Mesečnik 12/2015

December 2015

Vabimo vas:

__________

Decembrsko razmišljanje …

December 2015

Postopnost in potrpežljivost

Na adventnem venčku so štiri svečke, ki jih prižigamo postopoma – vsako adventno nedeljo eno svečko. Vsaka prižgana svečka pove, da je božični praznik bliže. V času, ko je dan kratek in so noči dolge, kljub temu, da si želimo več luči, zmoremo potrpežljivost in postopnost. Redko kdaj koga (morda kakšnega otroka) neučakanost prehiti, da prižge vse svečke hkrati.

Toda, ali zmoremo toliko potrpežljivosti tudi na drugih področjih? V mislih imam predvsem naše medsebojne odnose. Ko si želimo spremembe, težko potrpežljivo počakamo, da se le ta zgodi postopoma. Predvsem smo nepotrpežljivi, ko gre za pričakovanje sprememb pri naših bližnjih. No ja, tudi ko gre za spremembo pri nas samih, nam je težko malo potrpeti in počakati. Najraje bi videli, da nam nekdo da ustrezno zdravilo, ki bo delovalo hitro in brez večjega našega napora. Težko se veselimo že same odločitve za spremembo in morda tudi odločitve, da si na poti do spremembe poiščemo pomoč. Pričakovanje rezultatov nam vzame možnost veselja nad prvim korakom na poti k spremembi. In vendar je prav ta prvi korak največkrat najtežji in stane največ napora – posledično bi si tudi zaslužil ustrezno vrednotenje.

Da, prvi in največji korak je spoznanje, da je sprememba potrebna, ter odločitev, da na to pot stopim. Temu pa sledi pot, ki jo hodim korak za korakom, stopnjo za stopnjo. Podobno je tudi s terapevtskim procesom. Veliko pomeni že dogajanje pred vključitvijo. Temu pa sledijo nadaljnji koraki procesa, ki so včasih tudi boleči, naporni in morda celo ne kažejo, da bi šli v smer izboljšanja. Že tako malo upanja ali zaupanja je na preizkušnji. Lahko so tudi trenutki, ko upanje ohranja le še terapevt (kak trenutek je tudi to dovolj). Ni lahko hoditi pot trpljenja in pot prečiščevanja. Toda, če si želimo globljo in trajnejšo spremembo, se splača potrpežljivo vztrajati. Iz teme se bo počasi prižigalo vedno več luči, vedno več upanja, vse do praznika spremembe, praznika odrešenja.

Naj nam bo naraščajoče pričakovanje praznikov tudi vaja v postopnosti in potrpežljivosti. V življenju ni in ne more biti vse takoj, ko si zaželimo.

Veronika Verbič, zakonska in družinska terapevtka

___________

Drugo:

Tagged on:
Call Now Button