E-mesečnik, marec 2015

Alcohol-related deaths on the rise among elderly

Letos v postnem času ponovno poteka akcija 40 dni brez alkohola, ki nas vabi ne le k zdržanju od alkohola, ampak tudi k premisleku o razširjenosti in posledicah, ki jih ta povzroča.

O razširjenosti rabe alkohola pri nas so znani podatki, ki so naravnost strašljivi. Uvrščajo nas v vrh EU, kjer se popije dva krat več alkohola kot drugod po svetu. Posledice so hude in alkoholizem je bolezen, ki neposredno in posredno prizadene cele družine, pri čemer so ponovno najranljivejši otroci.

Ko razmišljamo o alkoholizmu, o alkoholikih, imamo navadno pred sabo podobo ljudi, ki so na robu fizičnega in duševnega prepada, brezdomce z ulice, ki prosijo za drobiž. Malokdaj pomislimo, da so med tisoči alkoholikov pri nas, med njimi zagotovo tudi ljudje, ki jih dobro poznamo, sodelavci, znanci, sosedje, ljudje, za katere »se ve«, da imajo »radi« pijačo, ki so v družbi pogosto zato celo priljubljeni kot zabavljači in humoristi. Še več, med njimi so lahko tudi člani naše družine. Koliko žena si leta in leta zatiska oči pred moževim pitjem? Koliko otrok se že prezgodaj nauči, kdaj je potrebno očeta pustiti pri miru, da »se spočije« in kdaj je varno biti v njegovi bližini?

Meje med manj tveganim, tveganim in škodljivim pitjem so izredno tanke in le popolna abstinenca nam zagotavlja , da se ne bo razvila odvisnost. Abstinenca se marsikomu zdi prevelika skrajnost, nepotrebna rešitev. Vendar navadno na več ravneh predstavlja velik preobrat življenja na bolje, v zdravje in dobro počutje. Nudi nam občutek samospoštovanja, pomeni, da imamo moč, da vzamemo svoje življenje in svoje zdravje v svoje roke, da zmoremo reči ne. Naj nam bo to vodilo, da zdržimo brez alkohola ne le teh 40 postnih dni, ampak še naprej, brez alkohola v življenje.

mag. Anja Mesarič, zakonska in družinska terapevtka

Vabimo vas:

  • V četrtek, 19. 3. 2015 ob 18.00 bo tretji večer v okviru praznovanja 10 letnice Družinskega centramir. Z nami bo Sanja Rozman s predavanjem Z umirjenostjo in pogumom živeti modrost v odnosih. Vhod v dvorano je na Strossmayerjevi 17. Prosimo vas, da pridete pravočasno, ker bomo začeli točno ob 18.00. Prosimo tudi, da se čim prej prijavite: spletna prijava;e-pošta ali telefon 02/23 45 800.
  • V mesecu marcu pripravljamo ob ponedeljkih Večere za starše. Večeri za starše, ki se srečujete z vzgojnimi izzivi in želite svoje starševstvo živeti bolj kakovostno. Pripravljamo Večere za starše, katerih osrednja tema bo vloga staršev pri razvoju otrokovih možganov. Srečanja bodo: 9. 3., 16. 3., 23. 3 in 30. 3. 2015. Prijave: e-poštaali telefon 02/23 45 800.
  • Pridružite se lahko zakonski skupini z organiziranim varstvom za otroke, terapevtski skupini mir in podporni skupini za starše samohranilce in razvezane.
  • Več o naših programih lahko preberete na naši spletni strani.

Družinski center mir sodeluje in pripravlja odgovore na vprašanja o odnosih, starševstvu, vzgoji za spletno stran Ringaraja.net.

Priporočamo udeležbo v programih, ki jih pripravlja Družina in življenje ter Zavod iskreni.net. Negujmo odnose, ne čakajmo, da se odtujimo drug od drugega v vrtincu vsakdanjika.

Tagged on:
Call Now Button