Narava trpljenja in dar življenja

suffering
Psihoterapevt Richard Zwolinski, avtor knjige Therapy Revolution, razmišlja o trpljenju:

Za čudežem človeškega življenja lahko resnično doumemo globlji namen. Judovski mistiki razlagajo, da je dar človeškega življenja tako zelo vreden, da je vsak posamezni trenutek življenja dragocen, ker lahko z njim dosežemo velike duhovne (in materialne) dosežke. Morda ne bi verjeli, ampak če verjamemo v ljubečega Boga Stvarnika, ki nenehno vzdržuje resničnost, je logično da verjamemo, ali razumemo ali ne, da je v trpljenju nekaj dobrega.  A to je zahtevno, kadar trpimo.

Narava trpljenja

Nekateri, ki trpijo, so blagoslovljeni s sposobnostjo, da svoje trpljenje uporabijo kot odskočno desko za osebno rast in približevanje drugim. Spomnimo se lahko mnogih, ki jih osebno poznamo, in so skovali  povsem novo življenje medtem ko so okrevali od mentalne bolezni, zasvojenosti, fizične bolezni, invalidnosti, ogromnih osebnih izgub, bankrota in drugih velikih izzivov.

Samomor bilijonarja (23. 12. 2013) Roberta Wilsona je bil žalosten. Po kapi se je vrgel skozi okno, da bi se izognil trpljenju. To je očitno načrtoval že leta, saj je prijateljem pripovedoval da se bo raje sam ubil kot trpel.

Nekaj logičnih razlogov v prid samomoru:

  • Trpljenje nima nobenega namena in zato je treba napore usmeriti v to, da trpljenje odstranimo.
  • Človekovo življenje je njegova last in lahko dela z njim kar želi.
  • Bolna oseba porablja vire, ki bi jih lahko nekdo drug bolje porabiti.

Ti razlogi so lahko seveda spolzka tla ne glede na to ali sprejmemo njihovo veljavnost ali ne. Lahko naredimo karkoli, da bi se obvarovali trpljenja, če trpljenje in vsako podaljševanje trpljenja nima pomena? Je morda sprejemljiv preventivni samomor?

Čemu bi pomagali  zasvojenim z drogo, če lahko vsak dela s svojim življenjem kar želi? V katerem letu človekovega življenja se začne drža, da ljudje niso odgovorni za nič drugega kot le zase? Ali otrokovo življenje pripada njegovim staršem?

Kdo odloča, da lahko nekdo bolje kot nekdo drug porablja vire? Oseba, ki troši te vire? Zdravniki? Komisije? Morda državne komisije, v katerih so ekonomisti? Naj morda o tem odločajo ljudje, ki razvijajo, ustvarjajo in izdelujejo stvari kot so zdravila ali protetika? Naj oni povedo kdo bo uporabljal njihove izdelke? Morda medicinske sestre, ki oskrbujejo bolne?

Orodjarna trpljenja

Judovski mistiki in judovski zakoni so jasni: Pomagaj tistemu, ki trpi, olajšaj njegovo trpljenje. Išči pomoč pri Bogu in ljudeh,  kadar trpiš ti sam, a se hkrati globoko zazri vase.

Meditacija, molitev in duhovno samo-raziskovanje so orodja, ki pomagajo soočiti se, najti  pomen in potem preseči trpljenje.

Vsak od nas, ki to bere, je že trpel in najverjetneje še bo trpel. Nekateri od nas trpijo prav sedaj. Lahko se odločimo, da v tem trpljenju rastemo in da mu ne podležemo.

Teh nekaj misli lahko naglas preberemo in jih ponavljamo tako pogosto, kot je potrebno:

  • Moje življenje, moja duša, moje bitje je zelo dragoceno do te mere, da se je Bog odločil uporabiti svojo veliko moč, da me je ustvaril in da ohranja moje življenje.
  • Moje življenje ima edinstven pomen, ki ga ne razumem v polnosti s svojimi omejenimi močmi zaznavanja.
  • Jaz sem kot nihče drug, sem originalna stvaritev in moje poslanstvo je, da živim v polnosti in duhovno rastem, delam dobro in ljubim ter sem najboljši, kolikor sem lahko.

Zapis The Nature of Suffering&The Gift Of Life je 4. 7. 2014 prevedla in priredila mag. s. Polonca Majcenovič.

 

 

Tagged on:
Call Now Button