Vzgoja za zdravo in sveto spolnost – povzetek predavanja

Četrti večer v okviru praznovanja 10-letnice Družinskega centra mir nam je je  Štefan Kržišnik spregovoril o vzgoji za zdravo in sveto spolnost.

Marsikaj, o čemer bomo govorili, je že v nas, samo ubesediti moramo. Govorica sedanje družbe je drugačna.

Na kocko smo udeleženci večera zapisali šest temeljev:

TELO JE DOBRO IN SVETO: Krščanski in kulturni pogled na telo je bil, da je nedotakljiva stvar, na katero je treba paziti, a to ni ne krščansko ne zdravo. Janez Pavel II. je pustil sporočilo o dobrosti telesa. Včasih je bilo telo tisto, ki ga je bilo treba krotiti, duh pa nekaj vzvišenosti. Je pa nasprotno, ker skozi telo doživimo sebe in postajamo sveti. Po telesni ljubezni postajamo sveti. Dobesedno vstopimo v drugo osebo v spolnem dejanju in iz tega po izrednem čudežu nastane novo življenje. Mož in žena, ki se imata konkretno rada v telesni ljubezni, sta podoba Boga. Ta temelj premalokrat ozavestimo.

POŽELENJE POTREBUJE SPREOBRNJENJE: Kjer je največja moč, je lahko največja razdiralnost. Christopher West pove o spolnosti, da je kot raketa. lahko nas ponese med zvezde, lahko pa nas uniči, če gre kaj narobe. Poželenje ima negativen prizvok, ampak v resnici je jedro poželenja dobro. V to, da se drug drugemu darujemo v telesni ljubezni, nas vodi spolna želja. Ob bodoči ženi se prebudi močna telesna želja, ki vodi v odnos.

Spreobrnjenje ne pomeni, da je bilo življenje povsem zgrešeno. Pomeni, da spremenimo smer. Pogovor z najstnikom o spolni želji je zelo zaželjen, kadar dobi sporočilo kako pomembno je, da puščica strelja v pravo smer. Samo usmeriti moramo v pravo smer, ne predstaviti kot nevarno.

BITI PRAVI MOŠKI, PRAVA ŽENSKA: Tukaj prihajamo v nasprotje s sedanjo kulturo, ki je sicer prinesla nekaj zelo pomembnega – enakopravnost ženske in moškega.  Sedaj se pa gre v smer zanikanja temeljne moškosti in ženskosti. Otroke vzgajamo v smeri prave moškosti in ženskosti že od začetka, ne da bi jih ukalupljali, ampak tako, da bi zaživeli moškost in ženskost. Otrok že takoj vidi kako gre lulat in dobi informacije o različnosti. Tu je zelo pomemben začetek osnovne šole.  To bi morala biti rdeča nit vzgoje. Vse to se zelo dotika spolnosti, vendar še v tem obdobju ni čas za podrobnosti o genitalnem vidiku. Pomembno je spregovoriti o tem kakšen odnos imajo fantje do deklet in nasprotno.

OBJETI ČUDEŽ PLODNOSTI: Največja iznajdba 20 st., ki je najbolj zaznamovala to stoletje, je kontracepcija. Ločila je plodnost od spolnosti. Dimenzija plodnosti je pogosto zelo prezrta, pa čeprav je vtkana v naše spolno življenje. Otroci so za to dimenzijo že zelo zgodaj dojemljivi, še zlasti kadar se srečajo s svojo nosečo mamo. Nekateri starši povedo takoj vse podrobnosti, a okrog tega je še veliko drugega npr. kako pomemben je odnos ljubezni. To skrivnost postopoma odkrivamo.

IZ PRAVIL V SVOBODO: Gre za splošen vzgojni izziv, ko otrokom postavljamo meje in pravila, a bo prišel čas, ko se bo otrok za pravila odločal svobodno. Pri spolnosti je ta izziv veliko večji, ker je spolna želja močna. Kako otroke oblikovati, da bodo sami rekli: »Tako želim živeti!«

UPATI SI BITI DRUGAČEN: »Vi niste od tega sveta!« Biti drugačen kot tvoja vrstniška družba je izredno zahtevno. Starši lahko s svojo potrditvijo damo svojim otrokom, da živijo drugače in da dobijo vrstniško podporo.

V nadaljevanju večera nam je predavatelj spregovoril o konkretnih izzivih vzgoje za zdravo in sveto spolnost v različnih obdobjih.

Tagged on:
Call Now Button