Počitnice kot ritual povezovanja v odnosih

PoletjeDobro smo že vstopili v poletje, ki prinaša s seboj počitnice in oddih, ko se lahko spočijemo od službenih, delovnih aktivnosti, se sprostimo in naberemo moči za nove izzive. Čas oddiha je lahko tudi priložnost, da najdemo več trenutkov, ki jih preživimo skupaj in si pridemo naproti, se povežemo. Dr. John Gottman (The Relationship Cure, 2002) pravi, da so počitnice lahko ritual povezovanja v odnosih. V nadaljevanju sledi nekaj priporočil, kako najti čas za zakonski/partnerski odnos, kjer se lahko par znova poveže.

Ponovno vzpostaviti stik. Občasno si je dobro vzeti nekaj dni odmika, ki je namenjen samo zakoncema/partnerjema, ko sta lahko sama drug z drugim. Umik od družinskih in delovnih obveznosti, stresnih dejavnikov vsakodnevnega življenja lahko ustvarja bližino. Čeprav je velikokrat težko pustiti otroke doma, posebej, ko so še majhni, pa je čas, ki ga zakonca/partnerja preživita skupaj drug z drugim zelo dragocen; je priložnost, da se spet vzpostavi povezanost, ki zaradi različnih obveznosti lahko oslabi ali se celo prekine. Najti kraj, kjer se bosta lahko pogovarjala, se zbližala, ne da bi morala skrbeti za druge.

Sprostiti se. Vzeti si čas za zmenek, tako kot takrat, ko sta se spoznavala. A se še spomnita hrepenenja po bližini, po skupaj preživetem času? Priporočljivo je, da bi si par vzel vsaj dvakrat na mesec čas za zmenek, tudi če je to samo ena ali dve uri v kavarni, na sprehodu … V počitniških dneh je več priložnosti za to.

Načrtovati. Čeprav je čas oddiha, tudi čas, ko bi najraje izpustili načrtovanje, pa je dobro, da zakonca/partnerja skupaj načrtujeta, kako bosta preživela čas, ki je namenjen njima. Spremembe prinašajo novosti in če se o njih prej ne pogovorita, bodo konflikti lahko pogostejši. Načrtovanje in usklajevanje vključuje tudi želje in ideje obeh, hkrati pa gradi povezanost. Paziti je potrebno le, da preveč energije ne namenjamo načrtovanju, in da oddih vključuje tudi sproščenost in spontanost.

Sprejeti odgovornost. Za skupno dobro, se morata truditi oba zakonca/partnerja in vsak od njiju nosi svoj del odgovornosti za odnos. Zavedati se je potrebno pomembnosti lastne odgovornosti za odnos, komunikacijo, sklepanje kompromisov … Ko pridejo konflikti in preizkušnje, ko se zakonca/partnerja ne strinjata, bi morala gledati na to, kaj je najboljše za njun odnos. Prihajati drug drugemu naproti, postati zaveznika in delati skupaj za rešitev nastalega problema, nesporazuma.

Tudi v času poletnega oddiha lahko naredimo nekaj za naše odnose. Sprejmemo lahko izzive, ki jih včasih zaradi različnih razlogov med letom ne uspemo. Sprejmemo lahko priložnosti, da se povežemo. Ni potrebno, da naredimo nekaj posebnega, da odpotujemo daleč, v oddaljene kraje … Doživete počitnice gradijo pristni odnosi in dejanja narejena z ljubeznijo.

mag. Kornelija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka

Tagged on:
Call Now Button