Obvestila 6/2016

Vabimo vas:

 

Razmišljanje

junij

V knjigi Kraljica in divja ženska, Anselm Grun med drugimi predstavlja žensko kot kraljico. Avtor pravi, da večino žensk, lik kraljice nekako ne pritegne. V njej vidijo nekaj napornega in jo razumejo v smislu nesvobode. Nekatere pa kraljica privlači in se želijo počutiti kraljevsko. Grun verjame, da vse ženske čutijo kraljico v sebi, a ta kraljica je velikokrat skrita.  Avtor meni, da ženske kraljice v sebi ne upajo sprejeti, saj so preveč določene z vlogami, ki jim jih je pripisala družba – npr.: vloga mame, gospodinje, vloga služabnice, prijazne prodajalke. Nasprotno od tega, pa vidik kraljice predstavlja suverenost, samostojnost, dostojanstvo in svobodo. Kraljica vlada, ne dovoli pa da bi kdo vladal njej. Upa si biti to kar je in je skladna s sabo. Svoje življenje določa tako, kot sama želi. Prav tako se ne primerja z drugimi, temveč temelji v sebi.

Vidik kraljice, nas vodi k dostojanstvu, samospoštovanju in odgovornosti za življenje. Kraljica se zaveda svojega dostojanstva in ne pusti, da bi ji kdo dostojanstvo vzel. Prav tako se zaveda lastne vrednosti in ve, da njena vrednost ni odvisna od drugih, temveč izhaja iz spoštovanja do sebe. Kraljica se spoštuje, spoštuje pa tudi dostojanstvo drugih ljudi. Prevzame popolno odgovornost zase, za odločitve in izkušnje, ki jih je doživela. Upa si živeti to kar je, izražati svoje bistvo.

Ko se zavedamo lastnega kraljestva nam to daje moč in mirnost. Žalitve nas ne morejo raniti. Jasno se varujemo pred negativnimi vplivi. Pristanemo le na tisto, kar nas krepi, in odklonimo vse tisto, kar nas slabi.  Ostanemo osrediščeni v svojem kraljestvu.

Bistveno je, da se znamo dobro ograditi. Velikokrat imamo težave pri postavljanju meja. Strah nas je, da bi izgubili naklonjenost drugih. Vendar pa, kadar postavimo mejo, drugega ne izgubimo temveč ustvarimo odnos, v katerem se ogradimo. Ljudje brez meja se izgubijo.

Verjamem, da je izraziti svojo resnico velikokrat težko. Je pa osvobajajoče. Pravi ljudje ostanejo, tisti, ki pa nas ne sprejemajo v celoti, pa se oddaljijo. Tlačenje svojih občutkov, misli, prilagajanje, v zameno za sprejetost, ne prinese dobrega občutka. Ko pa si dovolimo osvoboditve od pričakovanj drugih, pa se stvari sprostijo. Kadar si damo lastno vrednost in postanemo neodvisni od mnenj drugih, takrat vidik kraljice v nas oživi.

Če imamo težave z izražanjem lastnih občutkov, ali z postavljanjem meja, spoštovanjem sebe, je lahko to zelo težko. V primeru, da sami ne zmoremo teh stvari spremeniti, jih lahko skupaj s terapevtom raziščemo in predelamo. Terapevt nam lahko pomaga ozavestiti naše nezavedne vzorce, ki jih odigravamo, pomaga prebuditi občutek lastne vrednosti in notranje moči.

Lea Šantl, terapevtka stažistka

Literatura:

Grun A. (2009). Kraljica in divja ženska. Celje-Ljubljana: Celjska Mohorjeva Družba

 

Drugo:

Tagged on:
Call Now Button