo preživela dneve, ki ji preostanejo, čim bolj polno, z ljudmi, ki jih ima rada in so ji blizu. Sprejela je še eno težko odločitev, in sicer, da želi umreti »dostojanstveno« (op. njene besede) in ne dovoliti, da ji bolezen vse vzame: zavedanje, govor, sluh, telesno gibljivost … Odločila se je, da bo prehitela bolezen in v krogu družine umrla na miren način, s pomočjo zdravil, evtanazije. V intervjuju za medije je poudarila, da ima rada življenje, da ne želi umreti, ampak če že mora, želi to narediti na svoj način. S solzami v očeh je govorila o svojih sanjah za prihodnost, družini, zdravju, preprostih vsakodnevnih dejanjih, ki jih je v času bolezni že s težavo počela … Od vsega tega se je morala posloviti. Njena zgodba se je marsikoga dotaknila in naletela na velik odziv ljudi, ki so jo podprli v njeni odločitvi in na velik odziv ljudi, ki so jo spodbujali in molili, da bi se borila z boleznijo, sprejela trpljenje in živela dokler ji bo dano. Ne bom pisala o tem, ali se mi zdi njena odločitev dobra ali ne; verjamem, da je bila zanjo najtežja v njenem življenju. Ob njeni zgodbi pa sem začela razmišljati o življenju, minljivosti in hvaležnosti. Kako velikokrat se nam zgodi, da se nam vsakodnevno življenje ne zdi nič posebnega, odnosi ne dragoceni, vse kar delamo in to, kako se počutimo, nekaj čisto običajnega, navadnega … Družina, mož, žena, otroci, služba, zdravje …, vse nam je velikokrat samoumevno. Ampak to, kar je nam samoumevno, nekomu drugemu ni in za to prosi, upa, moli. Šele težke situacije kot so izguba ljubljene osebe, zdravja … nas spomnijo, kaj je zares pomembno in da v življenju ni nič samoumevno. Trpljenju, minljivosti, umiranju se ne moremo izogniti; vse je del življenja. Lahko pa svoje življenje živimo v hvaležnosti za vse, kar nam je dano. Lahko vidimo, kar imamo, ne predvsem tisto, kar nimamo in bi radi imeli. In lahko svojo hvaležnost izrazimo drugim, posebej tistim, ki so nam blizu. Kako velikokrat nam zmanjka beseda hvala v naših odnosih: »Hvala, da si ob meni, hvala za tvojo ljubezen, spoštovanje in razumevanje, hvala, da mi pomagaš, hvala, da lahko ob tebi rastem …«. V hvaležnosti naše življenje dobi nove odtenke barv in vedno znova spoznavamo, kaj je zares pomembno in kaj ni. Ko znamo ceniti in biti hvaležni za vse, kar nam je dano, takrat začutimo veselje, mir in srečo.
s. Emanuela Žerdin, ki se vsak dan srečuje z ljudmi, ki se poslavljajo od zemeljskega življenja, pravi, da so v življenju pomembni odnosi in ljubezen. Da bi vedno bili hvaležni za ljubezen in ljudi, ki jih imamo radi, ki nas imajo radi in da bi jim zmogli to tudi povedati, pokazati.

mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka

 

Vabimo vas:

  • Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane ima srečanja vsak 1. in 3. torek v mesecu od 18.00 do 20.00.
  • S srečanji sta začeli obe zakonski skupini. Varstvo za otroke bo v letošnjem letu organizirano tudi za drugo zakonsko skupino. Vključite se lahko še v drugo skupino.
  • Terapevtska skupina mir že ima svoja redna srečanja. V skupino se lahko vključite tudi med letom. Priprava na vstop v skupino traja en mesec.
  • 24. januarja 2015 se bo začel seminar Pot v srce v organizaciji Zavoda Iskreni.net. Seminar obsega 6 srečanj ob sobotah (od 15h do 19h). Termini: 24. januar, 31. januar, 14. februar, 28. februar, 14. marec, 28. marec. Cena seminarja znaša 110 eur (ob prijavi obeh zakoncev cena na osebo znaša 90 eur).
  • Urejamo knjižnico s strokovno in poljudno literaturo, ki si jo boste lahko tudi izposodili. Pišite nam (zadeva elektronskega sporočila: Knjige), če bi nam želeli podariti knjige. Zbiramo literaturo avtorjev: Sanja Rozman, Andrej Perko, Peter Topić, Alenka Rebula, Christian Gostečnik, Anselm Grün, Katarina Kompan Erzar in drugi.
  • Sodelujemo tudi v pripravi na zakon v Mariboru in v E-pripravi na zakon Zavoda Iskreni.net.
  • Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

Na Facebook strani Družinskega centra mir redno objavljamo spodbude in koristne povezave, namenjen osebnostni rasti, razvoju odnosov in seveda obveščanju. Oglejmo si:

 

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Sodelavci Družinskega centra mir smo posodobili svojo predstavitev.

Priporočamo udeležbo v programih, ki jih pripravlja Družina in življenje ter Zavod iskreni.net. Negujmo odnose, ne čakajmo, da se odtujimo drug od drugega v vrtincu vsakdanjika.

Priporočamo se za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Tako bomo lahko še naprej pomagali družinam, parom in posameznikom v stiski. Za donacije nam sporočite.

Namenite nam lahko del dohodnine. Pripravili smo obrazec Zahteva za namenitev dohodnine.

Tagged on:
Call Now Button