E-mesečnik, december 2014

vVaCDW450117-02Praznična bližina in dar

Ne želim in tudi menim, da ni potrebno pisati o tem, kaj vse nas lahko v teh prazničnih dneh zaposluje in obremenjuje. Preveč je vsega tega. Ne. Rada bi le sebe in druge spomnila na nekaj globljega. Najprej bi si rada v teh dneh pred Božičem vzela nekaj časa čisto zase, da bi prišla v stik s seboj, s svojimi doživetji, s svojimi čutenji in svojimi željami. Takoj za tem pa bi se rada vsaj malo ustavila ob vsebini praznika. Božič je praznik velike Ljubezni. Bog ima svet in mene v njem tako zelo rad, da mi postane enak, da bi me srečal in me rešil. Kljub temu, da je Bog, se ne boji moje in tvoje bližine, četudi sem/si slabotna/slaboten. Ko bom postavljala jaslice, želim, da bi v srcu začutila in verjela v to resničnost Ljubezni. In ko bom ob jaslicah postavljala božično drevo, želim v srcu začutiti in verjeti, da mi On daje življenje – sedaj in večno. S tem stikom s seboj in z globljo vsebino praznika pa si želim biti še bolj s svojimi. Globoko v sebi si želim svoje bližnje vključiti v svoje praznovanje. Z njimi želim pripravljati voščilnice, z njimi pospravljati in pripravljati dom, z njimi postavljati jaslice in z njimi pripravljat praznični obed. Še več, želim si deliti to, kar sem, kar doživljam, kar čutim, o čemer razmišljam, kar si želim … Želim si tudi svoje bolj začutiti, kje so, kaj doživljajo, čutijo, razmišljajo …

To so moje iskrene želje. Kako lepo, skoraj idealno! V realnosti pa je to kljub vsemu težko, ne uspem porabiti vseh za to danih mi priložnosti. Če hočem koga vključiti v priprave praznovanja, moram najprej pristopiti in povabiti. S tem pa izraziti svojo ranljivost, svojo nezmožnost storiti vse sama. Da ne govorim še o tem, da je potrebno izpustiti nekaj svoje predstave, kako naj bi bilo, ter dati prostor drugemu in njegovi predstavi. Poleg tega pa mi vključitev drugih vzame pravico pritoževati se da sem za vse sama. Tvegano je. Se splača? Seveda se,  kadar namreč vključim druge, se z njimi lahko veselim in je moje veselje še večje.

Že pri zunanjih opravilih imam težave, kaj šele, da bi si dovolila nekaj bližine drugega v mojem doživljajskem in čustvenem svetu. Tudi tu je tvegano. Bom tvegala? Bom prisluhnila svoji želji po bližini in s svojimi delila nekaj od svojega notranjega sveta? Bom spregovorila o svojih čutenjih, o svojem izkustvu … ? Bom prisluhnila svojim bližnjim, da podelijo svoj notranji svet? Jih bom k temu povabila? Prazniki so za to še posebna priložnost. Ker pa je vse to res malo tvegano, je potrebno nekaj odločitve, da bom nekaj od tega kljub vsemu storila. Odločim se, da bom najprej jaz sama dar drugim in bom tudi druge sprejemala kot dar meni. Namesto bi navezala pentljo na veliko in drago darilo, jo bom »navezala« nase in moje bližnje.

Naj zaključim z mislijo Neže Maurer: »Tisti hip, ko je voščilnica v roki, glas v ušesih, želja v glasu, mi pomeni vse.«

Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka

———————————————————

Hvaležni vam bomo, če nam boste namenili del svoje dohodnine. Tudi na ta način pomagate osebam v stiski, ki potrebujejo terapevtsko pomoč, a zanjo nimajo finančnih sredstev. Pripravili smo obrazec Zahteva za namenitev dohodnine.

Priporočamo se tudi za donacije in vam bomo hvaležni za vsak, tudi manjši dar, ki nam ga boste namenili. Za donacije nam sporočite.

———————————————————

Vabimo vas:

  • januarja 2015 se bo začel seminar Pot v srce v organizaciji Zavoda Iskreni.net. Seminar obsega 6 srečanj ob sobotah (od 15h do 19h). Termini: 24. januar, 31. januar, 14. februar, 28. februar, 14. marec, 28. marec. Cena seminarja znaša 110 eur (ob prijavi obeh zakoncev cena na osebo znaša 90 eur).
  • V Ravnah na Koroškem v petek, 19. 12. 2014, pripravljamo predavanje z naslovom Odnosi in medgeneracijsko sodelovanje v družini.
  • Srečanje za starše z naslovom Prazniki, priložnost za družino bo v stolnem župnišču v Mariboru v torek, 16. 12. 2014.
  • Podporna skupina za starše samohranilce in razvezane ima srečanja vsak 1. in 3. torek v mesecu od 18.00 do 20.00.
  • Pridružite se lahko zakonski skupini z organiziranim varstvom za otroke.
  • V Terapevtsko skupino mir se lahko vključite tudi med letom. Priprava na vstop v skupino traja en mesec.
  • Urejamo knjižnico s strokovno in poljudno literaturo, ki si jo boste lahko tudi izposodili. Pišite nam (zadeva elektronskega sporočila: Knjige), če bi nam želeli podariti knjige. Zbiramo literaturo avtorjev: Sanja Rozman, Andrej Perko, Peter Topić, Alenka Rebula, Christian Gostečnik, Anselm Grün, Katarina Kompan Erzar in drugi.
  • Sodelujemo tudi v pripravi na zakon v Mariboru in v E-pripravi na zakon Zavoda Iskreni.net.
  • Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

———————————————————

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Priporočamo udeležbo v programih, ki jih pripravlja Družina in življenje ter Zavod iskreni.net. Negujmo odnose, ne čakajmo, da se odtujimo drug od drugega v vrtincu vsakdanjika.

Tagged on:
Call Now Button